Prośba o opinię dot. kondycji zimowanych roślin

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Prośba o opinię dot. kondycji zimowanych roślin

Postprzez Serbia » 22 gru 2007 15:07

Jak w temacie. Rośliny zacząłem zimować w połowie listopada. Wszystkie są w stanie spoczynku, nie wypuszczają nowych pułapek. Ostatnio zdawało mi się, że muchołówki nie zimują i puszczają nowe pułapki, ale okazało się, że to po prostu liście, które zaczęły rosnąć kilka tygodni temu i zatrzymały się w rozwoju. Rośliny stoją w prowizorycznej szklarence na balkonie, temp. mają ok. 2-3 stopnie wyższą, niż na zewnątrz, a w Warszawie zima ciepła - dopiero teraz temp. spada poniżej 0 do ok. -5 st., ale prognozy mówią, że w przyszłym tygodniu ma być cieplej. To moje pierwsze zimowanie, dlatego prosiłbym was o opinie dot. kondycji roślin oraz ewentualne sugestie i porady. Poniżej zamieszczam linki do zdjęć.

Muchołówki:
http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... een001.jpg

http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... ant001.jpg

Kapturnice:
http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... i/k022.jpg

http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... sjs006.jpg

http://i20.photobucket.com/albums/b213/ ... /sl006.jpg
Serbia

Re: Prośba o opinię dot. kondycji zimowanych roślin

Postprzez xszymonx » 22 gru 2007 20:01

według mnie dobrze wyglądają, a ta druga kapturnica to jaka o jest??
xszymonx

Postprzez Serbia » 22 gru 2007 21:57

Juthatip Soper
Serbia

Postprzez szamanka » 22 gru 2007 22:25

Trzymają się zadziwiająco dobrze, moje mają kaptury wszystkie poschnięte do połowy i zdecydowanie mniej łapek :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 24 gru 2007 11:48

Chwalimy dzień przed zachodem słońca ;) Kapturnice były fotografowane tydzień temu, kiedy w Warszawie były temperatury dodatnie (muchołówki fotografowane w dniu pisania tamtego posta), ale teraz wyglądają gorzej. Kaptury schną, kładą się, podłoże zamarznięte na kamień. Trochę pocieszył mnie post Shetanii, bo wychodzi na to, że to normalne? Trochę się jednak martwię, bo tempertatury ujemne zapowiadają co najmniej do końca roku.

Generalnie obmyśliłem sobie wszystko tak, że w szklarence na balkonie będą stały do momentu ostrych lub długotrwałych mrozów, a potem przeniosę je do mieszkania i zrobię na oknie "foliówkę". W tym genialnym planie nie przewidziałem tylko jednego - szoku termicznego. I teraz mam problem. Zrobiłem na razie prowizoryczną foliówkę i mierzę temperaturę - mogę tam mieć od 5 do 10 stopni (w zależności od tego jak bardzo uchylę okno) przy temperaturze na zewnątrz -3 stopnie. Problemem tylko jest przystosowanie roślin z balkonu do takiej zmiany termicznej. Macie może jakis pomysł?

Kurcze, żebym wiedział, że ta foliówka jest taka skuteczna, to od razu bym im tak zrobił, zamiast wynoszenia na balkon...
Serbia

Postprzez szamanka » 24 gru 2007 15:05

Patrząc na wypowiedzi w tym temacie to może przeżyją na dworze :)
zimowanie-mucho-owek-t303.html
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 24 gru 2007 15:10

No muchołówki to ponoć wytrzymałe rośliny, bardziej się boję o kapturnice, w tym flavę...
Serbia

Postprzez Serbia » 26 gru 2007 17:25

Serbia

Postprzez Nwankwo » 27 gru 2007 21:44

Flavy są bardziej delikatne, dlatego moja rośnie na północnym parapecie - temp. ok 10*C, przy bardziej wilgotnym podłożu niż normalnie podczas zimowania.
Sprzedam młode 2 miesięczne agamki brodate , kolorowa odmiana barwna 'red x orange pastel' <<ATRAKCYJNE CENY>> , info na priv :-)

Pozdrawiam,
Mateusz Bielecki
Nwankwo

Postprzez szamanka » 27 gru 2007 22:09

Więc flavę możesz wsadzić pod folię na okno, jak jest południowe to radzę zacienić, słońce podnosi mocno temperaturę pod folią a ostatnio jakoś się często pokazuje

Jak Cie to pocieszy to jutro zrobię zdjęcia mojego zimowiska i wrzucę :)
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 28 gru 2007 16:42

Ha, dziś była trochę wyższa temperatura (0-2 stopnie), liczę na to, że jutro też będzie ciepło i spróbuję wsadzić tę flavę pod folię. To chyba najlepszy moment na jak najniższy szok termiczny ;)

Shetanii - byłbym wdzięczny za foto :)
Serbia

Postprzez szamanka » 29 gru 2007 09:46

A więc moje owadożery zimują mniej więcej tak
Obrazek

Przedsionek jest nieogrzewany, korytarz do którego przylega jest kiepsko ogrzewany, pomieszczenie pod przedsionkiem jest wogle nieogrzewane, zresztą jak cała piwnica. Rzeczy pozostawione na podłodze lubią w nocy zamarzać :D

Owadożerki stoją na szafce na buty i prezentowały się dziś rano tak :
Obrazek Obrazek Obrazek
Zdjęcia są bardzo marnej jakości bo światła tam niewiele - okienko jest z witrażem i od północnej strony

----------------------
Bym zapomniała :)
Nie zimujcie nigdy gęstych purpurei - ja tak zrobiłam, dziś patrze, ona taka sflaczała, rozgarniam liście i ojej - moim oczom ukazał się śliczny białozielony kłąb pleśni :/
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 29 gru 2007 13:07

e no, miejsce wręcz idealne na zimowanie. Pozazrdościć ;)

Ja dziś przeniosłem wspomnianą flavę pod folię do mieszkania - różnica temperatur z (chyba) 0 stopni na balkonie do 9 (w tej chwili; dziś ciepły i słoneczny dzień) pod folią na parapecie. Liczę na to, że roślina to zniesie bez problemu. Przy okazji zapytam - czy ewentualnej negatywnej reakcji powinienem się spodziewać szybko, np. w ciągu 24h? Chciałbym bowiem stopniowo wnosić wszystkie moje kapturnice i muchołówki pod folię na parapet, ale najpierw muszę przetestować jak to znoszą - żeby w razie czego nie stracić całej hodowli za jednym zamachem.

Ale z drugiej strony jestem dobrej myśli - przed chwilą na Nepenti przeczytałem, że ktoś przeniósł muchołówkę z -2 do 18 stopni i przeżyła, więc gdzie tam przy tym moje skromne 9 stopni różnicy ;)
Serbia

Postprzez Serbia » 30 gru 2007 11:51

Shetanii a jak często podlewasz swoje zimujące rośliny?
Serbia

Postprzez szamanka » 30 gru 2007 12:57

Zależy, jak raz mi się chluśnie więcej to potem czekam dłużej aż podeschnie podłoże. One wszystkie stoją na dwóch sporych tackach i jednej mniejszej
szamanka
Administratorka

Następna strona

Powrót do Ogólnie