Rodzaje chłodzeń

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Rodzaje chłodzeń

Postprzez Tough » 30 paź 2009 19:43

1. Jakie znacie rodzaje chłodzeń terrariów? (wszelkie możliwe)
2. Czy są one kłopotliwe do skonstruowania?
3. Czy są drogie?
4. Przy jakich wielkościach terrariów się sprawdzają najlepiej?
5. Czy można je stosować w terrariach będących w pokoju?
Tough

Re: Rodzaje chłodzeń

Postprzez szamanka » 30 paź 2009 20:37

1- Przerobiona lodówka, ogniwa peltiera, wkłady do lodówek turystycznych.
2, 3 - raczej tak, z wyjątkiem wkładów do lodówek turystycznych, ale te sa dla odmiany mocno upierdliwe w użyciu.
4- Zależy od systemu chłodzenia.
5- Spoko
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez tomislav1ster » 31 paź 2009 08:16

Na dziś dzień najbardziej dostępnym sposobem jest przerobione lodówki. Ogniwa peltiera są mało wydajne i prądożerne. Wkładami większe terra schłodzisz na 1 może 2 godziny. Nie opłaca się kombinować z systemem do małego terra. Czy może być w pokoju ? Oczywiście np. sposób Maklerwa który został zrobiony dosyć estetycznie, a popatrz na mój - takie coś ja bym w domu nie trzymał.
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez maklerw » 31 paź 2009 12:04

To moze i ja się coś wypowiem :

- przy małym do 0,25 m3 możesz użyć ogniwa peltiera ale musi być dobrze odprowadzane ciepło jednak uzyskasz spadki temp. o jakies 5 stopni przy kosztach około 100-150zł
- Przy lodówce masz 2 sposoby pierwszy zamieszczone przezemnie z obiegiem płynu chłodzącego koszt 750-1000zł lub kolega robi podobnie ale cold-plate wstawil do palaudarium (mozliwe przy wykorzystaniu np. sklejki a nie szkla) ogólnie można i przy szklanym ale trzeba ponownie napełnić gazem. koszt to do 500zł efekty tak jak pisalem wstepnie mam spadki przy 1m3 o 7 stopni ale wciaz dopracowuje i mysle ze ostatecznie osiagne 10-12 stopni.
- najdrozszy 1000-1500zł kupujesz zestaw do chłodzenia akwariów morskich. eketow nie znam :)
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez Tough » 04 lis 2009 22:59

Kolejne pytania:
1. Znacie jakieś urządzenie utrzymujące temp. w terra na wybranym 'dodatnim względem temp w pokoju poziomie?
2. Mam niepotrzebną lodówkę, chce zrobić terra w pokoju, co mnie z tej lodówy bedzie interesować i czy po za tym będzie mi coś jeszcze potrzebne?
Tough

Postprzez szamanka » 05 lis 2009 01:43

1- Kabel grzewczy, mata grzewcza, z termostatem.

2- Jakies przewody doprowadzające zimne powietrze z lodówki.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez tomislav1ster » 05 lis 2009 08:19

Najpierw musisz napisać czy chcesz zrobić metodą Maklerw-a (z drugim obiegiem) czy moją (wsadzony parownik do terra) ?. Jeżeli masz szklane terra to na pewno metodą pierwszą (czyli drugi obieg). Jeśli to jest mała lodóweczka to nawet nie musisz niczego z niej wyciągać a jeżeli coś wielkiego to parownik ale tak aby przypadkowo nie uszkodzić jakiegoś przewodu. Później trzeba będzie zrobić pojemnik na płyn (chłodziwo) które będzie krążyć w drugim obiegu z resztą wszystko masz w temacie Maklerw-a http://www.owadozery.pl/forum/chlodzenie-dla-dzbaneczniko-gorskich-t2361.html. Bardzo ważnym elementem w tym sposobie jest pompka gdyż ona będzie chodziła przez dłuższy czas, więc pewnie będzie Cie interesować coś nieprądożerne i coś co może pompować powolutku wodę przez długi czas.
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Postprzez Tough » 05 lis 2009 21:11

