Pozyskiwanie nasion

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Pozyskiwanie nasion

Postprzez adamek_17 » 28 sie 2011 13:51

Witajcie.

Nigdy jeszcze nie miałem do czynienia z nasionkami.

Ostatnio moja rosiczka capensis i byblis liniflora zaczęły kwitnąć.

I teraz mam pytania:
1. Czy konieczne są tutaj jakieś zabiegi by nasiona miałyby kwitnąć? Zapylenia krzyżowego ?
2. Mam czekać aż kwiat przekwitnie i zacznie nasiona wydawać? Potem jak je wydostać? Pędzelkiem i np. do woreczka strunowego ?
3. Nasionka potrzebują mokrego podłoża, także codziennie powinno się je podlewać jak są w terrarium?

Nasiona Byblisa które wcześniej pozyskałem (z wyschniętych kwiatów - torebki ?) włożyłem do mokrego / wilgotnego torfu (minął już co najmniej miesiąc) i niestety nic nie kiełkuje, mają sporo światła zapewnianego przez świetlówki i wilgotność na poziomie 70 - 80 %.

Ze względu na krótki żywot byblis, chciałbym pozyskać nasionka i cieszyć się nią na nowo :)

Przedstawiam zdjęcia.

Zdjęcie-0124.jpg
Zdjęcie-0123.jpg
Zdjęcie-0123.jpg (32.64 KiB) Przeglądane 169 razy

Prosiłbym więc o rady odnośnie wysiewu nasion.
adamek_17

Re: Pozyskiwanie nasion

Postprzez Alchemik » 28 sie 2011 20:52

Drosera capensis:

Po prostu czekaj aż zawiążą się nasiona. Drosera capensis jest samopylna. Jeżeli już pousychają kwiaty i zauważysz że torebka nasienna jest czarna trzepiesz nią nad białą kartką. Do wykiełkowania potrzebne jest tylko dużo słońca i woda w podstawce (destylowana!)

Byblis liniflora

Tutaj nie jest konieczne zapylenie, ale żeby nasiona były silniejsze genetycznie należy je krzyżowo zapylić. Nasionom należy zapewnić dużą wilgotność powietrza, podłoże musi być mokre. Słońce nie powinno być zbytnio mocne, ale jest niezbędne. Tylko pamiętaj aby w folii bądź kubeczku zakrywającym nasiona zrobić dziurki, żeby nie ugotowały się nasiona.

A co do tych nasion, które posadziłeś to one mogą wykiełkować nawet do 3 miesięcy. Sama hodowla z nasion jest dość kłopotliwa dla początkujących. Jak wyżej napisałem wymagają nieco innych warunków niż nasiona Capensisa. Ale próbuj dalej :)
Ostatnio edytowano 28 sie 2011 20:56 przez Alchemik, łącznie edytowano 2 razy
Alchemik

Postprzez manys » 28 sie 2011 20:54

D. capensis jest samopylna więc nie potrzeba żadnych zabiegów- nasiona same się zawiążą :) Co do byblis to nasiona o ile dobrze kojarze to wcale nie wymagają takiej wilgotności- ona jest za wysoka i wystarczy parapetowe 50- 60% i chyba gorącej stratyfikacji może i nawet wywołania mini pożaru w doniczce, ale niech tutaj wypowie się też ktoś inny.

Szybszy byłeś ;)

EDiT: Błąd, sorry :wall:
manys

Postprzez Alchemik » 28 sie 2011 21:01

Nigdy nie wzeszło mi byblis na parapecie (dzbaneczniki też kiepsko się czują u mnie na nim, muszą siedzieć w terra). Po prostu nasiona przykryłem folią i ją podziurkowałem i sru pod świetlówkę :D
Alchemik

Postprzez adamek_17 » 08 wrz 2011 23:11

ok dzięki za posty.

Poczekam cierpliwie i zobaczę co mi wyjdzie z tych nasion (przede wszystkim Byblisa)
adamek_17

Powrót do Ogólnie