Witam, cześć wszystkim,
Tak się złożyło, że przed chwilą... ok, przed godziną dostałem paczkę. Moje zamówione tłustosze. Pinguicula Tina jak mniemam, ale nie o tym chciałem mówić.
Sprzedawca naprawdę się postarał, od zewnątrz: pudełko, luźne gazety jako ekrany łagodzące wstrząsy (niedogodności podróży), woreczek foliowy, doniczka z nałożoną na górę butelką PET plastikową (sklejone), i w środku roślina, której zdjęcie nota bene widziałem przed wysyłką.
Pudełko nie było poobijane, nie nosiło też oznak molestingu.
Ale wewnątrz, po otwarciu (konkretniej po zdjęciu woreczka z butelki): słupek kwiatowy złamany, liście pourywane poprzyklejane do ścianek butelki, wszystko w wodzie z ziemią. ZGROZA!!!!!!!!!!
Zapewne nie raz kupujący spotkali się z podobnymi sytuacjami, a sprzedający z podobnymi mailami ze strony swoich klientów.
Nie można mieć pretensji do tego kto Ci wręcza paczkę i szczuć go psem, bo może się okaże że to nie on się nad nią znęcał.
Jako że mieszkam w mieszkaniu, nie domu. Listonosz w 90% przypadków przynosi na portiernie Avizo. Po 18 ale przed 19tą można już odebrać przesyłkę. Ile razy widziałem jak babki siedzące przy okienku rzucają listy i małe paczki do koszyka leżącego w rogu pokoju, oddalonego o jakieś 3m od ich krzesełka? Chyba tyle ile razy miałem avizo w ręce stojąc przed okienkiem. Coś takiego robią na naszych oczach, a co jest na zapleczu?
Mój pomysł jest następujący: naklejka, jakiś sticker czy cokolwiek przyklejanego na paczkę informującego o tym że tam jest żywa roślina, przypominająca o należytym traktowaniu paczki.
Oczywiście nie mówię o wprowadzeniu takich naklejek na poczty, to jest nierealne. Ale gdybyśmy w ramach tego i podobnych forów dyskusyjnych zdecydowali się na jakiś jeden wzór takiej naklejki, którą można by ściągnąć z forum, wydrukować i nakleić na paczkę z wysyłanymi roślinkami.
Zrobić coś takiego - żaden problem, sam mogę zaproponować jakiś wzór.
Wydaje mi się że listonosz mając w ręce paczkę z takim oznaczeniem, jednak nabierze nieco szacunku.
Rozmiar przeze mnie sugerowany to 12x12cm. Jak okładka CD.
Jak Wam się wydaje, walka z wiatrakami
Jedynym wyjściem jest nadanie tego jako "uwaga szkło"
lub kurierem... płacąc słono?