Router

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Router

Postprzez 1w0na » 24 maja 2010 19:04

Planuję rozgałęzić internet 24mb na 2 komputery.
Osoba z UPC która niedawno montowała mi usługę powiedziała, że lepiej jest zainwestować w router za ok 200zł Asusa, ponieważ ma w sobie m.i polskie tłumaczenie i można ustawić konkretny przepływ internetu.
Podstawową rzeczą jest to, że nie wiem czym się różni router za powiedzmy 60zł, a router za powiedzmy 200zł. ;P ]:->

Czy możecie mi coś polecić? :D
Najlepiej z allegro z możliwością odbioru w Warszawie ]:->
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Re: Router

Postprzez Zielony » 24 maja 2010 19:24

Ja bym kupił Linksysa, gdzie będziesz miała możliwość podziału pasma.
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez hddk » 24 maja 2010 20:03

Z routerami jest mała loteria jeśli chodzi o stabilność :) Generalnie im droższy tym teoretycznie powinien mniej się wieszać :) Poza tym jakość wykonania, marka i pewnie funkcjonalność. Ja mam starszego Asmaxa za niecałe 100 zł, ale np. podziału przepływu na poszczególne kompy chyba w nim nie mam, przynajmniej się nie doszukałem :) Obsługa po angielsku, ale instrukcja jest po polsku. Zresztą z konfiguracją routera na ogół jest tak, że jeśli ktoś wie jak go ustawić, to mu bez różnicy menu PL czy ang. a jak nie wie, to i parametry po polsku niewiele mu powiedzą. Ale do zwykłego dzielenia neta w zupełności mi wystarcza, antenka do WiFi też jest :)
hddk

Postprzez bartosz » 24 maja 2010 20:17

Ja bym polecił linksysa WAG54G2, bardzo fajny router, stabilny, z bezprzewodówką nie mam problemu, oprogramowanie do niego bardzo dobre (j. polski), jak do domowego użytkowania to bardzo dużo ustawień.
Bardzo ładnie dzieli przepustowość łącza, przy 2 na ethernet i 3 na wifi wszystko ładnie działało, więc nie powinno być problemu.

Cena 170-250 na allegro
bartosz

Postprzez 1w0na » 25 maja 2010 13:39

A jak to jest z zapychaniem łącza? Podobno jak jeden komputer coś ściąga to drugi komputer może mieć wolne łącze lub w ogóle.
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez bartosz » 25 maja 2010 15:47

Chyba nie ma routera który by to dobrze dzielił, chociaż ja zauważyłem spadek prędkości (z 150 do 80) gdy włączam inny komputer w mojej sieci, chociaż nie zawsze.
bartosz

Postprzez jan » 26 maja 2010 18:14

jeśli masz zamiar podzielić internet przewodowo to lepiej kupić switch.
jeśli bezprzewodowo to router linksysa, są naprawde solidne i relatywnie tanie. asusy są chyba droższe.

jeśli masz zamiar iść w funkcjonalność to tak czy owak polecam linksysa, można wgrać na niego (nic prostego ale sie da :) ) zewnętrzne oprogramowania i robić dosłownie co dusza zapragnie. oba routery u mnie są zmieniane w ten sposób i świetnie się sprawują (zarówno asus jak i linksys), linksys jest bardzo stabilny, asus kupiłem tylko do podłączenia i zrobienia bezprzewodowej drukarki i lepszego zasięgu bezprzewodowej sieci w jednym z pokoi ;) oba przeżywają tu niejednokrotnie w tygodniu wieksze obciążenie niż jesteś zapewne w stanie wygenerować u siebie ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez bartosz » 26 maja 2010 19:07

janmyszkier napisał(a):jeśli bezprzewodowo to router linksysa[...]
linksys jest bardzo stabilny, [...]oba przeżywają tu niejednokrotnie w tygodniu wieksze obciążenie niż jesteś zapewne w stanie wygenerować u siebie ;)

