Od dawien dawna jestem miłośniczką roslin mięsożernych. Ograniczało to się tylko do podziwiania ich wyglądu. Postanowiłam wreszcie kupić sobie kilka roślinek na początek dzbanecznika bo widziałam ładne okazy w kwiaciarni. Ponieważ nie znam się prawie wcale na aspektach hodowli tych roślin prosiła bym o kilka odpowiedzi dobrych na początek i związanych z pora roku jak przed nami.
1. Gdzieś na forum wyczytałam że trzeba podlewać te rośliny specjalna wodą. Czyli jaką?
2. Podobno niektóre z gatunków zimują. Jakie to sa gatunki, jak się je przygotowuje do zimowania? A co z tymi, które nie zimują jak dostarczać im jesienią i zimą substancje, które wiosna i latem pozyskuja od owadów?
3. Czy można trzymać kilka różnych gatunków w jednej dużej donicy po dobraniu ich pod względem podobnych wymagań oraz tego czy zimują czy tez nie.
To by było na tyle narazie. Mam jeszcze jedno pytanko czy jest tu może jakaś osoba z Trójmiasta? Jeśli tak to czy zna i podzieliła by sie ze mną wiedza gdzie można kupić u nas ładne miesożerne roślinki?
Dziękuję za uwage i odpowiedzi, pozdrawiam.
) i obniżamy temperaturę, najlepiej 10-1*C