Rośliny z hipermarketu

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Rośliny z hipermarketu

Postprzez hubi » 28 sie 2007 18:04

Witam! Mam do Was pytanie. Czy warto jest kupować rośliny owadożerne z hipermarketu? Sprzedawcy często je zasuszają, a jeśli nie to nie podlewają jak trzeba, a ludzie bawią się nimi (dotyczy to szczególnie pułapek muchołówki) Czasami żal mi jest gdy widze, jak się męczą... Mam ochote je wziąć do domu, ale nie wiem czy mi nie zwiędną.
A czy Wy mieliście jakieś rośliny z hipermarketów? Jeśli tak to w jakiej były kondycji wtedy, przy kupnie, i w jakiej są teraz.
hubi

Postprzez carnipoland » 28 sie 2007 19:54

mam ventrate z obi. rozrosla sie na 3 rosliny które maja po 40 cm i piekne dzbanki.
carnipoland

Postprzez jan » 28 sie 2007 20:19

jeśli umie sie zadbać o rośliny to warto czesto zmarnowane rośliny można kupic całkiem tanio, zwłaszcza jeśli chodzi o kępki capensis :) te nawet jak ładne to tanie. Z kapturnicami i dzbanecznikami jest troche gorzej ale mimo wszystko warto tam zaglądać co jakiś czas. to tylko kwestia światla, wody i czasu aż będziesz miał z nich ładne rośliny

aha no i cierpliwości ;]
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Maciej » 28 sie 2007 21:51

Czasem się ma szczęście, np ja w zeszłym roku za 16 zł kupiłem jakąś mutacje (podobna do fused tooth) która utrzymuję sie i po zimowaniu do teraz :D
Moja Lista Roślin & Odi Profanum Vulgus!
Maciej

Postprzez satariel » 06 wrz 2007 00:58

a ja wsrod muchołówek regular form wyczailem jednego dutcha i sobie go kupilem za 12,99zl :) po rozsadzeniu mam lacznie 8 roslin w roznych wielkosciach :D
satariel

Postprzez Kapuch » 06 wrz 2007 01:15

Bawiąc sie w dobrego samarytanina można sobie rozwalić hodowlę. Nie wiem jak w innych miastach, ale w Łodzi, w OBI byly takie pajęczynki przędziorków, że rosliny miejscami były białe. To samo w Castoramie i Leroy-Merlin. Więc jeżeli już kupować w takich miejscach, to po pierwsze obejrzec roślinke, czy coś sie nie przypałętało, po drugie w domu od razu przesadzić (Jedynie Ventratę mam z hipermarketu i posadzona była w ziemi uniwersalnej).
Kapuch

Postprzez IGI » 30 wrz 2007 11:43

Zgadzm sie z Kapuchem zrobiłem raz taki eksperyment i kupiłem 2 D. regular formy w LM, po czym jedną przesadziłem drugą zostawiłem w starym podłożu...

Ta w starym podłożu byłą tak przelana, że nawet po dwóch tygodniach 3/4 donicy to była woda;/ i niestety zgniła...

A ta przesadzona rośnie już u mnie pół roku i ma się dobrze, co prawda na początku też troche podupadła ale myślę, że się przystosowywała do nowych warunków.
Pozdrawiam,
Igor
IGI

Powrót do Ogólnie