N. rafflesiana

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Re: N. rafflesiana

Postprzez szamanka » 12 sty 2011 21:11

Dużą
Obrazek
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez owadozer » 12 sty 2011 21:43

a dużo to? i wątpię że to zdjęcie jest prawdziwe
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Postprzez Tough » 12 sty 2011 22:01

owadozer napisał(a):a dużo to? i wątpię że to zdjęcie jest prawdziwe

Najwidoczniej nie umiesz szukać w internecie i się nie znasz, bo istnieją większe dzbaneczniki.

Edit: Zapomniałem napisać wymiary: na oko widać, że dzbanek ma coś pod 40-45 cm, wąs ma z jakieś 120cm, a liść 70 cm. Dużo to? Rozłóż sobie dwa takie liście i zobacz jaką przestrzeń potrafi zająć. ;]
Tough

Postprzez owadozer » 12 sty 2011 22:10

całe pokój by mi zajęła, i od ilu ma górne dzbanki ?
owadozer

Postprzez szamanka » 12 sty 2011 23:02

Od ilu czego? Lat? Tempo rozwoju rosliny zalezy w dużej mierze od warunków.

To jest co prawda jakiś rekordowy okaz na zdjęciu, ale pokazuje potencjał rośliny. Btw jako pnącze osiąga długośc 15m :D
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 12 sty 2011 23:22

Kilka słów na temat tego dzbanka: http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/ne ... siana.html
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez owadozer » 13 sty 2011 19:30

a czy wymagana jest wilgotność powietrza 70% czy 50% - 60% też wystarczy ?
owadozer

Postprzez marrom » 13 sty 2011 20:33

70% to wartość optymalna. Z doświadczeń różnych hodowców wynika, że roślina powinna bez problemu rosnąć w warunkach parapetowych. W takich warunkach jednak nie ma co liczyć na tak wielkie dzbanki jak to sugerują opisy.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez owadozer » 13 sty 2011 21:45

teraz tylko była by na parapecie w lato byłaby już w jakimś terrarium ;]

-- 14 sty 2011 17:33 --

a ile rośnie cm przez rok w dobrych warunkach ?
owadozer

Postprzez fly guy » 17 sty 2011 15:16

A jakim cudem mamy Ci odpowiedzieć na to pytanie, skoro nie wiemy jaka roślina, skąd pochodzi, jakie będzie miała zapewnione warunki (dokładną wilgotność, temperaturę z wahaniami dobowymi, rodzaj podłoża, częstotliwość podlewania). Forum dla wróżek to nie ten adres.
fly guy

Postprzez cefars » 17 sty 2011 20:05

jeśli ktoś hoduje tego dzbanka- wie ile mu urósł przez ostatni rok i chce odpowiedzieć owadożerowi na pytanie to chyba nie czary, nieprawdaż?
cefars

Postprzez Tough » 17 sty 2011 20:25

cefars napisał(a):jeśli ktoś hoduje tego dzbanka- wie ile mu urósł przez ostatni rok i chce odpowiedzieć owadożerowi na pytanie to chyba nie czary, nieprawdaż?

A czy tempo wzrostu rośliny nie zależy od warunków jakie ma zapewnione, nieprawdaż?
Jeśli roślina ma dobre warunki to rośnie ładnie i szybko, im będzie większa tym jej przyrost będzie większy np. mała roślina urośnie kilka cm w ciągu roku, a roślina w fazie pnącza urośnie kilkadziesiąt cm lub więcej.
Tough

Postprzez fly guy » 18 sty 2011 00:20

Cefars, jest to wróżenie z fusów.

Co oznacza - dobre warunki? Jak zrozumiałem częściowo roślina byłaby na parapecie a częściowo w terrarium. Dojść więc może jeszcze problem z aklimatyzacją.

Poza tym irytują mnie pytania ile co może urosnąć. Są bezsensowne i bezmyślne.

Powiedzmy że 2 osoby zaczynają hodować N. rafflesiana. Osoba pierwsza ma warunki przeciętne - dalekie od idealnych a osoba druga ma warunki bardzo dobre, ale nie idealne dla gatunku.
Ale u osoby pierwszej N. rafflesiana urośnie 2 metry a u osoby drugiej 30 cm na rok. Dlaczego?

Bo osoba pierwsza mimo że zapewnia trochę gorsze warunki to są one identyczne z warunkami które zapewniał sprzedawca i roślina jest do takich przyzwyczajona. A osoba druga kupiła od hodowcy, które roślinie zapewniał warunki idealne, a teraz roślina ma warunki trochę gorsze i musi się do tych ciut gorszych trochę przyzwyczaić. Rozumiecie w czym rzecz?

Trzeba więc brać pod uwagę wiele czynników, więc absolutnie nie można przewidzieć tego jak szybko roślina będzie rosła. Odpowie się osobie na pytanie, że metr na rok, a potem osoba taka ma pretensje, że zapewnia dobre warunki a roślina tyle nie urosła. Już to przerabiałem.

Poza tym, są np. na rynku konkretne klony z in vitro z konkretnych nurseries, które nikomu nie chcą dobrze rosnąć i tyle.

Problem jest zbyt złożony by odpowiedzieć na tak postawione pytanie.
fly guy

Postprzez owadozer » 18 sty 2011 20:28

dzbanecznik jednak rośnie w terrarium ;P
owadozer

Poprzednia strona

Powrót do Dzbanecznik