Problem - czernienie

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Problem - czernienie

Postprzez beginner » 26 wrz 2011 13:05

W piątek zakupiłem dwie muchołówki w jednej doniczce. Przesadziłem, wsadziłem do podstawki z wodą (ok.1,5cm wody na 10cm wysokości doniczki). O ile Pierwsza z nich zniosła to mężnie i widać, że warunki jej odpowiadały, to druga po dwóch dniach zaczęła czernieć - prawie wszystkie liście (jakieś 2/3) się zażółciły i zaczynają czernieć. Zdrowe pozostały w zasadzie jedynie te mniejsze, nowsze liście. Kiedy to wczoraj zauważyłem, od razu wyjąłem doniczkę z wody i teraz torfik się przesusza.

I teraz pytania - czemu jedna czuje się wyśmienicie, a druga oklapła? Czyżby ta oklapnięta zaczęła w sklepie zimować i źle zareagowała na przelanie? No i co robić dalej? Utrzymywać podłoże tylko lekko wilgotne? Czy to z kolei nie zaszkodzi tej zdrowej roślinie? A może to skutek zamknięcia tych kilku pułapek bez zdobyczy w trakcie przesadzania?

Z góry dziękuję za pomoc!
Załączniki
DSCN7612-net.jpg
beginner

Re: Problem - czernienie

Postprzez taurusvg2 » 26 wrz 2011 15:28

Dla każdej rośliny przesadzanie jest szokiem i musi to odchorować.
Jedna bardziej , druga mniej reaguje na zmianę warunków.
Bardzo często rośliny klapną lub tracą liście i na około 2 tygodnie mogą stanąć.
Mam nadzieję że przesadziłeś do wilgotnego torfu i nie uszkodziłeś korzeni.
Nie wygląda to tragicznie , utrzymuj umiarkowaną wilgoć i postaw na razie w półcieniu do czasu aklimatyzacji.
taurusvg2

Re: Problem - czernienie

Postprzez beginner » 26 wrz 2011 16:22

Tak, torf był wilgotny, a przy przesadzaniu jestem delikatny jak rzadko kiedy. ;-)

OK, w takim razie robię tak, jak mówisz i czekam cierpliwie...

Dzięki za odpowiedź. :-)
beginner

Powrót do Muchołówka