Przesadzanie

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Przesadzanie

Postprzez Serbia » 23 sty 2008 23:18

Sory za głupie pytanie, ale w sumie naszła mnie taka refleksja, że nigdy nie przesadzałem żadnych roślin, a większości moich zimujących owadożerów trzeba będzie wymienić doniczki na większe na wiosnę - i nie chciałbym ich wszystkich potracić w wyniku np. nieumiejętnego posadzenia w nowym podłożu.

Przesadzał, a właściwie też rozsadzał, będę muchołówkę i kapturnice. Moje pytanie dotyczy stosowanych przez was technik sadzenia do nowych doniczek. Czy pozostawiacie korzenie w dotychczasowym podłożu, umieszczając roślinę razem ze starym podłożem w nowej doniczce i braki dopełniacie nowym podłożem? A może dokładnie czyścicie korzenie ze starego podłoża i umieszczacie w całkowicie nowym? A jeśli to drugie, to czy lepiej najpierw umieścić roślinę w doniczce i obsypać korzenie podłożem (żeby od razu były w podłożu rozmieszczone równomiernie), czy też może napełniacie doniczkę podłożem, robicie w nim dziurę i w niej umieszczacie roślinę, a korzenie później same się rozrastają?
Serbia

Re: Przesadzanie

Postprzez szamanka » 23 sty 2008 23:50

jeśli rozsadzasz rośliny powstałe przez podział bulwy lub kłącza to nie obejdzie się bez otrzepania korzeni, zazwyczaj są dwa stożki wzrostu, ale nadal polączone pod ziemią i trzeba delikatnie rozerwać

przesadzanie generalnie ma na celu wymiane podłoża na świeże, więc trza otrzepać, ale ja sobie dokładnym obmywaniem korzeni z resztek starej ziemi nie zawracała głowy (no chyba, że przesadzamy z powodu zgniłego podłoża)

Co do techniki przesadzania ja mam pośrednią, sypie torf do doniczki, robie sporą dziurę, wsadzam roslinę do dziury i podsypuje torfem
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Serbia » 26 sty 2008 18:39

To miałbym jeszcze jedno głupie pytanie - dot. doświetlania. Polega to na tym, że rośliny przez ileś tam godzin (np. 12-14) stoją pod świetlówką, czy za dnia świetlówka jest wyłączona, a włączamy ją gdy się zaczyna ściemniać i "uzupełniamy" ilość godzin, jakich wymaga roślina, sztucznym oświetleniem?
Serbia

Postprzez Damianus » 26 sty 2008 21:05

Włacz świetlówke kiedy zaczyna się sciemniać .
Damianus

Postprzez jan » 27 sty 2008 14:21

i dlatego własnie należy dobierać odpowiedni temat, teraz mamy offtopis bo zamiast o przesadzaniu to mówimy o doświetlaniu :)

zależenie od miejsca w którym ciągle stoją rośliny należy oświetlać lub doświetlać.

- rośliny stojące na parapecie a nie będące cieniolubnymi - doświetlamy przestawiając wieczorem pod świetlówki (nie radze montować świetlówek na oknie, sąsiedzi tego nie lubią ;) )

- rośliny stojące dalej od okna generalnie powinno sie oświetlać non stop.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Ogólnie