Potrzebana pomoce ekeltryka lube elektronika

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Potrzebana pomoce ekeltryka lube elektronika

Postprzez maklerw » 07 mar 2010 13:46

Nie lubie pisać takich samych tematów na forach ale może jest tu ktoś kogo nie ma na sąsiednim a umie mi pomóc.
Wciąż walcze ze swoimi wymysłami i mam taki problem.

Wykorzystuje czujniki temperatury LM335 i problem polega na wskazaniach z czujników. Mianowicie jeśli podłącze bezpośrednio (bez przewodu) czujniki wskazują stałą temperature, gdy natomiast są podłączone przez przewód zaczynają wskazywać wartości z przedziału kilku stopni, tzn. temperatura skacze nie może się ustalić na stałym poziomie. Przewodów używam cienkich. Z tego co wyczytałem to należy dać większy kondensator ale może ktoś z was ma wiedze na ten temat i potrafi pomóc.

Druga sprawa to czy prąd z tansformatora po przejści przez mostek prostowniczy (gretza) ma taką samą charakterystyke jak z zasilacza gdzie oznacznie jest w stylu : na górze ciągła linia pod spodem przerywana. Nie jest tutaj ważne akurat napięcie czy natężenie prądu, a może jest ??
Więc jeden układ to zasilacz gdzie na wyjściu ma 12v i 5a
drugi to transformator u mnie z wyjściem na 12v i 1a za nim wpięty mostek prostowniczy. Wiatraki, pompka na tym chodzą ale jeśli podaje takie napięcie pod układ termostatów wskazania są jak w przypadku zastosowania czujnika z przewodem i bezpośrednio. Czyli pod zasilaczem jest stabilne wskazanie pod transformatorem nie. 1A powinno bez problemu zaspokoić potrzeby układu, a podłączałem też i 2a i takie same skutki.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Re: Potrzebana pomoce ekeltryka lube elektronika

Postprzez rafals » 07 mar 2010 22:48

Próbowałeś już kalibrować LM335 ?, możesz również spróbować użyć przewodu ekranowanego powinien wyeliminować potencjalne zakłócenia.
Co do zasilania, spróbuj dodać stabilizator napięcia, zamiast samego transformatora i mostka.
Przewóz osób Bielsko http://www.bb8.pl
rafals

Powrót do Pub