Problem

Re: Problem

Postprzez Vening-Golden » 01 paź 2010 17:22

Cefalotusy mają zwyczaj umierania bez powodu?! ...nic nie dzieje się bez przyczyny... Nie jestem doświadczonym hodowcą cefalotusa, ale mój od zakupu pozbył się 4 dzbanków bo uschły i 3 liści bo uschły, przesadziłem go z kępką ziemi do dużo większej doniczki na dno wsypałem torf wymieszany z perlitem 1:1, stoi na oknie wschodnim, podlewanie tak by ziemia była nieco wilgotna, ostatnio woda w podstawku stoi dłużej to uzupełniam wodę jak wypije po 4 dniach, od zakupu już minęło ponad pół roku i wypuścił do tej pory 12 nowiutkich liści i 3 dzbanki w miarę większe tych micro nie liczę... Tak więc u mnie jakoś żyje na parapecie, jak już wyżej pisali, przelanie i zbyt duża wilgotność która wcale nie jest potrzebna do hodowli cefalków, do tego zbyt mały obieg powietrza, 15c to temp. przy której zimują cefalki tak więc może on już wchodził w sen zimowy co równa się z ograniczonym podlewaniem... :/
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez adamek_17 » 12 kwi 2011 10:06

W najbliższej przyszłości raczej będę skłonny hodować tą roślinę poza terrarium.

Także może spokojnie rosnąć sobie na balkonie ?
adamek_17

Postprzez hddk » 12 kwi 2011 10:50

adamek_17 napisał(a):W najbliższej przyszłości raczej będę skłonny hodować tą roślinę poza terrarium.

Także może spokojnie rosnąć sobie na balkonie ?

Mam jednego cefala i trzymam go cały rok razem z kapturnicami. W lato na balkonie, a zimą w temp. 0-10 stopni. Żyje i ma się dobrze.
hddk

Postprzez adamek_17 » 12 kwi 2011 10:57

ok, żadnych zabiegów podwyższających wilgotność nie stosujesz ?
adamek_17

Postprzez hddk » 12 kwi 2011 11:10

Po prostu stoi w jednej kuwecie z kapturnicami, ale na skraju, żeby go nie przesłaniały.
hddk

Postprzez adamek_17 » 13 kwi 2011 14:17

Mam pytanie. Odnośnie podlewania.

Jak często podlewać cefalotusa w terrarium (tak na oko) ? Bo na prawdę bardzo często go przelewam i rzadko kiedy osiąga większe rozmiary . W terrarium dobrze by rósł - dobre oświetlenie , wentylacja ale cały czas nie mam szczęścia w jego uprawie. Te podlewanie...
Jest on w wysokiej doniczce. Podłoże - torf kwaśny + perlit

Jakie jest Wasze doświadczenie w podlewaniu cefala w terrarium, proszę o porady co jaki czas go podlewacie ...
adamek_17

Postprzez szamanka » 13 kwi 2011 14:24

Co tyle ile potrzeba.

Jak jest ciepło to woda szybciej paruje i podlewasz częściej jak zimno rzadziej bo wolniej schnie, jak masz dobra wentylacje to częściej bo szybciej paruje, jak słabą to rzadziej, jak masz mała srednice doniczki, jak masz większą, jak masz mech, jak masz torf....

To wymaga wyczucia, regułka podlewać co x dni jest najprostszą drogą do zabicia rośliny. Jeśli czesto przelewasz to lej mniej a trochę częściej, ale sprawdzaj podłoże przed podlaniem czy już przeschło.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Poprzednia strona

Powrót do Cefalotus