Potencjal terrarium

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Potencjal terrarium

Postprzez 4fun.yoyo@gmail.com » 01 lut 2012 04:30

Witam!
Niegdys hodowalem gady, nke zajmje ske tym jjz jednak zostalo mi specjalistyczne terrarium po tym.
Mam w nm mianowicie:
-termostat
-mozliwosc zaontowania zmgławiacza (w wodospadzie)
- dwie oprawki na zarowki
Wwntylacje stala, oraz mozliwosc usunkecia przedniej szyby
-mozliwosc zrobienia basenu
-wysokie 70cm szerokie 130 cm,

Nie mam mozliwosci jednak obnizenia temperatury do nizszej niz pokojowa. Tu pojawia sie moje pytanie, jakie rosliny najciekawsze, nzjladniejsze, niekoniecznie owadozerne moglbym hodowac w tych warunkach. (pytam o mozliwosc terarium, a nie moje wlasne) chcialbym wiedziec o czym czytac, czefo szukac, pozdrawiam
4fun.yoyo@gmail.com

Re: Potencjal terrarium

Postprzez szamanka » 01 lut 2012 12:09

Tropikalne rzecz jasna :)
Dzbaneczniki, ant-plants, dischidie o liściach urnowych (ciekawe, aczkolwiek raczej nie ładne), tillandsie czyli oplątwy, mimozę, ale musiałbyś przycinać, storczyki tropikalne, jakieś małe platycerium, może kolorowe bromelie...
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez 4fun.yoyo@gmail.com » 01 lut 2012 21:38

Bardzo dziekuje za odp.
Przemyslalem sprawe, mialbym mozliwosc zimowania roslin, moglbym je w tym terrarium ustawic w doniczkach, wszystko z wierzchu zasypac jakims ozdobnym podlozem, i zrobic jakis niewidoczny system podlewania w doniczce, xeby podlewac tak - jak wymaga tego dana roslina. Wracajac do sprawy zimowania - kiedy by tego wymagały moge przeniesc doniczke do pomieszczenia gdzie otrzyma wymagane warunki :) salon straci na atrakcyjnosci jedynie.

Pytanie - o jakie rosliny poszerza to moje mozliwosci?

Bo mam zajawke hodowac ich kilka, 3-4 zalezy. Musze więc dobrac je tak zeby wymagaly tych samych warunkow.
Jednak mam taka chętne za godowanke czegos co jest ekstremalnie, rzadkie, trudne, wyjstkowe. Nke ch e parapetowych storczykow czy paprotek, chce tam cos co bedzie ekstremalnie rzadkie i ciekawe (ladne)
Wiem ze ten opis jest troche wzniosly i ze brzmi jak marzenie o hodowaniu magicznej fasoli, ale prosze skalibrowac moje zamary do mozliwosci. :) ponownie z gory dziekuje
(jesli chodzi o koszty sadzonki\nasion to moze osiagac 3-cyfrowa liczbe, nie ma problemu, liczy sie tylko efekt :)
4fun.yoyo@gmail.com

Postprzez szamanka » 03 lut 2012 12:26

Bardziej spektrum roślin rozszerzałoby mocniejsze oświetlenie, no ale niewazne.

To jest moja abstrakcyjna propozycja.

Pierwszym co musisz zrozumieć to to że zwłaszcza wsród roślin tropikalnych skala trudności jest bardzo zróżnicowana. Storczyk to nie musi być badziewny storczyk z marketu, to może być endemiczny storczyk z Kuala Lumpur który w Europie posiadają 3 osoby i kosztuje nawet więcej niż 3cyfrową sumę.

projekt terra.jpg

brązowo-pomarańczowe są elementy nieożywione, po prawej jest to jakiś konar, badyl czy co :) po lewej pod dzbanecznikiem jakaś nisza, podwyższenie - dzbanecznik nie powinien mieć korzeni w wodzie

czarny - dzbanecznik, tak jak pisałam pełne spektrum, od badziewia z marketu które odradzam bo rośnie zbyt szybko i terra będzie za małe do gatunków które wymagają wybudowania terrarium w lodówce. Tutaj z kasą spektrum jest takie że wybierzesz sobie to co ci się będzie podobało a ja się nie wtrącam.

ciemnozielone - Drosera adelae, rosiczka która nie potrzebuje zbyt wiele światła, nie jest badziewiem z marketu i wygląda kozacko jeśli tylko ma ku temu warunki.

jasnozielone - to może być jakis pływacz i tu również pełne spektrum jak w przypadku storczyków i dzbaneczników

rózowe - naskalna roślinka rozetkowa, np tłustosz

żółte - tillandsia

fioletowe - jakiś storczyk, na tym słabo się znam

czerwone - może jakaś ładna begonia? na pewno pod tym badylem musi byc to coś co lubi rosnąć w cieniu
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez manys » 03 lut 2012 22:36

To czerwone mogłoby być tą ładną fioletową paprocią tropikalną, co czasami występuje na zdj. koło dzbanków, tylko nie wiem jak u niej z temperaturami.
manys

Powrót do Terraria i sprzęt