Myślę coś o 400-500 l, szklane, samoróbka w drewnianej obudowie, coś podobne do Twojego. Nie wiem która metoda jest wydajniejsza i mniej kłopotliwa, bo myślałem, że wyjmę z lodówy to co chłodzi i wsadzę do terra i bedzie git, ale wytłumaczcie mi lepiej bo ja mało rozumny jestem.
Tough

Postprzez szamanka » 05 lis 2009 21:19

Tyle ze to co chłodzi w lodówie z tyłu za lodówą wydala ciepło.
szamanka
Administratorka

Postprzez evulFarmer » 06 lis 2009 21:49

Ja swoje chlodzenie robie w firmie zajmujacej sie klimatyzacjami :) calosc wyniesie mnie okolo 400zl. Musialem dostarczyc tylko sprezarke ktora i tak dostalem za free :) terra bedzie stalo na szafce w ktorej bedzie schowany caly mechanizm a tylko wezem bedzie doprowadzane zimne powietrze i na szczycie terra rozwiewane przez wentyloator :) Zastanawiam sie tlko jeszce czy powietrze z terra ma byc wykorzystytwane do chlodzenia czy powietrze z zewn. ale chyba wybiore z terra bo wieksza wydajnosc ;)

Jesli ktos jest zainteresowany czekam na pytania.

Aha calosc bedzie mialo wielkosc skrzynki na narzedzia :)
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Postprzez marrom » 07 lis 2009 22:08

Na jak duże terrarium to urządzenie i o ile w planach ma zmniejszyć temperaturę w terrarium?
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez evulFarmer » 07 lis 2009 23:50

wymiary sa w tym temacie:

terra-dla-gorali-wstepny-projekt-t2006.html

aczkolwiek planuje pewne zwiekszenie :)

temp. ma spadac do okolo 10-12 stopni. Maszynka ma byc dosc wydajna więc mysle ze przy ew. zwiekszeniu wymiarow i tak sobie poradzi :)
Obrazek
evulFarmer

Postprzez Tough » 08 lis 2009 18:23

Wytłumaczy mi ktoś obie metody przerobienia lodówki?
Tough

Postprzez evulFarmer » 08 lis 2009 22:21

Jeden polega na wykorzystaniu parownika [tej czesci ktora mrozi w zamrazalniku] do chlodzenia cieczy ktora krazy w obiegu zamknietym i ochladza terrarium.

A drugi to wmontowanie parownika bezposrednio do terra.

To tak bardzo w skrocie :)

Metode z ciecza stosuje maklerw więc w technice jest o tym caly temat. Na obu forach :)
Obrazek
evulFarmer

Postprzez maklerw » 09 lis 2009 22:51

evulFarmer to twoej będzie miało poniżej 0,5m3 przy takiej pojemności wystarczy ogniwo peltiera i uzyskasz 6 stopni spadku. Ogólnie jestem ciekaw tego co będziesz miał :) ale to pewnie będzie po prostu parownik przerobiony na jakąś chłodnice ... Na upartego można teraz tanio kupić (po sezonie) małe klimatyzatory ... ale trzeba uważać na zakresy jakie posiadają.

Co do przerabiania lodówek to jeśli ktoś nie ma najmniejszego pojęcia jak to zrobić ani pomysłu to niech się lepiej za to nie bierze ... rozszczelnienie układu chłodzenia może zakończyć się kalectwem, nie zapominajcie że to gaz pod ciśnieniem.

Co do wydajności to ciężko określić które lepsze bo oba systemy mają plusy jak i minusy. Przy drugim obiegu lodówka powinna załączać się rzadziej ponieważ płyn będzie dłużej utrzymywał temp. przy samym parowniku można szybko uzyskać spadek temp. Co do ostatecznych rezultatów to myśle że za kilka miesięcy będzie można porównać rezultaty obu sposobów :) Dla mnie nie jest ważne który jest lepszy choć myśle że sam parownik może okazać się lepszy :) ale za to z drugim obiegiem jest bardziej estetycznie i bezpiecznie. Myśle że po tym jak nasze układy w pełni zadziałają przeprowadzimy dyskusje i uda się nam wskazać na wszystkie plusy i minusy obu rozwiązań.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt