N. rafflesiana

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

N. rafflesiana

Postprzez owadozer » 11 sty 2011 20:10

Czemu dzbanki n. rafflesiany są bardzo wielkie w porównaniu do rośliny ? Proszę o niezamykanie tego tematu będę w nim zadawał pytania dotyczące tego dzbanecznika.
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Re: N. rafflesiana

Postprzez kumakum » 11 sty 2011 20:14

Duże dzbanki, to chyba nie powód do zmartwienia ;) Dzbanki N.rafflesiana są ogólnie duże.
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 11 sty 2011 20:17

Cecha gatunkowa, pytaj matki natury dlaczego tak wymyśliła :)

U starszych okazów proporcje są raczej normalne.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez owadozer » 11 sty 2011 20:50

a jak duża musi on być żeby kwitnął zakładając że rośnie w dobrych warunkach i jaki żeby puścić pęd boczny również w dobrych warunkach ?
owadozer

Postprzez Twargor » 11 sty 2011 21:24

Nie ma żadnych wytycznych, kiedy roślina ma kwitnąć.
Twargor

Postprzez kumakum » 11 sty 2011 22:05

owadozer napisał(a):a jak duża musi on być żeby kwitnął zakładając że rośnie w dobrych warunkach i jaki żeby puścić pęd boczny również w dobrych warunkach ?

Kwitnie kiedy jest dorosła (oznaką dorosłości jest m.in pnącze).
Obrazek
kumakum

Postprzez owadozer » 11 sty 2011 22:40

a czy potrzebuje większej ilości wody? i jak często zraszać ?
owadozer

Postprzez szamanka » 11 sty 2011 23:58

Zraszanie niewiele daje, podnosi wilgotnośc na 5, góra 10 minut.

Podlewać oszczędnie, mniej a częsciej jak inne dzbanki, może ja cos robie nie tak, ale wszystkie nizinne dotąd gniły mi z przelania mimo że traktowałam je jak swoje pośrednie, które w większosci mają się dobrze.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Twargor » 12 sty 2011 11:42

Kumakum to co piszesz bardzo mija się z prawdą. Bardzo wiele roślin kwitnie jeszcze jako młode osobniki. Więc co jak co, ale faza pnącza i dorosłość rośliny nie ma nic wspólnego z warunkami jakie musi spełnić dzbanek, aby zakwitnąć. Nie zaprzeczam, że to głównie takie rośliny widzimy kwitnące, ale ostatni rok wystarczająco nam pokazał, że nawet 10cm roślina potrafi zakwitnąć i nie był to pojedynczy przypadek. Tak jak już pisałem obecnie nie wiemy co dokładnie wpływa na kwitnięcie u dzbanków. Są to jak na razie tylko domysły.
Tak jak napisała szamanka zraszanie niewiele daje, chyba że będziesz to powtarzać np. co godzinę. :)
Twargor

Postprzez szamanka » 12 sty 2011 13:23

Jedno 'ale' - zalezy jak rozmnażana była roślina, bo jesli jest to 10cm fragment z osobnika dorosłego to zgoda że może kwitnąć, natomiast roslina hodowana od nasionka raczej na tym etapie nie zakwitnie.
szamanka
Administratorka

Postprzez Twargor » 12 sty 2011 15:56

Nie mówię tutaj o sadzonkach z dorosłej rośliny. Nawet w Polsce było kilka przypadków kwitnących dzbaneczników niewielkich rozmiarów tak jak campanulata u maklerwa, czy jego jednoroczny bokorensis lub kerri (dzbanki zapewne z nasiona, bo w obecnym czasie inaczej raczej nie sprzedawano). U mnie zakwitnął gentle który miał może 10cm wysokości i niewiele więcej w średnicy. Dzbanecznik wcale nie musi być dorosły, aby zakwitnął.
Twargor

Postprzez hddk » 12 sty 2011 17:05

Twargor napisał(a):Nawet w Polsce było kilka przypadków kwitnących dzbaneczników niewielkich rozmiarów tak jak campanulata u maklerwa, [...]

To akurat normalne, zważywszy że roślina zwykle rośnie jako 20 cm rozetka i bardzo rzadko tworzy niby-pnącze do 50 cm ;) Ale faktem jest, że nawet rośliny osiągające duże rozmiary potrafią zakwitnąć we wcześniejszym stadium. Dlatego w literaturze co drugie zdanie zaczyna się od "zwykle, na ogół, czasem, sporadycznie" a nie "zawsze, nigdy" :D

Kwitnie kiedy jest dorosła (oznaką dorosłości jest m.in pnącze).

Zwykle.
hddk

Postprzez owadozer » 12 sty 2011 18:14

a podlewać oszczędnie ta jak 1cm wody na tydzień ?
owadozer

Postprzez Twargor » 12 sty 2011 18:23

Wiem, że campanulata duża nie rośnie. :) W tym przypadku chodzi o to, że roślina nie była w fazie pnącza, więc nie można tego uznać za regułę.
owadożer, jeśli pytasz o to czy nalewać wody do podstawki (a tak sądzę), to dzbaneczników się w ten sposób nie podlewa. Podlewasz normalnie od góry, tak aby podłoże było stale wilgotne. Taka stojąca woda mogłaby zaszkodzić roślinie.
Twargor

Postprzez owadozer » 12 sty 2011 18:25

o to mi chodziło czy w podstawku, a to raz na tydzień tak podlać? i jak dużą średnicę osiąga ten dzbanecznik ?
owadozer

Następna strona

Powrót do Dzbanecznik