Proboscidea althaeifolia

Proboscidea althaeifolia

Postprzez bez19 » 07 paź 2007 09:33

Widziałem tę piękną roślinę swego czasu w USA na wystawie owadożernych.
Czy ktoś ma jakieś z nią doświadczenie ? Ma może polską nazwę ?

BEZ
bez19

Re: Proboscidea althaeifolia

Postprzez szamanka » 07 paź 2007 09:57

Z tego co się przed chwilką zorientowałam nie jest zaliczana do owadożernych, zdaje się, że posiada po prostu dosyc lepkie liscie (podobne do tlustoszowych) do których się czasem cos przypadkiem przyklei, ale nie trawi ofiar.
W sieci jest o niej niewiele. Tyle co znalazlam to to powyzej i nazwy angielskie - desert unicorn-plant, devil’s claw, elephant tusks, ale obejmuja one dwa podobne gatunki Proboscidea altheaefolia i Proboscidea parviflora.

Chyba przypadek podobny do styllidium :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Poll » 07 paź 2007 10:12

Tak :)
Dokładnie szamanka :)

Z tego co czytałem (troche czasu minęło) to nie mają aktywnych enzymów, dlatego nie są owadożerne. Nie poleca się hodowlę w domu, ponieważ osiąga duże rozmiary i w ogóle dziwacznie by wyglądała.
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez bez19 » 07 paź 2007 16:49

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Szamanka na zdjęciu nie wygląda przesadnie wielka i chyba by jednak rosła w doniczce :

http://www.fireflyforest.com/flowers/im ... lt_300.jpg

Zastanawia mnie co ona robiła wśród kapturnic i dzbaneczników skoro nie jest owadożerna ? Może to pasożyt innych roślin ?

BEZ
bez19

Postprzez szamanka » 07 paź 2007 16:53

bez19 napisał(a):Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Szamanka na zdjęciu nie wygląda przesadnie wielka i chyba by jednak rosła w doniczce :

http://www.fireflyforest.com/flowers/im ... lt_300.jpg

Zastanawia mnie co ona robiła wśród kapturnic i dzbaneczników skoro nie jest owadożerna ? Może to pasożyt innych roślin ?

BEZ

Była kiedyś brana za owadozerną i teraz jedzie na opinii, że tak powiem :P. Poczytaj o styllidium :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Poll » 07 paź 2007 17:58

One naprawdę mogą urosnąć bardzo duże ;)
Zobacz, że na roridule też się mówi owadożerna. A jest to nieprawda. Roridula jest rośliną pseudo-owadożerną. Gdyby nie robaczki na niej żyjący i symbioza pomiędzy rośliną a robakami to roridula wcale nie była by owadożerną. Moim zdaniem i tak nie powinno jej się do owadożernych/mięsożernych zaliczać, ponieważ ona trawi odchody robaków.

A jedna fotka z rośliną wcale nie musi oddawać jej prawdziwej wielkości oraz sama roślina może nie być dorosła.
"Byliście mi wierni - choć grzmiały dokoła was działa - i Ja wam wierną zostałam"
Poll

Postprzez szamanka » 07 paź 2007 18:04

Poll napisał(a):One naprawdę mogą urosnąć bardzo duże ;)
Moim zdaniem i tak nie powinno jej się do owadożernych/mięsożernych zaliczać, ponieważ ona trawi odchody robaków.

Nie trawi nic, wchłania :)
Poll napisał(a):A jedna fotka z rośliną wcale nie musi oddawać jej prawdziwej wielkości oraz sama roślina może nie być dorosła.

Ot co. Widziałam zdjęcia roriduli na których kwitła mając może 30 cm wysokości max na oko, a dorasta do ponad metra . :)
szamanka
Administratorka

Postprzez Poll » 07 paź 2007 18:35

Tak, wchłania :P

Ponad metr.. brzmi dwuznacznie :P
Roridule osiągają nawet wielkość do kilku metrów. Lecz roridula rośnie w górę, a Proboscidea rośnie wszerz :D Podobnie do dyni :)
Poll

Postprzez szamanka » 07 paź 2007 18:55

No ale przykład nie taki zły, że co innego zdjęcie, a co innego rzeczywiste rozmiary.

Wartości są średnie, zdaje się że ta którą widziałam to była gorgonias, czyli ta mniejsza (średnio metr), dentata rośnie większa, zdaje sobie z tego sprawe (średnio 2 metry)
Ponadto średnia wielkość rośliny i maksymalna to dwie różne rzeczy - patrz Ty i taki Robert Wadlow :P
szamanka
Administratorka

Postprzez bez19 » 08 paź 2007 03:57

Ta szamanka bardzo się na wystawie rzucała w oczy chyba przez swoją inność. Skupiała zwiedzających.

1-2 m dla rośliny płożącej jak dynia to nie jest w mieszkaniu przeszkoda nie do pokonania : mam woskownicę /Hoya carnosa/, która zajmuje całą 4-metrową ścianę : czuje się dobrze i corocznie kwitnie. Dlaczego z szamanką miałoby być inaczej ?
W ostateczności przecież można ciąć.
Tylko skąd wziąć nasiona ? Na allegro nie ma; tu na stronie też nie.

bez
bez19

Postprzez Poll » 08 paź 2007 07:28

Jeżeli masz duży pokój i możesz przeznaczyć ok 2m x 2m to spokojnie :) Powodzenia, tylko pamiętaj że Hoya nie wymaga takich warunków jak Proboscidea.

Nasiona możesz kupić na czplants. 5 nasion kosztuje 10 EUR , lecz niestety są to nasiona gatunku Proboscidea parviflora.
Poll

Postprzez bez19 » 08 paź 2007 18:03

Parviflora to nie to, ale gdyby nawet to i tak mnie nie stać, bo przecież jeszcze dojdą koszty przesyłki.
Nie wszystkie marzenia dają się spełnić.
Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki !

bez
bez19

Powrót do Pseudoowadożerne