Roztocze - Jak zwalczać i zapobiegać ?

Forum poświęcone rosiczkom

Roztocze - Jak zwalczać i zapobiegać ?

Postprzez caroline28 » 04 kwi 2011 10:42

Witam

Ostatnio zaobserwowałam kilka owadów poruszających się po torfie. Nie widać ich gołym okiem, dopiero zauważyłam pod lupą - kremowe, wyglądem przypominające kleszcza. Co znalazłam od razu wytępiłam. Niepokoi mnie, że znalazłam po jednym w każdej doniczce, w dwóch mam młode rośliny, w pozostałych wysiane 2 tygodnie temu rosiczki. Zastanawiam się czym je wykończyć i co stosować zapobiegawczo? Jedna z roślin zaczyna przybierać brązowego koloru - jakby usychała :/

Czytałam artykuł na temat biologicznej ochrony roślin. Wspomniano o wywarze z cebuli

co robimy: wywar;
co zbieramy: świeża cebula (także liście) lub łuski;
kiedy zbieramy: cały rok;
jak robimy: 75 gramów cebuli lub 500 gramów łusek zalewamy 10 litrami wody i gotujemy 30 minut;
jak rozcieńczamy: nie rozcieńczamy;
na co używamy: na choroby grzybowe, roztocza i mszyce;
uwagi: stosujemy zapobiegawczo.

Skoro piszą że zapobiegawczo to pewnie nie wybiję tym robactwa?
Zastanawiam się czy od razu nie zastosować chemii lecz jeszcze nie wiem czego użyć najlepiej na te młode 4 tygodniowe rośliny, w drugiej doniczce niebawem powinny zacząć kiełkować rosiczki

Jak walczyć z tym paskudztwem?

-- 13 kwi 2011 22:44 --

Dla osób zainteresowanych tematem

Zanim rozpoczęłam zabieg, było około 20 robaków dziennie z 4 doniczek

od 2 tygodni walczę z insektami w poniżej wymieniony sposób:
- Karate Zeon - Rozcieńczam w 1 litrze wody 0.5ml preparatu, dobrze należy go wymieszać, nalewam do uprzednio przygotowanego zraszacza - pryskam zarówno podłoże jak i roślinki - je szczególnie obficie. Donice wstawiam do pokoju z niską temp. około 17*C OPrysk wykonuje co 3 dni
po kilku godzinach widać efekty, spokój żadnego robala w doniczkacch, jednak na 2-3dzień zaczynaja sie pojawiać tu i ówdzie - niedobitki wykańczam je w nieco makabryczny sposób, dociskam je do podłoża rozgrzanym drucikiem. Metoda brutalna ale bardzo efektywna - jest pewność ze robak nie schował się w torf

W PLANACH
wymiana podłoża - jeszcze muszę się zorientować które warto kupić
NAMOLT -nazamienne opryski wraz ze stosowannym już Karate
caroline28

Powrót do Rosiczka