Przelana kapturnica??

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Przelana kapturnica??

Postprzez krzr » 14 maja 2010 15:39

Witam
Jakiś czas temu podlałem moje 3 kapturnice znacznie mocniej niż zwykle i muszę z przykrością stwierdzić że wszystkie 3 padły rozciołem je i okazało się że przegniły dlatego mam 2 pyania:
1) czy rzeczywiście u was kapturnice stoją zawsze z wodą na spodeczkach?
2) czy ktoś zetknął się z takim problemem i czy udało mu się odratować kapturnicę bo w wypadku dzbaneczników trzeba tylko odciąć korzenie i kawałek łodygi. tu nie jest to takie proste.
Pozdrawiam
krzr

Re: Przelana kapturnica??

Postprzez Tough » 14 maja 2010 16:29

Może podaj nam informacje w jakich warunkach to nastąpiło chodzi tu o temp. i czy czasem nie było tam pleśni, moje kaptury ciągle maja tak 1,5cm wody w podstawku i rosną wyśmienicie. A no i czym podlewasz, bo być może nie wiesz, że się podlewa wodą destylowaną.
Tough

Postprzez 1w0na » 14 maja 2010 16:54

Gnicie nie dzieje się ot tak. Najwyraźniej już od jakiegoś czasu musiało się coś z nią dziać.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez krzr » 14 maja 2010 17:59

Witam
podlewałem wodą demineralizowaną z filtra odwróconej osmozy. Mam kilka dzbaneczników i super na niej rosną i żaden nie padł natomiast miałem 6 kapturnic i została tylko 1 i wszystkie od środka wyglądały tak samo tzn były brązowe.
Co do warunków to trzymam wszystkie rośliny przy pełnym oknie (od sufitu do podłogi) w w ofoliowanych regałach
Pozdrawiam
krzr

Postprzez 1w0na » 14 maja 2010 18:03

O ile się orientuje, to kapturnice nie wymagają podwyższonej wilgotności.
Woda tak szybko nie wyparowuje, w szczególności w ofoliowanych warunkach. Być może za często i troszkę zbyt dużo podlewałeś. Może to było właśnie przyczyną?

To jest oczywiście gdybanie, bo za mało wiemy. ;P
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez szamanka » 14 maja 2010 18:08

U kapturnicy podstawą jest kłącze, jeśli ono jest martwe, a z tego co piszesz wynika że jest, to koniec.

ile wody dokładnie jej wlałeś? idzie o wysokośc doniczki i głębokość wody.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez krzr » 14 maja 2010 18:34

Wszystkie rośliny były w dużych kwadratowych doniczkach około 7 cm na 7 cm mają też duży podstawek i nalałem 2 takie podstawki z przerwą 4 dni ale Tough pisał że u niego ciągle są podlane więc reakcja moich roślin jest zadziwiająca.
Wczoraj zamówiłem sobie nowe rośliny więc chyba wezmę i sprawdzę jak jedna z nich zareaguje na ciągły poziom mojej wody w spodeczku, (woda jest ze studni głębinowej ) więc może coś w niej siedzi ale dzbaneczniki nic takiego nie sugerują.
a może ktoś miał taką akcje jak ja? było by co porównywać
Pozdrawiam
krzr

Powrót do Kapturnica