Drosera spatulata- pytanie

Forum poświęcone rosiczkom

Drosera spatulata- pytanie

Postprzez roj89 » 11 sty 2012 18:23

Witajcie hoduje rosiczki od ponad roku miedzy innymi D. spatulata owa spatulata jest zielona a powinna być raczej jakiegoś czerwonego koloru!
I tu pytanie czy żeby była innego koloru niż zielonego powinienem zmienić jej warunki np. naświetlenie, wodę, od czego to zależy?? Czy może sprzedawca mnie oszukał i sprzedał coś innego i dlatego jest zielona.
roj89

Re: Drosera spatulata- pytanie

Postprzez allgreen » 11 sty 2012 18:35

Witam, no niestety rosiczka łyżeczkowata D. spatulata to roślina tropikalna a więc przyzwyczajona do dobrego nasłonecznienia, a co teraz mamy i gdzie sie znajdujemy ? no właśnie w klimacie nieco innym bo umiarkowanym a i pora do tego inna niż roślina wymaga czyli za mało słońca ale nie ma co się martwić od wiosny gdy słońca będzie więcej roślina odbije i będzie w lepszej kondycji czyli zacznie zmieniać kolory na bardziej czerwone. Teraz gdy światło jest słabej jakości a dni są krótkie rośliny są niestety teraz mniej atrakcyjne. Co do wody to powinna być pozbawiona soli mineralnych czyli np. destylowana, demineralizowana lub z filtra ro czy deszczówka. więcej info na portalu ;] http://www.owadozery.pl/drosera-spatulata-a559.html
allgreen

Postprzez VanDreyer » 11 sty 2012 18:37

Skoro masz je rok to powinieneś widzieć, że wybarwienie zależy przede wszystkim od światła. Im więcej tym roślina lepiej się wybarwia np drosera capensis "all red" jak sama nazwa mówi jest cała czerwona, ale pod jednym warunkiem - dużo światła :) W przeciwnym razie ( np. zimą) wybarwiają się same czułki. D. spatulata tak samo - im więcej światła tym mocniej wybarwiona, a że jest zima i jak wiadomo naturalny deficyt światła słonecznego wybarwia się gorzej. Jedynie co teraz możesz zrobić to doświetlać, ale nie wiem czy jest sens przy takiej popularnej rosiczce :D
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez szamanka » 11 sty 2012 18:51

D. spatulata jest bardzo zrożnicowanym gatunkiem, są wersje które się zwyczajnie nie wybarwiają.

Jeśli kupiłeś ja po prostu jako D. spatulata to prawdopodobnie masz po prostu zielona formę, formy wybarwiające sprzedaje się raczej jako D. spatulata 'red', 'lovelae'
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez roj89 » 11 sty 2012 19:14

Dzięki wielkie za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi. Nie chodzi mi tylko o zimę ponieważ w lecie tez się nie wybarwiała a światło mają calutki dzień.
Może dodam zdjęcie luknicie czy to w ogolę spatulata?
Link do 3 zdjęć:
http://www.fotosik.pl/u/roj89/album/1070169
roj89

Postprzez pokerface » 12 sty 2012 00:21

Jak na moje oko lajcika to jest łyżeczkowata a obok to małe to capensis ;)
pokerface

Powrót do Rosiczka