Przesadzanie rosiczki ?

Forum poświęcone rosiczkom

Przesadzanie rosiczki ?

Postprzez zyziu » 05 lis 2011 11:51

Witam,

Mam pytanie odnośnie przesadzania rosiczek. W jednym artykule czytałem, że przesadzać powinno się tylko gdy rosiczka już jest większa od samej doniczki. Problem jednak w tym że popełniłem mały błąd przy sadzeniu. Myślałem że mało co mi z nich wyrośnie i do jednej doniczki wsypałem więcej nasion. Teraz jest ich około 7 i mają jakieś 2-3 cm wysokości. Problem w tym że zaczynają niektóre na siebie nachodzić. Mogę część z nich przesadzic? bo boje się ze bedą się ze sobą sklejać. Czy może jeszcze poczekac? w razie potrzeby będę mógł dodać zdjęcia.

Pozdrawiam.
zyziu

Re: Przesadzanie rosiczki ?

Postprzez tsunami » 05 lis 2011 13:29

Cześć zyziu.

Nie napisałeś o jakie rosiczki chodzi. Dla pigmejek 2 cm to dużo, a dla regii tyle co nic ;).
Natomiast samym "sklejeniem" się liści raczej bym się nie przejmował. Widziałem dziko rosnące d. rotundifolia i d. intermedia w kępkach, praktycznie jedna na drugiej. Gdzieś nawet widziałem zdjęcie na którym dwie roślinki (ściślej: liście dwóch różnych rosiczek) trawią tę samą zdobycz.
tsunami

Postprzez allgreen » 05 lis 2011 13:34

Witam ja powiem w ten sposób: Bo wielce w naturze rośliny rosną w odległości co najmniej 5cm od siebie, ładnie w rządkach ;P nie prawda wystarczy popatrzeć na zdjęcia rosiczek rotundifoli w jakich gromadach rosną i nic się im nie dzieje. fakt w hodowli rośliny sadzi się w odległości żeby nie stykały się ze sobą ze względów zapobiegawczych np. przed chorobami grzybowymi lub szkodnikami czy estetycznych. Ja uważam że można ale nie trzeba przesadzać roślin w takiej sytuacji i że zawsze najlepiej robić to wiosną gdy nasze roślinki się wzmacniają i maju duży dostęp do światła. Ale to moja opinia.

-- 05 lis 2011 11:35 --

O Tsunami ubiegłeś mnie ;]
allgreen

Postprzez zyziu » 05 lis 2011 14:01

No tak, mój błąd, rosiczka którą posiadam to Drosera capensis „Typical” (taka miejscami czerwona). Chyba to jeden z popularniejszych gatunków ;x To moja pierwsza rosiczka dlatego też nie chciałem zaczynać od jakichś mniej znanych gatunków.
Za jakiś czas to z pewnością będą miały za ciasno bo i doniczka nie za duża. Aktualnie te 7 rosiczek zajmuje gdzieś.. tak wizualnie.. z połowę doniczki, z tego większość rośnie blisko siebie a część doniczki jest pusta. Ciężko to tak zobrazować słowami dokładnie. Jutro postaram się umieścić zdjęcia bo nie chciałbym im zaszkodzić mimo wszystko :)

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
zyziu

Postprzez allgreen » 05 lis 2011 16:18

Ja powiem Ci że mi co 2-3 tygodnie od pół roku kwitnie bez przerwy capensis i nasiona rozsiewają mi się wszędzie czasami po kilkadziesiąt na 5cm2 i rosną sobie tak dziko nawet z muchołówką z innymi rosicami i ja się nie przejmuję a w doniczce gdzie jest dorosły capensis to są setki ale to ja dopiero na wiosnę porozsadzam. Pamiętaj że capensis to chwast gorszy niż te naszę rodzime chwasty ;P
allgreen

Postprzez zyziu » 06 lis 2011 10:19

Dobrze wiedziec, bo nawet nie wiedziałem że Capensis to taki chwast :D oraz że tak szybko kwitnie i aż tak łatwo rośnie.

W takim razie dziękuję bardzo za pomoc, to niech sobie rosną do wiosny a później tam im trochę więcej przestrzeni, skoro te kilka miesięcy mogą spokojnie przetrzymać :) Może w takim razie na wiosne wyposażę się też w jakąś 'ambitniejszą' rosiczkę :)

Pozdrawiam.
zyziu

Powrót do Rosiczka