pokarm dla owadożerów - poszukiwania

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

pokarm dla owadożerów - poszukiwania

Postprzez jan » 04 kwi 2008 19:24

Hej, w związku z tym ze próbuje zrobić jakąś sensowną płynną pożywke którą możnaby podkarmiać nawej najdrobniejsze siewki natrafiłem na drobny problem. woda zbyt szybko wyparowuje i poszukuje jakiegoś środka który parowałby wolniej, tak aby pokarm przez dłuższy czas urzymał płynną konsystencję, ktoś coś może polecić albo przychodzi wam coś podobnego do głowy?
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Re: pokarm dla owadożerów - poszukiwania

Postprzez szamanka » 04 kwi 2008 19:30

olej?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez KubuŚ » 06 kwi 2008 11:30

Może roztwory żelatynowe? powinny dłuzej utrzymać wilgoć i w końcu żelatyna to białko które nie powinno zaszkodzic roślinkom. Pokarm mógł by być podawany np w formie małych bloczków, lub w postaci bardziej płynnej ale to według mnie już na troche większe roślinki. To narazie jedyne co przychodzi mi do głowy, ale jak coś jeszcze wymyśle to dam znać .
KubuŚ

Postprzez jan » 06 kwi 2008 12:59

w tym momencie jedynie rośliny z większymi pułapkami są w stanie ją przyjmować (rosiczki,dzbaneczniki,kapturnice itp)

co do żelatyny to nie wiem czy konsystencja nie utrudni wchłaniania substancji przez roślinę.

skład pożywki nie jest jeszcze ustalony, na razie szukam czegoś co się dobrze sprawdzi ;] pokarm pochodzenia zwierzęcego (a.k.a pokarm dla rybek oparty na zwierzaczkach) dobrze wpłynął na siewki ^_^
jan

Postprzez KubuŚ » 06 kwi 2008 22:38

Jeżeli to ma być na bazie pokarmu dla zwierząt, to mogłby się sprawdzić pokarm dla rybek. Chodzi mi tu o żywy pokarm, takie czerwone robaki wyglądają podobnie do małych dżdżownic albo może to one :biggreen: , sprzedają je mrożone w opakowaniach przypominające czekoladę niektórzy mówią na nie łakotka. Gdyby je dobrze zmiksować albo utrzeć w moździerzu to udało by się wydzielić odpowiednio małe porcje i w końcu to będzie pełnowartościowy 100%, albo prawie 100, naturalny pokarm zwierzęcy.
KubuŚ

Postprzez satariel » 06 kwi 2008 23:06

ja taki mrożony pokarm dla rybek mam :) w sumie mógłbym go przeeksperymentować tylko jak na rosiczki nie wydaje mi sie by był to dobry pomysł....sam nie wiem.
satariel

Postprzez KubuŚ » 06 kwi 2008 23:15

Myśle że niewielka ilość nie powinna zaszkodzić a przecież nie trzeba nakładać pokarmu bezpośrednio z zamrażarnika. Mam teraz więcej Capensisów więc chyba spróbuje z tymi robakami B) . Napisze potem moje obserwacje, ale sądze że efekt będzie wiadomy, w końcu to mięsożery ;)
KubuŚ

Postprzez jan » 07 kwi 2008 13:22

chodzi mi o coś co nie będzie muchami ani obalami i nie będzie obrzydzać życia, chodzi też o coś czego nie trzeba będzie łapać ani hodować. coś łatwo dostępnego i łatwego w utrzymaniu i przy okazji taniego a dobrze wpływającego na siewki. a w przypadku takich roślin jak burmannii wydaje się wręcz konieczne dokarmianie. niestety :)
jan

Postprzez KubuŚ » 08 kwi 2008 17:14

Wymyśliłem jeszcze jeden sposób. Moe można by dokarmiac małe roślinki makaronem sojowym albo jakimś innym "wynalazkiem" z soji. W końcu soja to prawie samo białko którym wegetarianie często zastępują białko zwierzęce. Możnaby go ugotować i pociąć na małe kawałeczki które zmieściły by się na siewach ewnetualnie jeszcze obtoczyć w oleju roślinki powinny mieć wysoko białkowotłuszczowy substytut owadów B)
Ostatnio edytowano 10 kwi 2008 23:16 przez KubuŚ, łącznie edytowano 1 raz
KubuŚ

Postprzez pessos » 10 kwi 2008 22:55

Witam,
janmyszkier napisał(a):woda zbyt szybko wyparowuje i poszukuje jakiegoś środka który parowałby wolniej, tak aby pokarm przez dłuższy czas urzymał płynną konsystencję, ktoś coś może polecić albo przychodzi wam coś podobnego do głowy?

Użyj gliceryny i po kłopocie
Pozdrawiam
Szymon
... jak mam rozpoznać dobro, nie znając zła ...
moja mała hodowla Obrazek
pessos

Postprzez jan » 11 kwi 2008 00:32

no cóż, glicerynę mam, do teraz pamiętam wzrok tej pani co mi ją sprzedawała :D można spróbować i z tym....
chwilowo troche nie mam czasu na kontynuacje eksperymentu ale dam znać jak coś się ruszy.
jan

Postprzez patlysy » 23 sie 2008 15:05

Witam wszystkich.

