Problem

Problem

Postprzez adamek_17 » 27 lut 2010 09:46

Witam, mam wątpliwości co do nazwy tego wątku: otrzymałem cefalotusa. Z jego największego dzbanka "klapka" zaczyna żółknąć. Niestety, ale nie mam możliwości zrobienia zdjęcia. Zauważyłem to dzisiaj. Dodam, że niektóre malutkie dzbanuszki też robią się żółte. Trzymam go na parapecie, wraz z keramzytem, chyba przesadziłem z podlewaniem - ma dosyć mokrą ziemię. Temp w pokoju wynosi 15 C (kaloryfery pozakręcałem)
- Czy to jakiś poważny problem ?

Można Celalotusa zraszać?
adamek_17

Re: Problem

Postprzez Naruto_Uzumaki » 27 lut 2010 11:45

Dzbanki, które robią się żółte uschną. Aby powstrzymać ten "proces" podnieś wilgotność np. przykrywając roślinę plastikowym kubkiem (sam keramzyt może nie wystarczyć). Druga sprawa to temperatura - 15°C to trochę za zimno, chyba, że twoja roślina zimuje. Zraszać można, ale jeśli zastosujesz kubek to już nie będzie takiej potrzeby.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Postprzez szamanka » 27 lut 2010 12:18

Temperatura nie jest problemem, wydaje mi się ze go przelałeś.

Zapytaj sprzedawce w jakich warunkach trzymany był wcześniej najlepiej.
Jeśli przelałeś go okazjonalnie to nie powinien być poważny problem, natomiast jeśli zdarza się tak częściej to może doprowadzić do smierci rośliny.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez adamek_17 » 27 lut 2010 12:36

kupiłem go od Alberciarza. Przyszedł w bardzo dobrym stanie, niedawno zauważyłem że na największy dzbanek robi się żółty i oraz chyba ze dwa malutkie. Reszta jest zielonkawa. Wydaje mi się że rzczywiście mogłem go przelać, co teraz powinienem zrobić - pozostawić go tak ?
adamek_17

Postprzez Jaras » 27 lut 2010 12:42

A w jakim podłożu się znajduje? Jeśli w samym torfie, wypadałoby go przesadzić zawczasu do jakieś luźnej mieszanki. Zapewni to większy dostęp powietrza do korzeni.
Obrazek
Jaras

Postprzez adamek_17 » 27 lut 2010 12:44

Sam torf
adamek_17

Postprzez Jaras » 27 lut 2010 12:56

adamek_17 napisał(a):Sam torf

Ja na Twoim miejscu nie czekałbym, aż roślina padnie. Torf + gruboziarnisty piasek (1:1), ewentualnie perlit i jazda. Doniczka powinna być stosunkowo wysoka, gdyż cefalotus nie lubi ciasnoty. Mój cefal przykładowo rośnie samym mchu torfowcu i ma się wyśmienicie. Dodatkowo przy tej temperaturze powinieneś ograniczyć podlewanie.
Obrazek
Jaras

Postprzez adamek_17 » 27 lut 2010 13:04

ok, jak zrobię mieszankę torfu i mchu sphangum albo sam sphangum to będzie ok ?
adamek_17

Postprzez Jaras » 27 lut 2010 13:14

Zdecydowanie lepsze niż sam torf. Polecam jeszcze do poczytania http://www.rosliny-owadozerne.pl/?showtopic=6722
Obrazek
Jaras

Postprzez adamek_17 » 27 lut 2010 14:57

Dzięki za radę. Jeszcze dziś go przesadzę.
Jak go mam podlewać? Przed każdym podlaniem, podłoże powinno przeschnąć ?
adamek_17

Postprzez Jaras » 27 lut 2010 15:15

Nie może przeschnąć. Podłoże staraj się trzymać w takim stanie, by było wyraźnie wilgotne. Wraz ze wzrostem temperatury możesz zwiększać ilość wody.
Obrazek
Jaras

Postprzez adamek_17 » 01 paź 2010 05:08

Mam kolejny problem...
trzymam go już ze dwa miesiace w terrrarium. Ładnie rósł, aż nagle cały zrobił się czarny. Nie sądzę, że go przelałem, bo ziemia jest wilgotna. Terrarium jest doświellane. Niedawno robiłem poważne przemeblowanie, terrarium zmieniałó kilka razy swoje miejsce.

Co w takim razie mu zaszkodziło? Może za wysoko go trzymałem ? Tak niecałe 20 cm od świetlówek mocy 2 x 39.

Czytałem, że cefalotusy mają taki zwyczaj "umierania" bez powodu?

Zdjęcia na razie nie mogę załączyć postaram się to zrobić dziś.
adamek_17

Postprzez szamanka » 01 paź 2010 11:04

W terrarium obstawiałabym raczej grzyby i plesnie, cefalotusy są na nie bardzo wrażliwe.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Jaras » 01 paź 2010 12:02

Obstawiam również grzyba. Przy tej odległości dostanie najwyżej kolorków. Fungicydem pryskaj nie tylko "po fakcie", ale również profilaktycznie.
Jak już trzymasz cefala w terra, ustaw go bezpośrednio w pobliżu wentylatorka. O ile w ogóle masz jakąkolwiek wentylację ;)
Obrazek
Jaras

Postprzez adamek_17 » 01 paź 2010 13:28

kurcze, rzeczywiście to pleśń...

posiadam dwa wiatraczki, włączają się co 1 h od rana do wieczora.

być może w większej mierze sprawka jakości torfu... a mam go posadzonego w torfie Hollas + domieszką suszonego mchu... więc już nie wiem... już kilka razy zaobserwowałem pleśń na innych roślinach tego samoego trofu.

przesadzę go, ale nie wiem czy już coś z niego będzie, prawie cały już czarny jest...

w takim razie na przyszłość bedę umieszczał go blisko wiatraczka
adamek_17

Następna strona

Powrót do Cefalotus