przez fly guy » 18 sty 2011 00:20
Cefars, jest to wróżenie z fusów.
Co oznacza - dobre warunki? Jak zrozumiałem częściowo roślina byłaby na parapecie a częściowo w terrarium. Dojść więc może jeszcze problem z aklimatyzacją.
Poza tym irytują mnie pytania ile co może urosnąć. Są bezsensowne i bezmyślne.
Powiedzmy że 2 osoby zaczynają hodować N. rafflesiana. Osoba pierwsza ma warunki przeciętne - dalekie od idealnych a osoba druga ma warunki bardzo dobre, ale nie idealne dla gatunku.
Ale u osoby pierwszej N. rafflesiana urośnie 2 metry a u osoby drugiej 30 cm na rok. Dlaczego?
Bo osoba pierwsza mimo że zapewnia trochę gorsze warunki to są one identyczne z warunkami które zapewniał sprzedawca i roślina jest do takich przyzwyczajona. A osoba druga kupiła od hodowcy, które roślinie zapewniał warunki idealne, a teraz roślina ma warunki trochę gorsze i musi się do tych ciut gorszych trochę przyzwyczaić. Rozumiecie w czym rzecz?
Trzeba więc brać pod uwagę wiele czynników, więc absolutnie nie można przewidzieć tego jak szybko roślina będzie rosła. Odpowie się osobie na pytanie, że metr na rok, a potem osoba taka ma pretensje, że zapewnia dobre warunki a roślina tyle nie urosła. Już to przerabiałem.
Poza tym, są np. na rynku konkretne klony z in vitro z konkretnych nurseries, które nikomu nie chcą dobrze rosnąć i tyle.
Problem jest zbyt złożony by odpowiedzieć na tak postawione pytanie.