Przesuszanie podczas zimowania

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Przesuszanie podczas zimowania

Postprzez BlachaSk8 » 01 sty 2010 21:57

Siema!
Otóż chodzi mi czy coś się stanie gdy podczas zimowania będę zlekka przesuszał rośliny? Zimuję je generalnie w temperaturze powyżej zera ale z tego co mi się wydaje na pewno poniżej 10 (4kapturnice i 2muchłówki).
Od razu nasuwa mi się kolejne pytanie-czy kapturnice podczas zimowania wypuszczają często liście? Bo z tego co u swoich zauważyłem to chyba nie wypuściły żadnego(mam nadzieje, że nic z nimi nie tak). Z góry dziękuję za szybkie odpowiedzi ;)! Pozdrawiam!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Przesuszanie podczas zimowania

Postprzez szamanka » 01 sty 2010 22:05

Moje podczas zimowania nie wypuszczają ich prawie wcale.

Lekkie przesuszenie na krótką metę nie będzie szkodliwe, podczas ostatnich ostrych mrozów moim zamarzł torf, a więc były odcięte od dostaw wody, ale dały radę :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez BlachaSk8 » 01 sty 2010 23:56

Wielkie dzięki za odpowiedź :)!! Uspokoiło mnie to trochę ;D!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez Zielony » 02 sty 2010 00:52

Z muchołówkami to jest tak, że jak mają za mało wody, to im wiotczeją liście. Do pewnego momentu da się je jeszcze odratować na tyle, żeby liście jeszcze powstały, więc możesz spróbować w ten sposób.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez moof » 02 sty 2010 12:11

Nic się nie stanie muchołówkom, jeżeli zdarzy się to podczas zimowania.
moof
Redaktor

Powrót do Ogólnie