rozrastający się dzbanecznik

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

rozrastający się dzbanecznik

Postprzez budyn79 » 24 lip 2010 20:20

Witam wszystkich forumowiczów i bardzo proszę o pomoc. Kupiłem dzbanecznika ponad rok tem w markecie, był niewielki ale mial dużo dzbanków. Chcąc go dokarmić (nieśwoadpmie) wrzucilem mu trokę much i oczywiście dzbanki mu pousychaly. Mimo wszelkich prób już nie odrosły więc go troszkę zaniedbalem. Teraz mam w doniczce już 5 odnóg z czego największa ma już 70cm i poprostu brakuje tam miejsca. Zaóważyłem że dopiero przy takiej temp na jednej znich zaczynają wyrastać dzbanki. Czy mogę teraz jakoś rozsadzić te łodygi do innych doniczek- czy to nie zabije rośliny, czy lepiej kupić dużo większą chociaż będzie tam bardzo ciasno. Z góry dziękuje za pomoc
budyn79

Re: rozrastający się dzbanecznik

Postprzez Ursus » 24 lip 2010 20:24

wiesz, najlepiej daj zdjęcia to łatwiej będzie ocenić. to zależy od kondycji rośliny a tego bez zdjęcia nie ocenimy ;)
... And Justice for all
Ursus

Postprzez hddk » 24 lip 2010 20:31

Uschnięcie dzbanków było zapewne spowodowane aklimatyzacją do nowych warunków, u dzbaneczników to normalne.

Jak chcesz mieć kilka pnączy w doniczce to po prostu przesadź z całą bryłą podłoża do większej doniczki. Moim zdaniem w kępie wyglądają ładniej. Zwłaszcza że starsze rośliny mają zdrewniałe łodygi, a młode odrosty je zakrywają :) Możesz też porozdzielać, ale prawdopodobnie te odrosty nie mają swojego systemu korzeniowego i trzeba je będzie ukorzeniać.
hddk

Postprzez budyn79 » 25 lip 2010 19:03

Zastanawiam się czy większa doniczka rozwiąże problem bo pnącze wyrastają ze środka czy one jakoś się rozdzielą i czy po przesadzeniu nie uschły tworzące sie dzbanki a to zdjęcie straszna plątanina :)
Załączniki
PICT5713.JPG
budyn79

Postprzez tnt112 » 25 lip 2010 19:09

Doniczka nie jest wcale taka mała, jeśli chcesz mieć dzbanki musisz zwiększyć wilgotność czyli podstawek z keramzytem, podlewać miękką wodą od góry tak aby doniczka nie stała w wodzie. Ja to rozwiązałem tak że mam podstawkę z keramzytem na niej odwróconą doniczkę, a na niej dopiero doniczkę z dzbankiem :D

Edit:
Wydaje też się mi ,że ten dzbanek był podlewy twardą wodą, jeśli tak tak było to radzę go przesadzić do nowego podłoża B)

P.S.
http://www.owadozery.pl/nepenthes-ventricosa-x-alata-a141.html
Obrazek
tnt112

Postprzez budyn79 » 25 lip 2010 19:22

Na początku podlewałen go tylko destylowaną, potem już z kranu. Pytanie czy powinienem go przesadzać do jeszcze więkczej donicy czy jakoś rozsadzić, bo jest tam taka plątanina że nawet podeprzeć wszystkich by się nie łamały nie mam jak.
budyn79

Postprzez hddk » 25 lip 2010 19:26

Porób ewentualnie poprzeczki do tyczek i poprzywiązuj. Możesz ewentualnie dać głębszą doniczkę, żeby dłuższe tyczki się trzymały, ale szerszej nie trzeba.
hddk

Postprzez tnt112 » 25 lip 2010 19:31

przydało by się wymienić cały torf, bo ten jest trochę zasyfiony przez wodę z kranu, więc do ciebie należy decyzja czy będziesz rozsadzał czy nie. Co wolisz, możesz też parę odrostów dać do nowych doniczek a w jednej dużej zostawić te większe ;>

Pamiętaj że dzbanki nie potrzebują bardzo dużych doniczek ponieważ mają stosunkowo, krótkie korzenie
Obrazek
tnt112

Postprzez budyn79 » 25 lip 2010 19:35

Ok wielkie dzięki 5 łodyg to dużo, gdyby wszystkie mialy dzbanki było by super :) wlasnie przeczytalem że pną sie na kilka matrów, a myślalem że będzie malutki :). Chcialbym jeszcze zapytać czy z pozostalych litsków gdzie końcówki są lekko podsuszone poucinać lekko by zaczely rosnąć czy pozostawić same sobie?
budyn79

Postprzez tnt112 » 25 lip 2010 19:48

jeżeli chodzi ci o podsuszone zalążki dzbanków to, ucinając je na pewno nie zaczną rosnąc,
Obrazek
tnt112

Postprzez budyn79 » 25 lip 2010 19:59

Nie te oczywiście które zalążki już mają.Przy kupnie powiedziano mi że należy uschnięty dzbanek uciąć ok 1 cm od liścia by mógl zacząć rosnąć nowy.
budyn79

Postprzez tnt112 » 25 lip 2010 20:03

na jednym liściu wyrośnie jeden dzbanek, jak już uschnie to nie wyrośnie następny, więc jak chcesz to usuwaj stare dzbanki, tylko na zdjęciu widać same zalążki
Obrazek
tnt112

Postprzez szamanka » 25 lip 2010 20:04

Totalna bzdura, dzbanek z liscia moze wyrosnąć tylko raz.

Tworzacy sie lisc ma na końcu zgrubienie na wąsie, tzw zalążek. Zalążki nie odrastają i nie regenerują się.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez budyn79 » 25 lip 2010 20:22

Ta najwyższa łodyga miala kiedyś dzbanki ale pousychaly więc je poobcinalem. Reszta wyrosla pózniej więc jakieś zalążki powstaly ale zatrzymaly się w pewnym momęcie. W sklepie wprowadzono mnie w błąd w takim razie, teraz ta łodyga będzie spełniała tylko funkcję dekoracyjną, chyba że z tych górnych parti coś wyrośnie :(
budyn79

Postprzez maklerw » 27 lip 2010 17:35

Ta rośline która masz i tak najwyżej będziesz mógł podzielić pewnie na 2 rośliny bo reszta to odrosty od głównego kłącza. Jak je rozdzielisz to Bedziesz miał duże rośliny do ukorzenienia (nowe rośliny z kłącza korzystają z systemu korzeniowego rośliny matecznej) i problem bo duze rosliny ciężko się ukorzenia. Lepiej podzielić na 2 rośliny całość (tak czesto są sprzedawane w marketach) i przesadzic nie tyle do większych co do wyższych doniczek. Przy czym staraj się nie obkruszać starego torfu bo uszkodzisz system korzeniowy.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Powrót do Dzbanecznik