Pytanie o nawilżacz

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Pytanie o nawilżacz

Postprzez Gringo » 30 sie 2009 21:40

Witam

Właśnie przerabiam regał na terrarium/mnożarkę dla nizinnych dzbaneczników i mam pytanie odnośnie nawilżacza. Widziałem, że są nawilżacze z wbudowanym higrostatem (utrzymują stałą wilgotność), jednak domyślam się, że to cudo jest wbudowane w sam nawilżacz, a ma on być podłączony do terrarium (najprawdopodobniej) za pomocą kawałka węża ogrodowego. Moje pytanie brzmi - czy da się jakoś zrobić (w jak najłatwiejszy sposób B) ), by higrostat nie odnosił się do wilgotności w pokoju, lecz we wnętrzu terrarium? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Gringo
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Re: Pytanie o nawilżacz

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 30 sie 2009 21:48

z higrostatem czy tez bez większość nawilżaczy jest wielkości doniczki więc po co bawić sie w podłaczanie zamiast wsadzic go po prostu do terra, które zapewnie ma nakrycie i zakończyc całą sprawe ;| proste rozwiązania zwykle najlepsze.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Gringo » 30 sie 2009 21:57

większość nawilżaczy jest wielkości doniczki

Masz na myśli urządzenia foggero-podobne ocb ? Bo nawilżacz, którego używam teraz, jest długi na jakieś 30cm, szeroki na 10, a wysoki na 30cm...A te bardziej zaawansowane są jeszcze bardziej gabarytowe :/.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez Matrix » 30 sie 2009 22:45

http://allegro.pl/item723812559_lampa_n ... a_hit.html

Teraz akurat nie mogę znaleźć odpowiedniej aukcji, ale Obywatelce chodziło raczej o sam rdzeń takiego nawilżacza bez misy i stojaka. O ile dobrze pamiętam kosztowały 25 zł..
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Gringo » 30 sie 2009 23:02

Miałem takie coś, ale one nie mają higrostatu, a w małego elektryka się bawić nie mam czasu.
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 30 sie 2009 23:43

higrostat powinien byc wbudowany w rdzeń :/ misa i stojak do terra ci raczej niepotrzebne, bo tragedii nie będzie jak ci zamoknie jego spód raczej i o wiele wiecej zabawy będzie w małego technika przy podłanczaniu tego za pomocą węża. po za tym jedne z najpopularniejszych i najtańszych nawilżaczy "do kołyskowych" stosowanych dla alergików u których np: astma nasila sie przy suchym powietrzu i do dzieci. nie maja najwiekszego "zasiegu rażenia", ale posiadają higrostat i mieszczą sie w dłoni... do terrarium taki starczy. poszukaj a znajdziesz.

ale jezeli koniecznie chcesz sie bawic to wraź nawilżacz do jakiejś większej, zamknietej butli czy czegoś takiego, wytnij w niej otwór na ten wąż, a sam wąż do terra.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez tomislav1ster » 31 sie 2009 08:17

A czy nie można kupić czegoś takiego http://allegro.pl/item724794206_generator_mgly_nawilzacz_jonizator_emiter_promocja.html (oczywiście komplet z zasilaczem ) ? Ja u siebie mam takie "cudo" i nad tym PC FAN (cyknę fotkę później). Wszytko podłączone do jednego wyłącznika czasowego i co 2h włącza mi się na kwadrans. I to wystarczy + do tego keramzyt zalany (nie do pełna wodą) i masz wysoką wilgotność ;].
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez Gringo » 31 sie 2009 08:25

i masz wysoką wilgotność

Założyłem ten temat dlatego, że chcę mieć nie tyle wysoką, co regulowaną wilgotność.
Obywatelka - czy mogłabyś zamieścic np. link z allegro? Bo ja nie mogłem znaleźć żadnego tak małego nawilżacza od razu z higrostatem...Jedynie coś takiego (to tylko przykład, szukam tańszego):
http://www.megamedia.pl/nawilzacz-powie ... o-7135.php
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez tomislav1ster » 31 sie 2009 09:15

A po ci regulowana ? Przecież do dzbanków im wyższa tym na pewno nie będzie gorzej dla nich ;].
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez Gringo » 31 sie 2009 10:03

Chcę regulowaną, bo wtedy nie muszę znowu kupować nowego programatora czasowego (musiałbym kupić dodatkowo przedłużacz, bo w rozdzielaczu nie ma miejsca na nowy programator). W dodatku terrarium będzie stało przy kaloryferze - zimą szybko wilgoć wyparuje. A kiedy mgiełka będzie leciała za długo, to w podstawce zbiera się woda i doniczki stoją w wodzie - przerabiałem to już z poprzednim terra.
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez mati87 » 01 wrz 2009 18:33

ja posiadam taki duży nawilżacz stojący który ma w zestawie taką czujke na kabelku mierzącą wilgotność powietrza na takiej przyssawce
mati87

Postprzez Gringo » 01 wrz 2009 19:10

Podaj model jeśli możesz. Czy można w nim regulować poziom wilgotności?
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Powrót do Terraria i sprzęt