Z chłodzeniem na chwilę obecną stoję w miejscu. Prawdopodobnie chłodnica z terra wyleci całkowicie, a jej miejsce zastąpi nagrzewnica od VW.
Zapomniałem wcześniej napisać, że zmieniłem plany co do samego terrarium. W planach było chłodzenie terra 192 l, koniec końców wybór padł na duże, 400l.
No i właśnie dlatego nie mogę zejść poniżej 15*C.

Tak więc chłodniczka thermaltake kupiona z myślą o mniejszym terra, w dużym nie sprawdza się jak należy. Zbyt mała powierzchnia oddawania + zbyt ciasno ułożone finy zrobiły swoje.
Pójdę w ślady maklerwa i przełożę nagrzewnicę do terrarium. Kolejną rzeczą do zrobienia będzie dołożenie dodatkowych kilkunastu metrów rurki miedzianej która będzie ułożona po ściankach zamrażarki tak jak na fotce powyżej. Jak szaleć, to na całość

Człowiek uczy się na błędach, ale dzięki temu nabiera dodatkowej wiedzy

Jutro zabieram się za fogger. Aktualnie dno terra mam zalane wodą na wys. ok. 4 cm. Jest to minimalny poziom wody, w którym pompka nie zapowietrza się.
Niestety kratki na których stoją rośliny są całkowicie zalane. Może to jakoś nie jest kłopotliwe, bo wszystkie rośliny stoją dodatkowo na odwróconych doniczkach.
Problemem są jednak rośliny takie jak sibuyanensis i ventricosa, które tworzą dzbanki na długich wąsach. Obie musiałem podnieść o wiele wyżej by dzbanki nie pływały w wodzie.
Zrobiłem z rury PVC fi 110 mm zbiornik na wodę o pojemności 3,5 l. Rura docięta na wys. 40 cm, dno zaślepione kawałkiem poliwęglanu, całość już ładnie pomalowana lakierem do plastiku.
Na dno pojemnika dam pompkę, na górze pojemnik z foggerem. Całość będzie działać tak samo jak na rysunku który zapodałem we wcześniejszym poście

Pompka będzie napełniać pojemnik z foggerem, a nadmiar wody trafi z powrotem do pojemnika z rury PVC.
W chwili obecnej patent z pompką testowany i sprawdza się wyśmienicie

Całość składam jutro ze względu na zapach po kleju i lakierze, który powinien wywietrzeć.
-- 31 paź 2010 14:18 --
Drugie zdjęcie zrobione po 3 minutach od włączenia foggera z dodatkowo zamontowanym wentylatorkiem. Roślin w głębi terrarium już nie widać
DSCF1733.JPG
DSCF1736.JPG