O regulaminie ofert na forum

Wypowiadajcie się w zawartych tu tematach! To ważne!

O regulaminie ofert na forum

Postprzez 1w0na » 18 lip 2009 11:45

Można byłoby założyć wątek i przykleić do działu "Sprzedam" coś w stylu "zanim napiszesz".

Na przykład:
    W ogłoszeniu obowiązkowo powinny znaleść się informacje:
      - nazwa gatunku, przedmiotu...
      - cena rośliny, przedmiotu
      - koszt i rodzaj przesyłki
      - wymiary rośliny - mile widziany przedmiot do porównania (na przykład: pudełko od zapałek, moneta...)
      - aktualne zdjęcie rośliny lub przedmiotu
    Dodatkowe informacje mile widziane.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Re: Wasze potrzeby na owadozery.pl

Postprzez szamanka » 18 lip 2009 14:36

Nie ma mowy zeby zdjęcia były obowiązkowe, nie każdy ma aparat cyfrowy.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Wasze potrzeby na owadozery.pl

Postprzez Thug__Life__ » 18 lip 2009 16:01

Zdjęcia są mile widziane, ale obowiązku być nie może, można zalecić robienie zdjęć, ale bez obowiązku. To sprzedawca powinien wstawić zdjęcia, aby ktoś dany produkt kupił, ale jeżeli z powodów technicznych nie może wstawić to trudno, najwyżej nikt nie kupi. Ja bym nie kupił produktu bez zdjęcia.
Pozdrawiam Thug__Life__
Thug__Life__

Re: O regulaminie ofert na forum

Postprzez jan » 20 lip 2009 15:05

myślę że albo wyraźne zdjęcie z porównaniem do znanych przedmiotów (zapalniczka, moneta z widoczną wartością - np 5zł) albo zamiennie dokladny opis ze szczegółami które zaproponuje 1w0na powinny byc dobrymi alternatywami. jednak co najmniej jedno z nich powinno sie znaleźc w ofercie.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez 1w0na » 29 lip 2009 19:37

To można przerobić ten punkt ze zdjęciem i wymiarami w punkt:
    - aktualne zdjęcie rośliny, obok rośliny powinien znaleść się przedmiot do porównania (na przykład: pudełko od zapałek, moneta...) i/lub szczegółowy opis rośliny.

Zastanowie się jeszcze nad zrobieniem do działu "wymiany" i "kupię" i jutro podeślę.
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez tnt112 » 29 lip 2009 20:07

o i każdy sprzedający ma 1 temat, aby nie było przypadków że co roślinka to nowy temat
Obrazek
tnt112

Postprzez 1w0na » 31 lip 2009 07:20

SPRZEDAM
- Autor ogłoszenia ma obowiązek poinformowania moderatora, że ogłoszenie jest już nieaktualne. Stare, nieaktualne ogłoszenia będą zamykane.
- Nie prowadzimy nie na temat rozmów w wątku. Jeśli chcesz przekazać uwagę autorowi ogłoszenia, odpowiedź poprzez prywatną wiadomość. Posty nie na temat będą przenoszone do odpowiedniego działu.
- Nie wystawiamy ogłoszeń typu "tylko sprawdzam", lub "wkrótce będe miał/miała". Dodając ogłoszenie sprzedaży należy być pewnym swojej decyzji i być w posiadaniu rośliny, przedmiotu (nie dotyczy nasion, gemm, bulw).
- Jeśli w ogłoszeniu znajduje się więcej roślin, przedmiotów, autor ogłoszenia ma obowiązek informowania w ogłoszeniu o sprzedanej roślinie, przedmiotu.
- W ogłoszeniu obowiązkowo powinny znaleść się informacje:
    • pełna nazwa gatunku, przedmiotu.
    • aktualne zdjęcie, a obok przedmiot do porównania (który znajdzie się w każdym domu, na przykład: standardowe pudełko od zapałek, moneta w zł, bateria typu AA lub AAA) i/lub szczegółowy opis rośliny, przedmiotu.
    • cena rośliny, przedmiotu, oraz koszt i rodzaj przesyłki.
    • kontakt

KUPIĘ
- Autor ogłoszenia ma obowiązek poinformowania moderatora, że ogłoszenie jest już nieaktualne. Stare, nieaktualne ogłoszenia będą zamykane.
- Nie prowadzimy nie na temat rozmów w wątku. Jeśli chcesz przekazać uwagę autorowi ogłoszenia, odpowiedź poprzez prywatną wiadomość. Posty nie na temat będą przenoszone do odpowiedniego działu.
- Jeśli w ogłoszeniu znajduje się więcej roślin, przedmiotów, autor ogłoszenia ma obowiązek informowania w ogłoszeniu, że dana roślina, przedmiot jest już nieaktualny.
    • pełna nazwa gatunku, przedmiotu który cię interesuję.
    • kontakt.

