Sadzonka liściowa p. moranensis

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Sadzonka liściowa p. moranensis

Postprzez LeHardi » 08 wrz 2009 13:05

Witam!

Podobno z liści tłustoszy da się zrobić sadzonki liściowe - mam akurat liścia p. moranensis (odpadł od macierzystej rośliny) i chciałem spróbować. Czy takiego liścia należy położyć na torfie czy też wetknąć go do torfu ogonkiem. Czy warunki zapewnić takie jak normalnie dla tłustoszy czy też jakieś specjalne na czas ukorzeniania (temperatura, wilgotność)?

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Re: Sadzonka liściowa p. moranensis

Postprzez szamanka » 08 wrz 2009 14:22

Warunki normalne, końcówka od strony środka rośliny powinna być lekko wetknięta w torf.

-- Wt wrz 08, 2009 13:22 --

Ewentualnie mozna podnieść wilgotność, ale mi wychodzi bez tego.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez LeHardi » 08 wrz 2009 15:49

Dzięki za odpowiedź. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy doniczka do ukorzeniania powinna być tej wielkości co liść czy może być mniejsza. Bo liść ma ok 8 cm, a planuję nań doniczkę 6,5 cm . Czy też lepiej 10 cm - bo nie mam nic pośredniego?

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Postprzez Matrix » 08 wrz 2009 18:38

Pewnie, że może być. Tak czy siak po rozmnożeniu ten stary liść obumrze.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Powrót do Tłustosz