No to zapewne.
Co do stabilności to tak linksys jest bardzo stabilny, miałem Sagema (livebox tp) a on był fatalny, tracił połączenia itp.
Co do zasięgu WiFi to do 20m od niego mam zasięg praktycznie idealny, gorzej jest gdy chodzi o kierunki góra dół, bo zasięg tylko dobry. Ale to wina zbrojenia stropu i ścian ;-)

Janku niestety masz racje, nie jestem w stanie obciążyć go tak jak Ty, zresztą moje 1mb by tego nie wytrzymało
bartosz

Postprzez 1w0na » 26 maja 2010 20:29

Nie zastanawiałam się nad tym czy przewodowo czy nie, bo nie robi mi to różnicy.
Chcę tylko, żeby nie było takich sytuacji ze jedno drugiemu odcina możliwość korzystania z internetu. Cena nie ma znaczenia jednakże w granicach rozsądku :D
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez Jaras » 27 maja 2010 06:18

Od 1,5 roku mam najzwyklejszego, najtańszego TP-Linka R402M. Proste, intuicyjne menu w j. ang., zero zawieszek i jestem z niego całkowicie zadowolony.
Od Asusa z daleka. Parę lat wstecz ich produkty były jednymi z najlepszych. Obecnie klepią tandetę. Osobiście zraziłem się do tej marki przez badziewne płyty główne.
Jak chcesz wydać troszkę więcej na dobry, solidny router, to tylko Linksys. Również go polecam.
Obrazek
Jaras

Postprzez zbyrek » 27 maja 2010 07:27

janmyszkier napisał(a):jeśli masz zamiar podzielić internet przewodowo to lepiej kupić switch.
jeśli bezprzewodowo to router linksysa, są naprawde solidne i relatywnie tanie. asusy są chyba droższe.

jeśli masz zamiar iść w funkcjonalność to tak czy owak polecam linksysa, można wgrać na niego (nic prostego ale sie da :) ) zewnętrzne oprogramowania i robić dosłownie co dusza zapragnie. oba routery u mnie są zmieniane w ten sposób i świetnie się sprawują (zarówno asus jak i linksys), linksys jest bardzo stabilny, asus kupiłem tylko do podłączenia i zrobienia bezprzewodowej drukarki i lepszego zasięgu bezprzewodowej sieci w jednym z pokoi ;) oba przeżywają tu niejednokrotnie w tygodniu wieksze obciążenie niż jesteś zapewne w stanie wygenerować u siebie ;)

Też posiadam linksysa i spisuje się na razie dobrze.
Janku wiesz może skąd ściągnąć do linksysa nieoficjalne oprogramowanie?
Obrazek
zbyrek

Postprzez jan » 27 maja 2010 14:52

"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez 1w0na » 28 maja 2010 13:22

Zaopatrzyłam się już w router linksysa WAG54G2. Puki co podłączyłam kabel do routera, drugi kabel który był w zestawie podłączyłam do komputera i działa.
Teraz muszę zakupić kabel internetowy, aby móc przeciągnąć do sąsiedniego pokoju i podłączyć drugi komputer. Czy taki kabel kupie w budowlanym?
Chyba, że ktoś z was wie jak zrobić to bezprzewodowo :D
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Postprzez Jaras » 28 maja 2010 18:22

Raczej nie. Szukaj w sklepach RTV typu: Avans, Euro Rtv Agd, dla idiotów itp. lub komputerowych: Komputronik, Vobis lub inne..
Wystarczy Ci zwykła skrętka nieekranowana. W niektórych mniejszych sklepach składają również na miejscu.
Obrazek
Jaras

Postprzez 1w0na » 31 maja 2010 10:19

Kabel z internetem podłączyłam pod wejście nr. 1, pod nr. 2 podłączyłam kabel do pierwszego komputera [internet jest] a pod nr. 3 podłączyłam drugi komputer i w nim nie mam neta [nie ma znaczenia przy przemienianiu kabli - 2 działa, 3 już nie] chodź lampka świeci się i w routerze i w kompie z tylu. Co mogę zrobić, aby internet działał na obu komputerach jednocześnie? :D :D
Obrazek

- Moje aukcje na allegro
1w0na
Opiekunka działu Handel

Następna strona

Powrót do Pub