Rośliny dla początkujących

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Rośliny dla początkujących

Postprzez 1w0na » 12 maja 2010 19:36

Każda osoba rozpoczynająca przygodę z owadożerami prędzej czy później zapragnie mieć w domu coś nowego. Nowe odmiany czy gatunki które są proste w utrzymaniu.
Należy jednak pamiętać, że przy nieodpowiednich warunkach nawet i te rośliny mogą skończyć źle.
Poniższe listy prezentują rośliny które są łatwo dostępne u hodowców (niektóre nawet i w sklepach), są w miarę tanie i należą do prostych w hodowli.

Drosera (Rosiczka)
    - aliciae
    - capensis (typical, albino, all red)
    - dielsiana
    - natalensis
    - nidiformis
    - spatulata
    - tokaiensis
Nepenthes (Dzbanecznik)
    - ventricosa x alata (ventrata / bardzo często podpisywana jako alata)
Jednak są i takie rośliny które w okresie letnim są proste w hodowli, ale w okresie zimowym mogą sprawiać trudności. Nie tylko początkującym, ale i tym doświadczonym osobom. Są to rośliny które wymagają zimowania (obniżenia temperatury).
Drosera (rosiczka)
    - binata
    - rotundifolia
Dionaea muscipula (muchołówka amerykańska)
    I popularne kultywary.
Saracenia (Kapturnica)
    - purpura
    - leucophylla

Szczegółowe informacje o tych roślinach znajdziesz na naszym portalu w dziale „Opisy roślin”. Lista roślin powstała z moich doświadczeń. Co oznacza, że nie wszystkie rośliny zostały tu wypisane. Są takie rośliny którzy inni hodowcy twierdzą że należą do łatwych, lecz Ja nie miałam z nimi styczności więc nie wypisywałam.
Tymi roślinami uznawanymi przez innych hodowców za łatwe (po za tymi wypisanymi wyżej), są to:

Drosera (rosiczka)
    - capillaris
    - madagascariensis
Nepenthes (Dzbanecznik)
    - hookerana
    - maxima
(…)
Mam nadzieję, że pomogłam chodź trochę.

Pozostałych proszę o rozszerzenie dla początkujących listy rośliny, których Ja nie wypisałam. ;P :D
Z góry przepraszam za błędy. ^_^
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Re: Rośliny dla początkujących

Postprzez BlachaSk8 » 21 maja 2010 23:11

Jeżeli chodzi o dzbaneczniki to dla początkujących dobry jest jeszcze N.ventriciosa i N.sanguinea :).. z czego ta druga to bez podwyższonej wilgotności (czyt. parapetowej) wypuszcza spore i ładne dzbanki (okno zachodnie w moim wypadku). Można jeszcze dopisać, że łatwe do uprawy są też nie któe tłustosze a dokładniej ich krzyżówki a mam tu na myśli P. 'tina' i P. x 'weser'.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez moof » 22 maja 2010 19:00

Wbrew pozorom nie każdy kultywar wymaga takich samych warunków, ja bym tu wpisał tylko te popularniejsze - 'Typical', 'All Red' i inne tego typu, 'Red Dragon' i 'Spider'
moof
Redaktor

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 22 maja 2010 19:05

Ale z muchołówek podobno jedynie z 'pink venus' są większe przeboje.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez moof » 22 maja 2010 19:07

Pink Venus nie jest taka zła tylko zimna nie lubi:) Ale jest wiele takich do których miałbym uwagi, z popularniejszych chociażby 'Sawtooth'
moof
Redaktor

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 22 maja 2010 19:20

No ale mniej tych problematycznych jest pewniej niz takich 'normalnych', więc łatwiej byłoby wypisać tylko te których raczej powinno się unikać ;)

btw, co jest z sawtoothem?
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez moof » 22 maja 2010 19:31

Miałem już ich dziesiątki i zawsze albo któreś zaczęły same z siebie gnić, padały podczas zimowania, po przesadzeniu, ogólnie dosyć delikatne są
moof
Redaktor

Postprzez szamanka » 22 maja 2010 20:04

Już nie wspominając tych dziwacznych kultywarów typu Wacky Traps czy Cudo. Z tym się trzeba obchodzic jak z jajkiem.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez 1w0na » 22 maja 2010 20:05

No macie rację, zaraz to zmienię. ;P
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez BlachaSk8 » 23 maja 2010 10:23

moof napisał(a):Pink Venus nie jest taka zła tylko zimna nie lubi:)

Czyli że Pink Venus nie trzeba zimować czy jak ocb ??
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez moof » 23 maja 2010 18:53

Trzeba, ale nie lubi temperatur poniżej 5*C. Około 10-12 zdaje się dla niej najlepsze
moof
Redaktor

Postprzez adamek_17 » 25 maja 2010 18:44

Łatwym dzbanecznikiem w hodowli jest również 'Rebecca Soper'
adamek_17

Postprzez Elazet » 09 kwi 2011 12:02

Z tłustoszy dodać mogę SETHOSA.Mój pierwszy,z którym zaczęłam przygodę z owadożernymi.Łatwo daje rozmnożyć się z liścia,świetnie współpracuje i ma śliczne kwiaty.Powiem,że ładniejsze od tiny.Przynajmniej dla mnie. ;)
Elazet

Postprzez Ziomex2073 » 27 kwi 2011 22:38

Mam pytanie... Czy można Muchołówki i Dzbaneczniki wystawiać na zewnątrz? Jeśli tak to w jakim miesiącu i na jakim oknie(czy może być południowy czy będzie za dużo słońca i spali rośliny)??
Ziomex2073

Postprzez tnt112 » 27 kwi 2011 23:02

muchołówkę można praktycznie cały rok trzymać na polu tylko w zimie trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć, natomiast dzbanecznik to podobno komuś ventrata ładnie dzbankowała na polu inne raczej...

No i ogólnie to im więcej światła tym lepiej tylko roślinki muszą być przystosowane do bezpośredniego słońca
Obrazek
tnt112

Powrót do Ogólnie