Zimowanie roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Zimowanie roślin

Postprzez adamek_17 » 20 sie 2010 18:18

Wiem, że pozostało jeszcze trochę czasu, lecz muszę już przeanalizować, które rośliny powinny zimować i przygotować miejsce w piwnicy ]:-> troszkę już mi się ich nazbierało, przy niektórych nie mam całkowitej pewności więc chcę się dowiedzieć czy:

1) Cefalotus zimuje ? Tutaj różne odpowiedzi czytałem. Podobno potrafi na parapecie przezimować? Swojego trzymam w terrarium, czy będę musiał go zanieść do piwnicy ? Czy po prostu będzie mógł pozostać w terrarium ?
2) Heliamfora - tutaj chcę się upewnić. Rośnie w terrarium.
3) Drosera prolifera ?
4) Żaden tłustosz meksykański (w moim przypadku: laueana, esseriana, gigantea) nie wymaga zimować w piwnicy ?
5) Rosiczka alicji ?
6) Pływacze zimują ?

Jaki jest najlepszy miesiąc na przezimowanie ? październik - listopad? Zaś rośliny powinny się obudzić w marcu lub kwietniu ?
adamek_17

Re: Zimowanie roślin

Postprzez szamanka » 20 sie 2010 18:21

Ani jedna z wymienionych roślin nie wymaga specjalnych warunków zimą, zostaw je ma parapecie i tyle.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez adamek_17 » 20 sie 2010 18:22

czyli będę zimował : kapturnice, muchołówki i darlingtonię ?
adamek_17

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 20 sie 2010 18:31

Z tym, ze ponoć darlingtonie nie przepada za ujemnymi temperaturami.... tak przestrzegam
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez adamek_17 » 20 sie 2010 18:38

Wątpię aby w mojej piwnicy była ujemna temperatura. Generalnie tak poniżej 15 C :)
adamek_17

Postprzez szamanka » 20 sie 2010 18:52

Za ciepło, no i wymagania co do swiatła sa skorelowane z temperaturą. Im cieplej tym więcej światła trzeba.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez adamek_17 » 20 sie 2010 18:59

chyba z tą temperaturą trochę przesadziłem :P, nigdy nie mierzyłem. Rzeczywiście jest ona niższa zawsze czuć chłód, więc musi być o wiele mniej stopni niż "poniżej 15" :D. W zeszłym roku zimowałem kapturnicę i muchołówki i dobrze przezimowały. Rośliny były i będą bardzo blisko okna, gdzie jest światło
adamek_17

Postprzez Sylwester1995 » 06 wrz 2010 12:51

A ja nie chcę zakładać nowego tematu więc:
Czy jeśli w zimie na parapecie mam ok. 10*C to mogę je zostawić żeby sobie tam zimowały(muchołówki) ?
Muchołówka się troszkę podzieliła, mam ją rozsadzić teraz czy po zimowaniu ?
Gatunek: najzwyklejsza Muchołówka Amerykańska :D
Młody hodowca.
Sylwester1995

Postprzez kumakum » 06 wrz 2010 13:18

Sylwester1995 napisał(a):A ja nie chcę zakładać nowego tematu więc:
Czy jeśli w zimie na parapecie mam ok. 10*C to mogę je zostawić żeby sobie tam zimowały(muchołówki) ?
Muchołówka się troszkę podzieliła, mam ją rozsadzić teraz czy po zimowaniu ?
Gatunek: najzwyklejsza Muchołówka Amerykańska :D

Jak będziesz zimował na parepecie to sądze że muchołówka będzie miała zbyt krótki okres spoczynku. Rozsadź na wiosnę, aby jeszcze bardziej zasymulować roślinę do wzrostu.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 06 wrz 2010 14:25

10* to chyba szyba bedzie miała, no chyba ze nie grzejesz u siebie w domu. Wydaje mi sie jednak ze bedzie troche za ciepło na zimowanie, im cieplej tym też łatwiej o pleśnie i gnicie.
szamanka
Administratorka

Postprzez Sylwester1995 » 07 wrz 2010 12:49

U mnie jest stare budownictwo. W domu może być gorąco ale na parapecie za roletą chłodno ;D
Młody hodowca.
Sylwester1995

Powrót do Ogólnie