Moj pierwszy Dzbanecznik

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Moj pierwszy Dzbanecznik

Postprzez Razeel » 24 sie 2008 13:02

Witam !

Dostalem dzisiaj dzbanecznika .... zdjecia wstawie potem bo aktualnie nie mam aparatu ... ale wyglada on tak : Ma okolo 30 CM wysokosci jest caly zielony ale z tego co widze troche pousychany nawet bardzo w niektorych miejsach .... z Jeko lisci odchodza koncowki z ktorych maja wyrasnac dzbanki ale niektore sa zeschniete więc chyba nic z tych koncowek nie bedzie a moze podratuje .... po tym opisie chyba nikt nie stwierdzi co to za dzbanecznik ... + ze zdjeciami chyba tez nie bo nie ma ani 1 dzbanka .....

Teraz odnosnie pielegnacji .... ja chce to robic tak : Dac mu wiekrza podstawke bo ta co byla kupiona to nawet tam sie woda nie zmiesci i nalewac do tej podstawki troche wody ..... Spryskiwac mu liscie 4 razy dziennie ... i dostaraczac w miare mozliwosci swiatla ..... i teraz odnosnie swiatla .... Wiadome jest ze nie beda ciagle w niego uderzaly promienie sloneczne więc postanowilem go oswietlac tylko ja nie wiem czym ..... czy to mzoe byc zwykla Lamka ktora poprostu bedzie zapalona i na niego swiecila jak to ma wygladac ??

To chyba tyle odemnie .... w nocy dodam foto ... i prosze o jakies opinie i pomoc jak go mam jeszcze pielegnowac .
Pozdrawiam
Razeel

Re: mój pierwszy Dzbanecznik

Postprzez szamanka » 24 sie 2008 13:05

Wystarczy ze będzie stał na parapecie, dzbaneczniki podlewamy jak zwykłe kwiatki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Razeel » 24 sie 2008 13:12

A musi bc ciagle w słońcu czy cos w tym stylu ? czy ma poprostu byc na parapecie i podlewac go jak inne kwiatki ?
Razeel

Postprzez Damianus » 24 sie 2008 13:17

Jeśli będzie stał ciągle w słońcu to może się poparzyć jeśli nie jest do tego przyzwyczajony. Dobry będzie wschodni albo zachodni parapet. Podlewaj od góry, tylko nie przelej.
Damianus

Postprzez Razeel » 24 sie 2008 13:47

Postawilem go na wschodnim parapecie ... tylko tam słońce mam Rano i to nie na dlugo o potem juz nie czy to znaczy ze mam go potem przeniesc na Zachodni parapet ? czy rano slonca mu wystarczy ? i jak sobie poradzic z tymi wysuszonymi koncami i paroma liscmi ? a i czy w nocy go naswietlac czy nie ?

A i jeszcze takie pytanie .... jak dlugo wyrastaja dzbanki ?
Razeel

Postprzez Damianus » 24 sie 2008 14:18

Postaw go zachodni jeśli mówisz, że na wschodnim masz mało światła <czy na tym parapecie jest mało światła, dlatego że coś przysłania to okno czy ty uważasz, że jest za mało świtła? Jeśli nic okna nie zasłania to dzbanecznik spokojnie może tam stać>. Teraz twój dzbanek będzie przechodził aklimatyzację, więc trochę potrwa <kilka tygodni do ok. miesiąca> zanim będzie normalnie rósł. Nie przenosi się rośliny z okna na okno, gdyż jest to zmiana warunków i jest to dla rośliny swoistym szokiem. Jak liście uschną możesz obciąć. Teraz raczej nić już nie poradzisz. Teraz jeszcze nie trzeba doświetla rośliny. Zacznij jesienią.
Damianus

Powrót do Dzbanecznik