Rozmnażanie dzbanecznika - miesiąc później

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Rozmnażanie dzbanecznika - miesiąc później

Postprzez wojtek0018 » 09 sie 2011 22:49

CZeść
miesiąc temu doszedłem do wniosku ze rozmnoże dzbaneczniki przez odciecie łodyg i włożenie ich do torfowca.
Teraz gdy otwieram pojemnik z nimi widzę że na jednej z łodyg z boku pojawiają się stożki wzrostu. Czy to znaczy że roślina ma juz korzenie i mogę ja juzwłożyć do doniczki?
Obrazek
wojtek0018

Re: Rozmnażanie dzbanecznika - miesiąc później

Postprzez Twargor » 09 sie 2011 22:54

Dzbanecznik jeszcze może nie mieć korzeni, więc lepiej go nie ruszać i zostawić tam gdzie jest dopóki nie pojawią się pierwsze liście. W tym momencie zmiana warunków na pewno nie wyjdzie na dobre.
Twargor

Postprzez szamanka » 10 sie 2011 11:38

Do doniczki tylko z torfowcem, jeśli obierzesz łodygę z mchu wyrwiesz roślince większość korzeni jakie zdołała wytworzyć.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Galusz » 16 sie 2011 20:42

To ja się podepnę pod temat.

Czytając na temat różnych sposobów rozmnażania doszedłem do wniosku, że zupełnie nie opłaca się rozmnażać dzbanecznika domowym sposobem, bo większość bazuje na pnączach. Jak dobrze wszystko zrozumiałem to taka metoda ma tą wadę, że nowe sadzonki od razu będą pnączem.

Nurtują mnie więc pytania:
Czy da radę domowym sposobem rozmnożyć dzbanecznika tak, aby nie przekształcał się tak szybko w pnącze? Pomijając wysiew z nasion.
Czy da radę rozmnożyć roślinę która nie jest jeszcze pnączem?
Czy małe roślinki, które czasem same powstają u podstawy, także od razu są pnączem?
Galusz

Postprzez manys » 16 sie 2011 21:36

1) Zależy w jakiej fazie wzrostu będzie roślina mateczna, ale generalnie nie.
2) Tak. Przez odcięcie górnej części i włorzenie jej do czegoś w czym będzie się mogła ukorzenić.
3) To zależy, jeśli roślina mateczna będzie w fazie pnącza to rośliny, które wyrosną od podstawy też nim będą, a jeśli roślina będzie w fazie dzbanków pośrednich to nie.
manys

Powrót do Dzbanecznik