Zimowanie roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Re: Zimowanie roślin

Postprzez plasiu » 03 paź 2010 22:43

Świetlówki, oświetlenie mam zrobione nad parapetem i mam tam 11 doniczek. Są tam rosiczki, tłustosze no i muchołówka
Arek
plasiu

Postprzez szamanka » 03 paź 2010 22:50

W zeszłym roku pare osób zimowało w lodówce i ponoc całkiem nieźle przezimowały.

Nie jestem pewna czy twoje rosliny potrzebują takiego doświetlania, ale fajnie ze o nie dbasz.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez plasiu » 03 paź 2010 22:54

Staram się jak mogę ;) tylko jeszcze nie bardzo wszystko łapię o tych roślinkach. Dzisiaj chciałem kupić w nomi topsin bo na dwóch roślinkach pojawiła się pleśń, ale babka w sklepie powiedziała że oni się czymś takim nie zajmują ( posądziła mnie że chcę kupić dopalacze) <lol2> no i muszę zamówić na allegro
Arek
plasiu

Postprzez szamanka » 03 paź 2010 22:56

Na Śląsku nie masz żadnego Obi albo czegoś w tym stylu? Zapytaj Obywatelkę Kostnicy, powinna być zorientowana gdzie w waszej miejscowości dostać Topsin. Na allegro za wysyłke zapłacisz więcej niż za środek pewnie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez plasiu » 03 paź 2010 22:59

jest w obi bo dzwoniłem tylko że w tym tygodniu wyjeżdżam i nie będę miał kiedy tam jechać, ale dzięki za radę. Jakbyś jeszcze mogła mi doradzić z tymi świetlówkami byłbym wdzięczny
Arek
plasiu

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 03 paź 2010 23:03

Niestety wyszła ustawa, ze srodki ochrony roslin musza byc za gablotkami bo matki nie umieja pilnowac swoich bachorów w skutek czego te mogą się podtruc. prawdopodobnie dostaniesz w castoramie (jedziesz 154/ 810/ 805/ 813 spod empika z 2-3 przystanki), albo w obi (296 z sokolskiej), albo poszukaj typowo ogrodniczego. niestety teraz moga być problemy z dostaniem preparatu.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez plasiu » 03 paź 2010 23:27

Dzięki bardzo ;) postaram się kupić w obi. Pozdrawiam
Arek
plasiu

Postprzez szamanka » 03 paź 2010 23:34

Świetlówke roślinna także możesz dostać w Obi, Osram Fluora konkretnie mają, niestety nie wiem jak z mocą, ja kupowałam 18W i takie mają na pewno. Generalnie jakiekolwiek swietlówki roślinne powinny być ok, ja mam mieszankę roślinnych ze zwykłymi w terra i też nie narzekam. To co już pewnie wyczytałeś lepiej mieć 2 rózne świetlówki roślinne zeby ich widma się wzajemnie uzupełniały.
szamanka
Administratorka

Postprzez masiol90 » 04 paź 2010 01:38

i znowu muchołówka pod świetlówką? błagam, ludzie :P
masiol90

Postprzez plasiu » 04 paź 2010 17:47

a dlaczego nie?
A co do topsinu to już zakupiłem, tylko jak go użyć spryskać kwiatki i ziemię?
Arek
plasiu

Postprzez kumakum » 04 paź 2010 18:11

szamanka napisał(a): To po pierwsze, po drugie do piwnicy sie nikomu nie chce latać, a w lodówce roślinka będzie oglądana po pare razy dziennie, mniejsza szansa ze niepostrzeżenie zapleśnieje.

Zależy na jakim piętrze ktoś mieszka, a lodówka ma zawsze ograniczoną pojemność.

plasiu napisał(a):A co do topsinu to już zakupiłem, tylko jak go użyć spryskać kwiatki i ziemię?

Tak, spryskaj wszystko.
Obrazek
kumakum

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 04 paź 2010 21:22

Możesz wkropić go do wody która podlewasz roślinki, w sensie do danej porcji wody
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez adamek_17 » 02 gru 2010 19:29

hej :)

moje roślinki zimuje w piwnicy, dziś byłem i widać, że "zasnęły" - troszkę zmarniały, niektóre wyglądają jakby były martwe , ale to normalne prawda? Podłoże mają wilgotne i temperatura w piwnicy jest odpowiednia. Żadnego gościa w doniczkach nie znalazłem, tylko troszkę śniegu.

Niestety, ale chyba nie będę mógł dłużej je tam trzymać. Więc pozostaje tylko balkon... ale... przy takim wielkim mrozie, jaki mamy teraz to raczej nie przeżyją..

Co w takim razie proponujecie ? Chyba przykrycie czymś nic nie da? Na pewno jakiś kocyk dla nich by się znalazł...

A tak w ogule (>ogóle<) do ilu stopni są w stanie wytrzymać ?
adamek_17

Postprzez szamanka » 02 gru 2010 21:03

1- Nie mamy zielonego pojęcia jakie rośliny dałeś do zimowania.
2- Przydałyby się fotki
3- To chyba nie jest twój temat.
szamanka
Administratorka

Postprzez MiłośnikRosiczek » 05 gru 2010 18:56

ja trochę odbiegam od tematu ale czy w lodówce nie trzeba ich doświetlać ?
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ogólnie