regia i roseana

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

regia i roseana

Postprzez matyso » 21 lip 2011 17:36

Witam
Mam 2 pytania odnosnie w/w rosiczek:
1.Jakiej temperatury wymaga stratyfikacja nasion regi?
2.czy d. rosena jest samopylna i czy jej nasiona wymagaja stratyfikacji?

z gory dzieki za odpowiedz
matyso

Re: regia i roseana

Postprzez mati-pl » 21 lip 2011 17:56

Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez sivuha » 22 lip 2011 13:09

hej. Co do nasion regii... kupiłam takie z allegro jakiś czas temu, zapytałam się o tą gorącą stratyfikację sprzedawcy. On odpisał mi, że nasiona są tak świeże, że nie potrzeba im żadnej stratyfikacji i można je normalnie wysiać. Tak zrobiłam i wykiełkowały po ok. 2 tygodniach! (szok normalnie :) :) )... Ogółem wykiełkowało mi 6 z 8 nasion, ale z resztą nic się nie dzieje (tzn- nie pleśnieją ani nie schną) węc może jeszcze wykiełkują.... Piszę to, bo jeśli będziesz miał pewność, że twoje nasiona będą świeże- siej normalnie jak ja.
sivuha

Postprzez matyso » 22 lip 2011 13:56

no własnie ja zebralem nasiona regii wczoraj sam nie wiem jak to sie stało bo jej nie zapyliłem, od czasu do czasu wystawiałem na pole to moze jakis pożyteczny owad sie nia zajał
matyso

Postprzez sivuha » 23 lip 2011 16:47

fajnie:) to jeśli masz możliwość to siej:) ja wysiałam w mały pojemniczek od jogurtu (bo tyle torfu dostałam, że na nic większego nie starczyło) a że trochę się naczytałam o tej stratyfikacji- postawiłam ten pojemniczek w moim "pseudo-paludarium" które zrobiłam na potrzeby 2 dzbaneczników... Po tygodniu zauważyłam, że jedno nasionko zaczęło pleśnieć, tak więc przestawiłam pojemnik na południowe okno, do moich pozostałych roślin. Po kolejnym tygodniu zauważyłam pierwsze "zielone czubeczki" a dziś maluchy mają 5mm. Własnie zauważyłam, że w jednej siewce widać jak rozwijają się "włoski" i (co mnie bardzo cieszy) własnie ruszyło siódme nasionko, tak więc kiełkuje 7 z 8 regii... super, bo jest to mój ukochany gatunek, który zawsze chciałam mieć :) chyba porobię im zdjęcia:)

tak więc- siej!! :)
sivuha

Powrót do Ogólnie