A ja mam pytanie z innej beczki. Wiem, że roślinki owadożerne można dokarmiać pyłkiem kwiatowym a także pokarmem dla rybek. I teraz interesuje mnie:

1. W jaki sposób podawać owy pokarm rośliną (czy wsypać do pułapki czy dodać jakoś do wody by przez podsiąkanie go dostał)?
2. W jakiej ilości należy podawać pokarm i jak często?
3. Czy można tym sposobem także dokarmiać muchołówki?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdro :)
patlysy

Postprzez Damianus » 23 sie 2008 16:16

Pyłkiem dokarmiałem tylko siewki rosiczek, bo większych roślin, wg mnie, nie ma sensu. Małą ilość pyłku pszczelego kładłem na liść rosiczki. Po niedługim czasie pyłek został strawiony, jednak bardzo często i szybko pleśniał, dlatego zawsze musiałem użyć Topsinu, przez co za wile razy nie częstowałem rosiczek.
Dokarmienie dało dobre efekty. Siewki stały się silniejsze i sporo podrosły. Co do muchołówek to nie wiem czy ten sposób dokarmiania się sprawdzi. Jak wiadomo gdy muchołówka złapie ofiarę jest ona jeszcze żywa. Rusza się co jest impulsem do wydzielania enzymów trawiennych. Gdy damy muchołówce pyłek pułapka może się otworzyć po pewnym czasie, gdyż "ofiara" nie poruszała się i roślina nie otrzymała impulsu do wydzielenia enzymów trawiennych. To tylko teoria i nie wiem jak będzie w praktyce. Może roślina da się oszukać :) Czekamy na odpowiedzi innych.
Damianus

Postprzez Simon_79 » 23 sie 2008 19:07

patlysy napisał(a):1. W jaki sposób podawać owy pokarm rośliną (czy wsypać do pułapki czy dodać jakoś do wody by przez podsiąkanie go dostał)?

Dotychczas, podobnie jak Damianus, dokarmiałem wyłącznie siewki rosiczek, zarówno pyłkiem kwiatowym, jak i pokarmem dla rybek. Rozcierałem je na pył i nanosiłem igłą preparacyjną na liście.
Osobiście preferuję pokarm dla rybek, ponieważ nie pleśnieje tak łatwo jak pyłek kwiatowy.
Wiosną tego roku zrobiłem test, aby zobaczyć w jakim stopniu dokarmianie przyspiesza wzrost siewek. Test przeprowadziłem na 4 gatunkach: D. anglica, D. capensis 'Broad Leaf', D. filiformis, D. intermedia. Siewki wymienionych gatunków podzieliłem na 2 grupy: dokarmiane i nie dokarmiane. Rośliny dokarmiane wszystkich testowanych gatunków rosły 3-4 krotnie szybciej, niż te nie dokarmiane, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu.

patlysy napisał(a):2. W jakiej ilości należy podawać pokarm

Nie należy przesadzać z ilością pokarmu. Wszystko zależy od wielkości liści. Ja zazwyczaj kładłem na liściach taką porcję pyłku lub pokarmu dla rybek, aby zajmował on maksymalnie 1/4-1/3 powierzchni liścia. Czyli w przypadku małych siewek był to niewielki pyłek, a w przypadku podrośniętych, znacznie większy kawałek. Zauważyłem, że jeśli się przesadzi z ilością pokarmu liść nie będzie w stanie go strawić i obumrze.

patlysy napisał(a):i jak często?

Uważam, że raz na 1,5-2 tygodnie jest optymalnie. Zbyt częste podawania pokarmu może prowadzić do przekarmienia, objawiającego się obumieraniem starszych liści i silnym skróceniem nowych.

patlysy napisał(a):3. Czy można tym sposobem także dokarmiać muchołówki?

Nie próbowałem, ale uważam, że może to być bardzo trudne, z powodu o którym napisał Damianus - brak bodźca mechanicznego.
Simon_79

Postprzez krzysztof_m » 20 wrz 2008 20:16

patlysy napisał(a):3. Czy można tym sposobem także dokarmiać muchołówki

hoduję muchołówkę ( dionea muscipula ) trzeci rok , w tym czasie próbowałem różnych rodzajów pokarmu , wg moich doświadczeń ofiara/pożywienie musi się ruszać jeszcze przez jakiś czas od momentu zamknięcia pułapki ( nie potrafię powiedzieć jak długo ) . Jeśli muchołówka dostała coś co nie spełniało tego warunku to na drugi/trzeci dzień była już otwarta .
dlatego karmiłem ją : białymi robaczkami , skorkami , muchami i komarami ( te dwa ostatnie przeważnie łapała sama -tyle ,że rzadko bo też rzadko mam je w domu , co nie oznacza ,że białe robaczki i skorki stale ze mną współegzystują !!! ) .
odnośnie enzymów : czy jest pewne ,że muchołówka je wydziela ? czytałem kiedyś artykuł , z którego wynikało ,że muchołówka wykorzystuje po prostu azot ( ew. związki azotu ) powstający w czasie rozkładu ofiary .
krzysztof_m

Następna strona

Powrót do Ogólnie