Rośliny owadożerne a ptaszniki

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Rośliny owadożerne a ptaszniki

Postprzez Agro » 26 mar 2010 01:16

Witam ,zapewne wielu z was zaszokuje swym pytaniem ale pozwólcie że się przedstawię.Mam na imię Piotr Kłonowski (Agro) i od kilku lat zajmuję się hodowlą ptaszników oraz zdarzy się czasem że napisze jakiś artykuł o nich i właśnie jestem na etapie prac nad materiałem o "Naturalnych wrogach ptaszników'' i tu moje pytanie brzmi jakie gatunki/rodzaje roślin owadożernych można spotkać w lasach deszczowych Ameryki południowej,Indii,Indonezji.Zdaje sobie sprawę że takich roślinek jest setki albo nawet więcej ale chodzi mi o jakieś podstawowe gatunki plus ewentualny jakiś link do opisu ewentualnie własne spostrzeżenia.Dodatkowo interesują mnie schematy polowań/trawienia/zastawiania pułapek przez dane rośliny owadożerne i czy są jakieś szanse na to że pająk jak wpadnie do dzbanecznika przykładowo bądź padnie ofiarą innej rośliny to czy ma jakieś szanse na przeżycie bo z tego co czytałem raczej małe.I ostatnia sprawa czy są jakieś gatunki które by sobie poradziły np z dorosłym okazem takim z 15cm z rozstawem odnóży był bym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat czytałem sporo o tym na internecie ale wolał bym potwierdzić to u osób znających się na rzeczy oraz chciał bym prosić czy była by możliwość otrzymania jakiegoś zdjęcia chociaż jednego takiej rośliny po to abym mógł wykorzystać w artykule oczywiście wszystko będzie należycie podpisane
Agro

Re: Rośliny owadożerne a ptaszniki

Postprzez hddk » 26 mar 2010 01:37

jakie gatunki/rodzaje roślin owadożernych można spotkać w lasach deszczowych Ameryki południowej,Indii,Indonezji

W skrócie:
1. Ameryka Południowa - pływacze, np. longifolia, calycifida, żenlisee, rosiczki lasów deszczowych np. D. villosa, dodatkowo heliamfory, brocchinie, ale to już nie w lasach deszczowych...; Indie - na pewno dzbanecznik N. khasiana i jakieś rosiczki; Indonezja - matecznik dzbaneczników, rosiczka D. spatulata też tam jest... Zakres występowania i mapki na Wikipedii... ewentualnie portal owadozery.pl -> opisy roslin -> rosiczki -> lasow deszczowych
podstawowe gatunki plus ewentualny jakiś link do opisu ewentualnie własne spostrzeżenia.Dodatkowo interesują mnie schematy polowań/trawienia/zastawiania pułapek przez dane rośliny owadożerne

2. opisy znajdziesz na portalu owadozery.pl, schematy polowań na Wikipedii PL i Ang. Do tego FAQ na sarracenia.com: http://www.sarracenia.com/faq.html
czy są jakieś szanse na to że pająk jak wpadnie do dzbanecznika przykładowo bądź padnie ofiarą innej rośliny to czy ma jakieś szanse na przeżycie bo z tego co czytałem raczej małe.

3. pływacz pająka nie upoluje, małego pająka rosiczka powinna ubić, większemu da radę dzbanecznik. Ale taka 15-centymetrowa bestia to pewnie nawet z największego dzbanka wylezie...
czy była by możliwość otrzymania jakiegoś zdjęcia chociaż jednego takiej rośliny po to abym mógł wykorzystać w artykule oczywiście wszystko będzie należycie podpisane
4. zdjęcia na Wikipedii, ewentualnie cpphotofinder.com
hddk

Re: Rośliny owadożerne a ptaszniki

Postprzez Sir Rose » 26 mar 2010 22:15

Dorosłych pająków nie upolują mięsożerniaki, no chyba, że jakiś ogromny dzbanecznik ----> moja rosea 7DC wyszła z mirandy ;)
Małych pająków oraz podrostków oczywiście nie będziesz umieszczał w terrarium z mięsożerniakami, tylko dorosłe. Więc będzie dobrze ;)
Hddk napisał już które mięsożerniaki w jakich regionach występują ;)

Pozdrawiam
Jeśli masz problemy z hodowlą mięsożerniaków - napisz na gg, bądź pw :) Pomogę :)
Jeśli masz problemy z hodowlą ptaszników - również napisz :) Pomogę :)
gg: 1244663
Sir Rose

Powrót do Ogólnie