Drugi dzbanecznik co polecacie ?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Drugi dzbanecznik co polecacie ?

Postprzez killer88 » 10 mar 2008 00:51

Witam
Od kwietnia 2007 roku posiadam n. ventrata. Dzbanek ten ładnie rósł przez całe lato. Zimą doświetlam go przez co puszcza dzbanek za dzbankiem. Wiosną chciałbym kupić następnego, łatwego w hodowli (nadającego się na parapet), niedrogiego i łatwo dostępnego (nawet na allegro) dzbanecznika.
Myślałem o n. hookeriana ( na niej zależy mi najbardziej i można ja kupią na forum), n. tobaica i n.truncata. Czy dzbaneczniki te są łatwe w hodowli, nadają się na parapet, są łatwo dostępne i niedrogie ?
Jakie gatunki wy polecacie na drugiego dzbanecznika ?
killer88

Re: Drugi dzbanecznik co polecacie ?

Postprzez RobinCook » 10 mar 2008 00:58

Ja polecam hookeriane. Sam mam już ich 7 :) z jednej "matki" wyrosło 6 i chyba to nie koniec :). Mam jeszcze sanguineae i tego dzbanka też polecam. Pięknie rosną i są łatwe w hodowli. Moje zdjęcie obok to właśnie "matka"
RobinCook

Postprzez jan » 10 mar 2008 01:00

wiele krzyżówek dzbaneczników jest całkiem niezłych. najlepiej tych nizinnych bo w warunkach domowych łatwiej dzbankują ;-)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez maklerw » 12 mar 2008 21:48

To ja polece coś mniej popularnego :D x Gentle pomimo że górski dobrze sobie radzi jako nizinny, ale bardzo lubi duzo światła. Ale na pewno to mozna sobie sprawic Coccoinea :D bardzo szybko rosnie nawet przy nieduzych ilosciach swiatla (jak dla dzbankow) nie wiem jak w nizszej wilgotnosci sie trzyma ale po roku u mnie roslina z 10cm i 3 dzbankow ma 40cm i okolo 10 dzbankow. Co w nim takiego fajnego ? -> jest czerwony :D
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez jan » 13 mar 2008 00:34

tylko na to gentle radze uważać "bardzo szybko rośnie" jak powiedział przedmówca - ja tylko dodam że bardzo szybko znaczy bardzo szybko ;) - czasem radze uważać bo poważnie to jeden z najszybciej rosnących dzbanków i może wam przerosnąć parapet .
jan

Postprzez killer88 » 13 mar 2008 00:44

A gdzie mozna to cudo kupic i za jakie pieniadze?
Poradzilby sobie na zachodnim parapecie przy wilgotnosci w dzien okolo 60%
killer88

Postprzez jan » 13 mar 2008 18:08

Sądze, że dałby rade, czasem go w obi można dostać. poszukaj tam.
jan

Postprzez Maciejświderski » 16 mar 2008 16:51

Ja polecam sanguinea. Sam mam, ładnie rośnie, dzbankuje i nie sprawia problemów.
Maciejświderski

Postprzez Miki » 18 mar 2008 10:26

Ojej, nie miałem pojęcia, że gentle jest taki "wystrzałowy" :omg: jeśli chodzi o wzrost oczywiście :)) Ja hoduję Ventratę na parapecie, ale nie puszcza dzbanków, tylko nieustannie pnie się w góre, ma teraz już 48 cm wysokości.W dodatku podlewam keramzyt, czasem zdarza mi się jednak o tym zapomnieć bo ten szybko paruje :).Sanguinene też mam, jednak jest na tyle mała, że mieści się swobodnie w szklarence zakupionej w obi, cały czas ma około 2 dzbanki i jest zieloniutka, jednak rośnie dość wolno...W tej samej szklarence trzymam też górskiego burbidgae (chyba tak to się pisze ?), jednak ten nie chętnie wypuszcza dzbanki, teraz nie ma żadnego, choć wilgotność jest naprawde wyysoka (około 100%).
Miki

Postprzez RobinCook » 18 mar 2008 11:43

Miki pamiętaj o tym, że górskie dzbanki potrzebują w nocy spadków temperatury więc oprócz wilgotności te dzbanki potrzebują dodatkowych bodźców do dzbankowania.
RobinCook

Postprzez Maciejświderski » 18 mar 2008 22:23

Dzbanki oprócz wysojkiej wilgotności potrzebują także dość dużo światła. Moim zdaniem jego brak jest powodem uporu twoich roślin.
Maciejświderski

Postprzez fly guy » 19 mar 2008 13:47

Miki napisał(a):W tej samej szklarence trzymam też górskiego burbidgae (chyba tak to się pisze ?), jednak ten nie chętnie wypuszcza dzbanki, teraz nie ma żadnego, choć wilgotność jest naprawde wysoka (około 100%).

Hej, też mam tego dzbanka i jest naprawdę kapryśny. Bardzo nie lubi zmiany warunków, potrzebuje duuużo światła rzadko dzbankuje. Wilgotność mam podobną jak ty, więc może potrzebuje większej obniżki temperatury?
fly guy

Powrót do Dzbanecznik