rośliny owadeżerne w pracy doświadczalnej

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

rośliny owadeżerne w pracy doświadczalnej

Postprzez axia » 20 mar 2009 18:55

witam :)
nie jestem posiadaczem żadnej rośliny owadożernej, jednak zainteresowałam się nimi i wpadłam na pomysł żeby wykorzystać je na prace doświadczalną z biologii która jest mi potrzebna na lekcje.
po pierwsze chciałabym się zapytać czy są jakieś gatunki niechronione, ponieważ na chronionych badań prowadzić nie mogę.
i czy zauważe jakies zmiany w ciągu 2-4 miesięcy, jeśli nie bede karmiła rośliny? a jeśli bede ją karmiła a nie dostarcze światła? jak pokarm i fotosynteza wpływa na rozwoj tych roślin? czy zauważe jakieś zmiany w tak krótkim czasie?
axia

Re: rośliny owadeżerne w pracy doświadczalnej

Postprzez Maleństwo » 20 mar 2009 20:24

Wszystkie rośliny mięsożerne są chronione, ale jeśli pochodzą z hodowli, to możesz ich użyć. 2 do 4 miesięcy to nie tak krótki czas - na pewno zauważysz zmiany, jeśli będziesz je systematycznie mierzyć i opisywać. Oczywiście należy pamiętać o odpowiednio licznej grupie badawczej i tak samo licznej grupie kontrolnej.
Maleństwo
Korektorka

Postprzez szamanka » 20 mar 2009 21:12

Trzymanie bez światła to zwykłe zabójstwo, zresztą nie tak się doświadczenia projektuje, Nie masz tutaj grupy kontrolnej, za to są dwie doświadczalne.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez axia » 20 mar 2009 23:52

To jest na razie tylko luźny pomysł... planowaniem metodyki zajmę się jak już pomysł będzie gotowy i okaże się wykonalny
axia

Postprzez marrom » 21 mar 2009 11:37

axia napisał(a):witam :)
a jeśli będę ją karmiła a nie dostarczę światła? jak pokarm i fotosynteza wpływa na rozwoj tych roślin?

Akurat w tej kwestii sprawa jest oczywista i nie trzeba eksperymentować tylko poczytać najprostszą książkę z fizjologia roślin.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez axia » 21 mar 2009 23:27

dzięki za wszystkie informacje
skonsultuje się z moją nauczycielką czy jeśli rośliny owadożerne są chronione to mogę je użyć
axia

Powrót do Ogólnie