Co się dzieje? Jak odratować?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Re: Co się dzieje? Jak odratować?

Postprzez kumakum » 07 wrz 2010 18:22

Chyba obie, ale ta druga mniej. Może ktoś inny coś jeszcze doda od siebie.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 07 wrz 2010 18:22

Wsadzone są ok, ale doniczki na zimowanie na dworze moim zdaniem ciutke za małe.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez vinciebr » 07 wrz 2010 18:40

A jaki wpływ na zimowanie ma rozmiar doniczki...? Chodzi o zamarzanie ziemi czy jak...?
Poczuj to. Idealny dzień, pogoda dla bogaczy
Taki jak ten dzień jest bez zmartwień więc nie martwię się bo nie ma czym.
vinciebr

Postprzez Ursus » 08 wrz 2010 14:29

jeśli będzie za mała, bedzie w niej za mało torfu i może przemarznąć bulwa
Ostatnio edytowano 10 wrz 2010 05:19 przez Ursus, łącznie edytowano 1 raz
... And Justice for all
Ursus

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 08 wrz 2010 15:09

Zanim zakupiłam muchołowke wyczytałam gdzieś, ze ktos zmieszał z torfem spora ilość styropianowych kulek, co uczyniło podłoze bardziej stabilnym temperaturowo i muchołapka przeżyła elegancko na balkonie, a jako, ze sam steropian objetny dla podłoża to roślinie nawet w okresie wzrostu roślinie nie szkodził. poszukaj tego na necie - sama patentu nie praktykowałam, więc nie moge go w 100% polecić.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez vinciebr » 09 wrz 2010 13:27

Muchołówka po przesadzeniu mizernieje. Liście stały się bardziej żółte, wyglądają gorzej. Czy to normalna reakcja po przesadzeniu czy powinienem się zacząć obawiać...?
vinciebr

Postprzez Ursus » 10 wrz 2010 05:21

zawsze po przesadzeniu trzeba poczekać aż się roślina przyzwyczai, ale jakie dałeś podłoże? mogłeś wogule nie oczyszczać bulwy z torfu tylko włożyć razem z nim do większej doniczki i podsypać dookoła. miała by przynajmniej ziemię do której jest przyzwyczjona
... And Justice for all
Ursus

Postprzez szamanka » 10 wrz 2010 09:52

No biorąc pod uwagę że rosła jedna z nich w neutralno-zasadowej ziemi do kwiatków to nie bardzo było zostawić tą ziemię.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez vinciebr » 11 wrz 2010 15:21

No właśnie ze względu na tę ziemię oczyściłem korzenie :) Czyli to normalny proces ?

-- 12 wrz 2010 16:00 --

Witam. I znów ja. Mam kolejne pytanie. Czy istnieje możliwośc "przekarmienia" muchołówki? Jak się okazało moja szanowna mamusia wczoraj pod moją nieobecność postanowiła złapać 4 muchy i podać roślince, gdyż ta "mizernie wyglądała, jakby była głodna" ... Muchy były podane żywe, ale jednak 4 (bądź 5) na raz... Czy to jej może zaszkodzić...?

-- 12 wrz 2010 18:12 --

Może lepiej by było gdybym uciął te pułapki które mają muchy...?
vinciebr

Postprzez szamanka » 12 wrz 2010 18:23

Karmienie nic nie szkodzi, no chyba że na wybarwianie - syte rośliny sa bardziej zielone od głodnych, w tej sytuacji nie ma to znaczenia, a może pomóc sie odbudować.

Nie obcinać nic zielonego, owadożery mają całkiem sprawne mechanizmy odzyskiwania cennych substancji z naturalnie obumierających (żółknących i czerniejących) liści.

Zahamowanie wzrostu po przesadzeniu jest raczej normalne, nie wiem jak z tym żółknięciem. Jeśli pourywałeś troche korzeni to chyba normalne jeśli nie dzieje sie na zbyt dużą skalę.
szamanka
Administratorka

Poprzednia strona

Powrót do Muchołówka