patlysy napisał(a):1. W jaki sposób podawać owy pokarm rośliną (czy wsypać do pułapki czy dodać jakoś do wody by przez podsiąkanie go dostał)?
Dotychczas, podobnie jak Damianus, dokarmiałem wyłącznie siewki rosiczek, zarówno pyłkiem kwiatowym, jak i pokarmem dla rybek. Rozcierałem je na pył i nanosiłem igłą preparacyjną na liście.
Osobiście preferuję pokarm dla rybek, ponieważ nie pleśnieje tak łatwo jak pyłek kwiatowy.
Wiosną tego roku zrobiłem test, aby zobaczyć w jakim stopniu dokarmianie przyspiesza wzrost siewek. Test przeprowadziłem na 4 gatunkach: D. anglica, D. capensis 'Broad Leaf', D. filiformis, D. intermedia. Siewki wymienionych gatunków podzieliłem na 2 grupy: dokarmiane i nie dokarmiane. Rośliny dokarmiane wszystkich testowanych gatunków rosły 3-4 krotnie szybciej, niż te nie dokarmiane, zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu.
patlysy napisał(a):2. W jakiej ilości należy podawać pokarm
Nie należy przesadzać z ilością pokarmu. Wszystko zależy od wielkości liści. Ja zazwyczaj kładłem na liściach taką porcję pyłku lub pokarmu dla rybek, aby zajmował on maksymalnie 1/4-1/3 powierzchni liścia. Czyli w przypadku małych siewek był to niewielki pyłek, a w przypadku podrośniętych, znacznie większy kawałek. Zauważyłem, że jeśli się przesadzi z ilością pokarmu liść nie będzie w stanie go strawić i obumrze.
patlysy napisał(a):i jak często?
Uważam, że raz na 1,5-2 tygodnie jest optymalnie. Zbyt częste podawania pokarmu może prowadzić do przekarmienia, objawiającego się obumieraniem starszych liści i silnym skróceniem nowych.
patlysy napisał(a):3. Czy można tym sposobem także dokarmiać muchołówki?
Nie próbowałem, ale uważam, że może to być bardzo trudne, z powodu o którym napisał Damianus - brak bodźca mechanicznego.