WYMIENIĘ
- Nie wystawiamy ogłoszeń typu "tylko sprawdzam", lub "wkrótce będe miał/miała". Dodając ogłoszenie wymiany należy być pewnym swojej decyzji i być w posiadaniu rośliny, przedmiot (nie dotyczy nasion, gemm, bulw).
- Jeśli w ogłoszeniu znajduje się więcej roślin, przedmiotów, autor ogłoszenia ma obowiązek informowania w ogłoszeniu, że dana roślina, przedmiot jest już nieaktualny.
    • pełna nazwa oferowanego gatunku, przedmiotu.
    • aktualne zdjęcie, a obok przedmiot do porównania (który znajdzie się w każdym domu, na przykład: standardowe pudełko od zapałek, moneta w zł, bateria typu AA lub AAA) i/lub szczegółowy opis rośliny, przedmiotu.
    • pełna nazwa gatunku, przedmiotu który interesuję.

AUKCJA
- Nie wystawiamy aukcji typu "tylko sprawdzam", lub "wkrótce będe miał/miała". Dodając ogłoszenie wymiany należy być pewnym swojej decyzji i być w posiadaniu rośliny, przedmiot (nie dotyczy nasion, gemm, bulw).
- Osoba licytująca musi być pewna swojej decycji, autor aukcji ma prawo zastrzegać sobie do nie wycofywania ofert.
    • pełna nazwa oferowanego gatunku, przedmiotu.
    • Czas i dzień zakończenia aukcji. Aukcje w którym podany jest tylko dzień, oficjalnie kończy się o godzinie 23.59.

Co wy na to?
Importu nie napiszę, bo się na tym nie znam :P
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez hddk » 31 lip 2009 07:58

Przy aukcjach autor powinien podać rozsądną minimalną kwotę przebicia lub można ustalić ją regulaminem. Przykładowo do kwoty 10 zł można podbijać minimalnie o 50 gr, powyżej - o 1 zł.

Stylistykę, interpunkcję i literówki na razie pomijam, ogólny zarys OK :)
hddk

Postprzez 1w0na » 31 lip 2009 08:06

Po części kopiowałam z innych stron i łączyłam w jedno, więc błędy ogole to są jakie są :D chodź nie zaprzeczam że moje błędy pewnie też tam są ;P
Faktycznie, to też trzeba dodać :D
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez jan » 24 wrz 2009 15:51

Co do importu:
1. autor powinien dostarczyć informacji skąd i kiedy wykonany zostanie import (data, lub minimalna ilośc zgłoszonych użytkowników)
2. autor owinien określić cennik (podać stronę lub plik z cenami w dowolnej walucie). - tutaj warto by ktoś rozsądny wskazał jakiś sensowny przelicznik walut, który można by podać użytkownikom informacyjnie aby mogli zobaczyć ile przy obecnej stawce za daną walute wyniesie ich import.
3. autor powinien określić minimalne zamówienie
4. autor powinien określic ceny pakowania i wysyłki. (zakładamy, że ceny wysyłki nie są jedynymi jakie ponosi organizator importu)

myślę że przydała by się też jakaś zasada o tym że zgłaszający się chętny na 100% złoży zamówienie. BEZ względu na wartość waluty na rynku względem złotówki, czynniki Losowe itp.
mnie to osobiście wkurzało bo z kilkunastu albo kilkudziesięciu osób robiło się nagle 9 i moje negocjacje o dobre ceny bo mówiłem że będzie osób kilkadziesiąt nagle spalały na panewce i wychodziłem coby tu nie uogólniać, na idiote. Zaznaczenie że autor impotru ma prawo wystwić negatywny komentarz osobie która się zgłosi a nie dokona zamówienia byłoby sensowne. Już wole żeby zgłosiło się 10 pewnych osób niż 50 takich które mi nagle powiedzą "o sory wydałem na co innego", "mam kiepską sytuacje", "zupa była za słona" i milion innych dziwnych powodów ;)

więc wnioskuję też za 5 zasadą typu: zgłoszenie się do importu zobowiązuje użytkownika do złożenia zamówienia.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Ważne pytania i ogłoszenia