Rozmnażanie i pielęgnacja

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Rozmnażanie i pielęgnacja

Postprzez ANDI » 16 lip 2011 16:49

Mój pierwszy post na tym forum. Witam wszystkich !!

Od tygodnia jestem w posiadaniu muchołówki. Czytałem o nich trochę na internecie ale chciałbym zadać kilka pytań:
1. Jak rozpoznać, że muchołówka ma kilka bulw i można ją rozsadzić
2. Co robić z ususzonymi liśćmi i pułapkami, nawet jeśli to male miejsce na liściu jest ususzone.
3. sadzonka liściowa - czy dobrze ją przygotowałem?
4. Co to za muchołówka? - nazwa itp itd : )

Sory za jakość ale nie mam lepszego sprzętu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ANDI

Re: Rozmnażanie i pielęgnacja

Postprzez mati-pl » 16 lip 2011 17:21

jesli lisc jest czarny mozesz go odciac.
Ostatnio edytowano 16 lip 2011 18:04 przez mati-pl, łącznie edytowano 1 raz
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez szamanka » 16 lip 2011 17:51

hmm najlepiej wyciagnij ostroznie rosline z ziemi i spojrz ile jest tam bulw
Proponuje się wstrzymać z takimi radami bo są do kitu.

Zasada jest prosta
ilość bulw = ilość miejsc z których wyrastają liście, natomiast bulwy przez jakis czas mogą byc jeszcze ze sobą zrośnięte, dlatego nie warto ich rozsadzać tak od razu, cięcie czy rwanie bulw to nie jest miłe doznanie dla roślin, a po jakims czasie zawsze się rozdzielą.

2- Z takim czyms jak na zdjęciu nic nie rób, liście obcina sie dopiero gdy całe lub prawie całe zczernieją, ewentualnie obcinac co troszkę ale tylko martwe fragmenty

3- Sadzonka przygotowana jest źle i nic ci z tego nie urośnie. Poradnik jest na portalu.
http://www.owadozery.pl/rozmnazanie-ka26.html
4- Zwykły regular form
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez ANDI » 16 lip 2011 20:12

Ja widzę, że u mojej muchołówki z 2 miejsc wyrastają liście, czy to może świadczyć o 2 bulwach? co wy sądzicie? co sądzicie o mojej muchołówce, w jakim jest stanie?
jeszcze dwa pytanka odnośnie tłustoszy, mam 3 dość duże i jak wieczór jakaś mszyca lub komar się na niego złapie to tłustosz nie owija liściem czy owija bo ja nie wiem, i czy sadzonka liściowa tłustosza ma wyglądać jak na zdj. ?
ANDI

Postprzez mati-pl » 16 lip 2011 20:54

Hmm tak pewnie ma dwie buwy a na moje muchozjadek potrzebowalby wiecej swiatla :)
na tlustoszach sie nie znam :(
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez ANDI » 16 lip 2011 21:19

CO myślicie o mojej muchołówce? mi się wydaje trochę taka przyblakła i w ogóle,jak odkupiłem ją od kolegi była jaśniejsza, ale nowe liście wypuszcza. CZy może być to efekt zmiany miejsca?

Co wpływa na wielkość pułapek, wyczytałem gdzieś że jak się mało karmi to kształcą większe pułapki żeby coś upolować, a jak się je dokarmia często to nie kształca zbyt dużych pułapek
ANDI

Postprzez mati-pl » 16 lip 2011 22:08

zapewnij jej wiecej swiatla a bedzie bardzo ladna :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez ANDI » 17 lip 2011 22:01

Ostatnio zauważyłem, że krawędzie na 3 pułapkach są tak jakby zdeformowane, odginają się na zewnątrz, blaszki nie są proste, jaka jest tego przyczyna? parapet dobrze oświetlony, wynoszę na balkon na 3-5h stoi w pełnym słóńcu, temperatura 20 - 30 stp, wode ( destylowaną oczywiście :) )do podstawki dolewam jak wyschnie i wsiąknie, tak więc co może być przyczyną, nowe zdjęcie muchołówki po kilku dniach i pułapki, niektóre pułapki po strawieniu nie otwierają się cale tylko tak troszkę, 2 mniejsze nawet nie reagują nie chcą się zamykać.

Sory za jakość 2 zdj.

Obrazek

Obrazek
ANDI

Postprzez szamanka » 18 lip 2011 10:45

Ona ma tak sucho czy aparat przekłamał kolor torfu? Bo jakis bardzo jasny, wilgotny torf tak jasny nie bywa.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez ANDI » 18 lip 2011 11:18

z wierzchu jest piasek ( kolega mi poradził że dobry jest przeciw pleśni) i jak napisałem uzupełniam wodę w podstawce jak wsiąknie i wyschnie, stoi na pełnym słońcu na balkonie jak jest ładna pogoda, jak są chmury jest mniej słońca, to na parapecie, narazie nie doświetlam bo nie wiem czego do tego używać, czy zwykłej lampki czy jakiejś specjalnej. W dotyku podłoże jest wilgotne.
ANDI

Powrót do Ogólnie