Prośba o opinię dot. kondycji zimowanych roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Re: Prośba o opinię dot. kondycji zimowanych roślin

Postprzez Serbia » 05 sty 2008 18:42

No i stało się, przeniosłem rośliny z balkonu na parapet, pod foliówkę. Czas wybrałem wręcz idealny, bo zrobiłem to kiedy na zewnątrz temperatury były dodatnie, więc rośliny nie przeżyły dużego szoku. Teraz na zewnątrz panują temperatury do -11 stopni w dzień, więc nie wiem czy rośliny by to przeżyły. To był bardzo dobry pomysł, ufff...

Stanowisko na parapecie wygląda tak:

http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... N0599a.jpg

Na dworze zimno, mam stare, nieszczelne okna, więc temperatura pod folią waha się w granicach 5-7 stopni. Tuż przy samym oknie nawet nocą zamarzła woda ;) Jeśli jest cieplej, mogę nieco uchylić okno tak, aby powietrze przez szparę wlatywało prosto na rośliny, co gwarantuje stałą, w/w temperaturę. Problemem jedynie jest słońce - otóż jeśli świeci, to przez 1-2 godziny pada bezpośrednio na okno, co powoduje podniesienie temperatury pod folią do 12-14 stopni. Próbowałem czymś zasłonić, niestety nie pomogło. Mam nadzieję, że dużo słońca zimą nie będzie ;)
Serbia

Postprzez Damianus » 05 sty 2008 20:43

Ja zimuje w podobnych warunkach i mam ten sam problem, ale roślinom na szczescie to nie zaszkodziło :) Nie obudziły się od początku zimowania.
Damianus

Postprzez Przemo » 06 sty 2008 16:26

Czy ja mogę podpiąć się pod temat o opinie odnośnie moich zimujących owadożerków. Tłustosze wypuszczają cały czas liście owadożerne i po kwitnieniu chyba zaczynają się dzielić. Na pierwszym zdjęciu nowy zakup ale niestety nie wiem co to dokładnie za saracenia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Doniczkowy Ambulans - Rośliny nieowadożerne d.ambulans@wp.pl
Moje owadożery
Przemo

Postprzez szamanka » 06 sty 2008 16:35

Jakaś purpurea, ale jaka to Ci pewnie nikt do wiosny nie powie, tak jak mi, za mało wybarwione

Twoje rośliny wyglądają jakby wogle nie zimowały, nie mają za ciepło i za jasno?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Przemo » 06 sty 2008 16:38

Stoją na północnym parapecie w temp. +8 stopni, a saracenie takie jak ta z pierwszego zdjęcia są w Sieradzu po 18 zł.
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez szamanka » 06 sty 2008 16:57

Przemo napisał(a):Stoją na północnym parapecie w temp. +8 stopni, a saracenie takie jak ta z pierwszego zdjęcia są w Sieradzu po 18 zł.

To po tyle samo co w Obi

Powinno byc ok, w takim razie, nieźle się trzymają :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 07 sty 2008 00:03

Shetanii napisał(a):
Przemo napisał(a):Stoją na północnym parapecie w temp. +8 stopni, a saracenie takie jak ta z pierwszego zdjęcia są w Sieradzu po 18 zł.

To po tyle samo co w Obi

Wow, serio? Chyba muszę zajrzeć do lokalnego Obi ;)
Serbia

Postprzez szamanka » 07 sty 2008 00:44

Pod warunkiem, że jest tam obi ogród, a i tak trzeba trafić a dostawe
szamanka
Administratorka

Postprzez fly guy » 08 sty 2008 01:17

Przemo napisał(a):, a saracenie takie jak ta z pierwszego zdjęcia są w Sieradzu po 18 zł.

Ja swoją Catesbaei też mam z Sieradza, nie wiem po ile byla bo to prezent (w kwiaciarni podobno wmawiali ze to dzbanecznik) ale to moje najladniejsza roslinka. Muszą tam mieć jakieś zagłębie hodowlane:)
fly guy

Postprzez Przemo » 11 sty 2008 13:21

Ha ha jest w Sieradzu jedna taka kwiaciarnia w której rosiczki to muchołówki a saracenie to dzbaneczniki a dzbaneczniki to kielichowce, właśnie z niej mam swoją saracenię jak usłyszałem co właścicielka kwiaciarni opowiada klientowi, który przede mną kupił tłustosza jako liściastą muchołówkę i kobitka instruowała go o warunkach uprawy to nie wytrzymałem i roześmiałem jej się w twarz po czym powiedziałem co to za roślina i ogólnie wyjaśniłem jej troszkę o owadożerach ale to jakieś tępe babsko bo i tak po naszej rozmowie mówiła że ona takie info dostała na giełdzie z owadożernymi roślinami i tego się będzie trzymała.
:szczerbaty: :gwiazdki: :D
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez szamanka » 19 sty 2008 19:21

Nie jest źle, są w większości zielone :)
szamanka
Administratorka

Postprzez Przemo » 23 sty 2008 00:22

Z uwagi na pogodę i panujące na dworze temp. ja swoim owadożerom skończyłem dzisiaj zimowanie i poszły pod intensywne doświetlanie w wyższą temp do dwóch akwariów.
Obrazek
Moje owadożery
Przemo

Postprzez Serbia » 29 sty 2008 22:55

Kapturnica "Juthatip Soper" coś drastycznie podupada na zdrowiu. Oto zdjęcia:

19 stycznia:
http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... N0615a.jpg

27 stycznia:
http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... per002.jpg

29 stycznia:
http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... per003.jpg

Kilka faktów o niej:
- zimuje od połowy listopada
- obecnie jest pod foliówką w temp. 10-15 stopni
- wygląda na to, że schnie, ale podlewam co tydzień i do tej pory było okej; ostatni raz podlałem 27 stycznia (na drugi dzień wody już nie było, wypiła wszystko)
- pod parapetem, na którym stoi, jest kaloryfer; tyle że rośliny do tej pory znosiły takie warunki (stoją tam od 1 stycznia mniej więcej), a poza tym są pod folią, więc zakładam że jest tam wyższa wilgotność; poza tym kapturnica stoi przy samej szybie, przy uchylonym oknie

help!!!
Serbia

Postprzez szamanka » 30 sty 2008 00:55

Ja na twoim miejscu sprawdziłabym tylko czy torf nie zgnił i zimowała dalej, na razie tragicznie to jeszcze nie wygląda.

Zimujące rosliny mają to do siebie, że schną im liście
szamanka
Administratorka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólnie