rośliny owadożerne, które nie wymagają zimowania

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

rośliny owadożerne, które nie wymagają zimowania

Postprzez Łania » 14 paź 2008 20:26

Chciałam spytać was o zdanie co do roślin owadożernych, które nie potrzebują obniżania temperatury w zimie. Znacie jakieś konkretne gatunki? Mieszkam w bloku i niestety nie mam przedsionków,piwnic ani nawet balkonu:P mogłabym zimować razem z moją roślinką, jednakże nie chcę robić tego moim współlokatorom ^_^
W poprzednim roku miałam muchołówkę, ale po "moim zimowaniu" dość szybko skonała..dlatego zamierzam się przerzucić na łatwiejsze roślinki. Podobno drosera capensis nie potrzebuje niższych temperatur w zimie, ale nie jestem tego do końca pewna.
Łania

Re: rośliny owadożerne, które nie wymagają zimowania

Postprzez xszymonx » 14 paź 2008 20:38

tak, drosera capensis będzie dobra, kup najlepiej podrośniętą roślinkę, a pozatym to rosiczki trpoikalnie i subtropikalnie, tłustosze meksykańskie, dzbanki i helki (tutaj raczej terra potrzebne)
xszymonx

Postprzez jan » 14 paź 2008 20:54

ekhm... tłustosze ameryki środkowej (a.k.a meksykańskie) są zimujące.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez szamanka » 14 paź 2008 21:47

Nie przesadzaj Janku, takie zimowanie jakie one przechodza to nie zimowanie :P Idealne na parapet sa :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Łania » 15 paź 2008 00:44

Do budowy własnego,wypasionego terrarium nie mam zbyt dużego zapału. Myślicie, że coś takiego by ewentualnie wystarczyło: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/25699600 ? Jeszcze nie wiem jak zamontuję tu świetlówkę, ale coś wymyślę ^_^

Mam jeszcze pytanie co do sklepów z roślinami owadożernymi. Czy znacie jeden sprawdzony w Warszawie (bądź okolicach)? Wiem, że w Obi są dostępne,ale czasami są średnie kondycyjnie i niewiadomo ile stoją w tych halach.
Łania

Postprzez szamanka » 18 paź 2008 21:12

terrarium dla rosiczek nie bardzo się nadaje, no chyba ze zamierzasz hodowac dzbaneczniki, odradzam kupno czegos takiego, samo oswietlenie wystarczy do hodowli wiekszości owadożerów
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Amos » 22 paź 2008 15:01

hekli czyli heliamfory? one potrzebują terra??
Czytając ten opis tracisz 5 sekund życia... nie szkoda ci??
Amos

Powrót do Ogólnie