Przesyłki, paczki, i ich bezcenna zawartość.

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Przesyłki, paczki, i ich bezcenna zawartość.

Postprzez NobySun » 13 lis 2008 14:32

Witam, cześć wszystkim,

Tak się złożyło, że przed chwilą... ok, przed godziną dostałem paczkę. Moje zamówione tłustosze. Pinguicula Tina jak mniemam, ale nie o tym chciałem mówić.
Sprzedawca naprawdę się postarał, od zewnątrz: pudełko, luźne gazety jako ekrany łagodzące wstrząsy (niedogodności podróży), woreczek foliowy, doniczka z nałożoną na górę butelką PET plastikową (sklejone), i w środku roślina, której zdjęcie nota bene widziałem przed wysyłką.
Pudełko nie było poobijane, nie nosiło też oznak molestingu.
Ale wewnątrz, po otwarciu (konkretniej po zdjęciu woreczka z butelki): słupek kwiatowy złamany, liście pourywane poprzyklejane do ścianek butelki, wszystko w wodzie z ziemią. ZGROZA!!!!!!!!!!

Zapewne nie raz kupujący spotkali się z podobnymi sytuacjami, a sprzedający z podobnymi mailami ze strony swoich klientów.
Nie można mieć pretensji do tego kto Ci wręcza paczkę i szczuć go psem, bo może się okaże że to nie on się nad nią znęcał.

Jako że mieszkam w mieszkaniu, nie domu. Listonosz w 90% przypadków przynosi na portiernie Avizo. Po 18 ale przed 19tą można już odebrać przesyłkę. Ile razy widziałem jak babki siedzące przy okienku rzucają listy i małe paczki do koszyka leżącego w rogu pokoju, oddalonego o jakieś 3m od ich krzesełka? Chyba tyle ile razy miałem avizo w ręce stojąc przed okienkiem. Coś takiego robią na naszych oczach, a co jest na zapleczu?

Mój pomysł jest następujący: naklejka, jakiś sticker czy cokolwiek przyklejanego na paczkę informującego o tym że tam jest żywa roślina, przypominająca o należytym traktowaniu paczki.
Oczywiście nie mówię o wprowadzeniu takich naklejek na poczty, to jest nierealne. Ale gdybyśmy w ramach tego i podobnych forów dyskusyjnych zdecydowali się na jakiś jeden wzór takiej naklejki, którą można by ściągnąć z forum, wydrukować i nakleić na paczkę z wysyłanymi roślinkami.
Zrobić coś takiego - żaden problem, sam mogę zaproponować jakiś wzór.
Wydaje mi się że listonosz mając w ręce paczkę z takim oznaczeniem, jednak nabierze nieco szacunku.

Rozmiar przeze mnie sugerowany to 12x12cm. Jak okładka CD.

Jak Wam się wydaje, walka z wiatrakami
Jedynym wyjściem jest nadanie tego jako "uwaga szkło"
lub kurierem... płacąc słono?

NobySun

Re: Przesyłki, paczki, i ich bezcenna zawartość.

Postprzez jan » 13 lis 2008 15:20

nie wiem czy jako tako poczta uznaje wysyłanie żywych roślin i czy przyjmie ci taką paczke.

teoretyczie można sobie zażyczyć naklejkę ostrożnie ale nie wiem na ile ona pomoże, pamiętaj że poczta jest dostarczana drogą lądową a co za tym idzie samochody poskakują na polskich drogach i robią swoje :)

Myślę że najbezpieczniej byloby w przypadku delikatniejszych roślin poprosić aby wysłano je wysadzone z podloża.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Waleń » 13 lis 2008 15:41

poza tym nie wiem czy poczta nie potraktuje takiej naklejki jak uwaga żywe i nie każe sobie bulić dodatkowo co nawiasem mówiąc niewiele i tak da, ew można doklejać coś w stylu firmowej taśmy klejącej czyli ciągiem napisane "rośliny" tylko żę jak to zrobić żeby nie musieć robić taśmy co kosztuje sporo
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Postprzez szamanka » 13 lis 2008 18:33

Ło matko, kto normalny wysyła tłustosze w podłożu? One nie maja prawie korzeni więc momentalnie z niej wypadają, obijając się o ścianki butelki tracą liscie i łamia pedy kwiatowe, a niezabezpieczona ziemia miesza się ze wszystkim.

