Problem z P. vulgaris.

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Problem z P. vulgaris.

Postprzez Matrix » 01 lip 2009 23:36

Witam, mam do Was sprawę. P. vulgaris kupiłem w kwietniu, miał kilka liści, jednak wszystkie obumarły a on najwyraźniej nie ma zamiaru wypuszczać nowych. No i właśnie czego to może być wina. Podłoże to torf i piasek 2:1, temperatura i wilgotność podłoża jest odpowiednia. Przyzwyczajenie do nowych warunków, a może właśnie wina podłoża. Będę jeszcze robił mieszankę zasadową dla alpiny ( i może właśnie dla vulgarisa) i prosiłbym o jej skład( czy odrobina dolomitu do piasku i torfu będzie odpowiednia?). Jeśli będzie potrzebne zdjęcie to dodam.
Pozdrawiam, Mateusz.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Re: Problem z P. vulgaris.

Postprzez pasztet1996 » 02 lip 2009 10:56

Miałem ten sam problem. Posiadałem około 10 tłustoszy. Wiosną 3 zakwitły lecz kwiaty się nie otworzyły i uschły. Gdy widziałem rok temu i dwa lata temu ich środowisko naturalne wtedy mnie olśniło. Rosły one w cieniu i półcieniu na całkiem zasadowej skale prawie całkiem suchej w okresie bez deszczu. Albo na mchu między skałami. moje natomiast rosły w kwaśnym torfie w pełnym słońcu. Jeśli chudzi o podłoże to odrobina dolomitu może niewystarczyć. chyba że robisz tylko troche podloza. Obecnie mam jednego tłustosza tego gatunku. :(
So hail up king Selassie I - RasTafarI is the only way.
pasztet1996

Postprzez Matrix » 02 lip 2009 11:41

Czyli podłoże może wpływać na ten stan. No podłoża będę robił niewiele. Oprócz dolomitu co mogę tam dodać?
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez hddk » 02 lip 2009 12:16

Wermikulit.
hddk

Postprzez herbalski » 02 lip 2009 12:59

Nie ma potrzeby zbytniego kombinowania z podłożem w przypadku P. vulgaris. Moje rosną w mieszance torfu z piaskiem i mają się bardzo dobrze. Tolerują również różne warunki oświetleniowe. Problem moim zdaniem wynika z tego, że twój tłustosz nie przeszedł okresu spoczynku. Jeśli kupiłeś go w kwietniu i miał juz kilka liści to znaczy, że był "sztucznie pędzony" na sprzedaż i nie zimował.
herbalski

Powrót do Tłustosz