Pytanie o podłoże

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Pytanie o podłoże

Postprzez BlachaSk8 » 19 mar 2009 22:49

Siema!
Mam pytanie odnośnie podłoża do tłustosza. Bo generalnie wgłębiając się w różne strony internetowe wyczytałem różne rzeczy odnośnie ziemi w której powinien być. Tak więc moje pytanie brzmi czy tłustosz musi być koniecznie w torfie czy mogę go posadzić w skalniaku, bądź zwykłej ziemi na ogrodzie??
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Pytanie o podłoże

Postprzez jan » 19 mar 2009 23:08

myślę że wszystko będzie ok dopóki podłoże będzie odpowiedniej kwasowości. Ale to tylko moje gdybanie, na tłustoszach się nie znam aż tak.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez herbalski » 19 mar 2009 23:31

"Zwykła" ziemia odpada. Jeśli chodzi o skalniak to może nie być to takie proste. Tłustosze mają zazwyczaj bardzo wątłe i krótkie korzenie, więc trudno byłoby je porządnie zaczepić. Trzeba je tam dobrze zasadzić, a ... "zwykła" ziemia odpada :-) . Chyba, że użyjesz właśnie torfu. Można go zmieszać z piaskiem czy drobnym żwirem. Ja mieszam zazwyczaj w proporcji 1:1.
herbalski

Postprzez karoc26 » 20 mar 2009 00:03

Jesli chodzi o skalniak:
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... l=Skalniak
Sam na tlustoszach sie nie znam, ale mam kilka (3 :D ) i trzymam w torfie. Zwyklym torfie do owadozerow i dobrze rosna, a Esseriana sie ciagle dzieli :)
karoc26

Postprzez szamanka » 20 mar 2009 00:59

Ze zwykłą ziemią z ogrodu bym nie eksperymentowała, natomiast ktoś mi ostatnio polecał mieszanke torfu z piaskiem i dolomitem bądź inną zasadową skałą, bo na takich rosną w tatrach.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Simon_79 » 20 mar 2009 05:07

Ponad 3/4 gatunków tłustoszy to gatunki górskie, naskalne. Dlatego podłoże dla większości bardziej wymagających tłustoszy musi być mocno przepuszczalne i w znacznej części mineralne ( z niewielką ilością torfu). Pomijam tutaj oczywiści takie hybrydy jak Tina i Weser oraz niektóre prostsze w uprawie gatunki, które rosną dobrze w jakimkolwiek podłożu, nawet w czystym torfie. Osobiście stosuję następującą mieszankę: torf+perlit+wermikulit+żwirek kwarcowy+piasek (2-3:1:1:1:1). Dla niektórych gatunków dodaję ponadto grys dolomitowy (zasadowy), jeśli w naturze rosną na skałach węglanowych lub gipsowych.
Simon_79

Powrót do Tłustosz