Pytanie!!!

Forum poświęcone rosiczkom

Pytanie!!!

Postprzez mordi12 » 24 maja 2011 01:29

Posiadam rosiczke (dodaje zdjecie). Troche zastanawia mnie fakt, ze liscie jednej rosiczki sa blisko drugiej rosiczki. Czy, jesli przesadze ją do nowej, wiekszej doniczki, to nie sprawi potem problemow? Z czasem rosiczka i jedna i druga zacznie rosnac, boje sie ze liscie sie "poplączą".
Czy moze przy przekladaniu do innej doniczki mam je rozdzielic (jesli to mozliwe, bo i korzenie mozna popsuc)?
Poradzcie!
Załączniki
rosiczka.JPG
mordi12

Re: Pytanie!!!

Postprzez pepton » 24 maja 2011 10:49

rozsadzanie rosiczek według mnie jest trochę bez sensu, wydaje mi się że kępka roślin wygląda lepiej niż pojedyncza, a ponadto d.aliciae ma silne tendencje do dzielenia się tak że jeśli je nawet rozsadzisz to po jakimś czasie i tak będziesz miał kilka roślin w doniczce
pepton

Re: Pytanie!!!

Postprzez manys » 26 maja 2011 10:47

Liście na pewno się nie poplączą, jak chcesz to możesz je rozdzielić, ale zgadzam się z peptonem- kępka wygląda ładniej. Korzenie rosiczki są pokroju palowego, więc jeśli będziesz ostrożnie otrząsał z ziemi to ich nie popsujesz i łatwo je rozplączesz, jeśli w ogóle są splątane.
manys

Powrót do Rosiczka