Wysyłałam parę razy tłustosze i zawsze ponoć przychodziły w dobrym stanie, to jedynie totalna niewiedza pakującego, nie wina poczty.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Waleń » 13 lis 2008 18:49

@Szamanka - też fakt
@ moja poprzednia odpowiedź - dowiaduje się teraz jak by stał zakup taśmy z nadrukiem, można by było zrobić masówkę z forum, i ci którym się zdarza wysyłać mogli by się dołączyć do zamówienia, proponowany wzór: na białym zielony napis "owadozery.pl - rośliny owadożerne" a pod tym dużo większe "ŻYWE ROŚLINY", pogadam z matką co mogło by tam być żeby więcej psychologicznie wpłynąć na pracowników PP (matka jest socjologiem)
Obrazek
Obrazek
Waleń

Postprzez BadgeR » 13 lis 2008 20:32

pomysł bardzo ciekawy, tylko ile by kosztowało wyprodukowanie jednego znaczka?? jeżeli poniżej złotówki to pomysł ma duże szanse powodzenia
Ze mną jak z dzieckiem za rączkę i na wódkę :P
BadgeR

Postprzez jan » 13 lis 2008 20:35

liveplants.jpg
(39.09 KiB) Pobrane 466 razy
<lol2>
jan

Postprzez marrom » 14 lis 2008 01:13

Tak to wygląda w na poczcie Polskiej: http://www.poczta-polska.pl/Uslugi/?U=D ... &PK=Szczeg
Opłata za wysyłkę takiej paczki o ile się nie mylę to 15 zł za paczkę do 1 Kg.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Waleń » 14 lis 2008 15:10

no luz ale jeśli to pójdzie jako taśma z jakimś przekazem to się nie będzie liczyć do kosztów a że tak powiem jakieś tam oddziaływanie psychologiczne będzie
Obrazek
Obrazek
Waleń

Postprzez NobySun » 14 lis 2008 19:12

Wszyscy mają rację... pomysł z taśmą też jest OK.

moja naklejka zrobiona przyznam (na szybcika), wygląda następująco:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/003 ... 3e53f.html

naklejka 12x12cm czyli na kartce SAMOPRZYLEPNEGO PAPIERU zmieszczą się dwie takie naklejki (jeśli zmniejszyć format do 10x10 to już 4sztuki na A4 :)
1 szt: kartka 1,0zł (sprzedawana na sztuki) i każdy może sobie coś takiego sam w domu wydrukować.

Jeszcze nie wysyłałem żadnej rośliny, ale z ciekawości wysyłając cokolwiek innego, umieszczę naklejkę i zobaczę jaka będzie reakcja :D
Chciałbym się jeszcze odnieść do tego co mówił "Waleń": przesyłka MOŻE ZAWIERAĆ, jakby się czepiali to można powiedzieć że TA przesyłka MOŻE NIE ZAWIERA żywej rośliny i po kłopocie :p
________________________________________________________________________________________________________
> NobySun
NobySun

Postprzez fly guy » 14 lis 2008 20:32

Janek, twój projekt jest debeściarski :)
Problem w tym, że jak napiszesz cos takiego to tym bardziej będzie pracowników poczty na zapleczu kusić by to otworzyć i sprawdzić co tam jest.

NobySun-twój link mi nie działa i projektu nie widzę.

Generalnie pomysł bardzo fajny, tylko że na niektórych pocztach mogą wyniknąć kłótnie o sumę jaką trzeba uiścić żeby paczkę nadać i mogą żądać rzeczywiście 15 zł (do 1kg).

Ja zawsze jak wysyłam rośliny to pisuję gdzie góra, gdzie dół, i notkę "Ostrożnie, rośliny!" po czym zawsze mnie w okienku pytają czy chcę wysłać jako "ostrożnie", ja zawsze mówię: "nie,dziękuję", oni delikatnie paczką potrząsają by zobaczyć czy się coś tam w środku nie obijają po czym ODKŁADAJĄ paczkę do koszyka. Wniosek z tego taki - przynajmniej na moich oczach obchodzą się z nią ostrożnie. Czy już mam im powiedzieć ze zasłużyli na tytuł: Oddział Miesiąca? :D

Generalnie wydaje mi się, że jak naklei się własną nalepkę z jakimkolwiek napisem gdzie bedzie OSTROŻNIE to mogą to potraktować jak równoznaczne z ich własną nalepką OSTROŻNIE i policzyć jak za przesyłkę na warunkach szczególnych.
fly guy

Postprzez Maleństwo » 14 lis 2008 20:35

Mi działa. Popraw OSTROŻENIE na OSTROŻNIE.
Maleństwo
Korektorka

Postprzez karoc26 » 14 lis 2008 21:20

A mi wlasnie wchodzi strona co podal NobySun ale nie ma ta zadnego zdjecia ;|
karoc26

Postprzez Maleństwo » 14 lis 2008 21:26

Bo trzeba kliknąć w to, co się nie wyświetla i wyświetli się w pełnym rozmiarze.
Maleństwo
Korektorka

Postprzez jan » 14 lis 2008 21:51

nienie, mnie też nie dziala, nie wiem czemu, normalnie wiem jak sie to obsługuje i wiem w co kliknąć a tu nie pokazuje się nam to w co mamy kliknąć ;)
jan

Następna strona

Powrót do Ogólnie