Sadzonka lisciowa vs sadzonka z pędu kwiatowego

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Sadzonka lisciowa vs sadzonka z pędu kwiatowego

Postprzez nerka99 » 09 sie 2011 21:21

Przeczytałem Rozmnażanie wegetatywne Muchołówki amerykańskiej i wiem już, że nie ma sensu bawić się nasionami bo a) będą strasznie wolno rosły; b) roślina z nich może urosnąć "dzika". Ale nurtuje mnie tu pytanie: który z wymienionych w temacie 2ch sposobów zapewnia szybszy wzrost roślinki po tym jak "wykiełkuje"? Jako, że moje muchołówki pędu kwiatowego nie wypuściły a chce je odrobinę rozmnożyć przygotowałem parę dni temu sadzonki liściowe i zastanawiam jakiej prędkości wzrostu mogę się spodziewać jeśli uda mi się je w ten sposób rozmnożyć.
Pytam dlatego by wiedzieć na przyszłość, która z tych metod jest najszybsza jeśli brać pod uwagę późniejsze tempo wzrostu i rozwoju rośliny (czytaj- czy warto dać pędowi podrosnąć i przerobić go na sadzonki; czy odrazu ciachać i nie obciążać roślinki nawet w stopniu minimalnym).

P.S. Wiem, że trochę późno je próbuję rozmnożyć, ale jeśli będą małe itp. to planuję ich nie zimować- nie zaszkodzi 2-3 miesięcznym maluchom ominięcie 1nego zimowania prawda?
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Re: Sadzonka lisciowa vs sadzonka z pędu kwiatowego

Postprzez mati-pl » 09 sie 2011 21:28

Wiem tyle ze takim maluchom nie zaszkodzi jesli ich nie przezimujesz :) zapewnij im oswietlenie ^^
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez nerka99 » 09 sie 2011 22:08

mati-pl napisał(a):Wiem tyle ze takim maluchom nie zaszkodzi jesli ich nie przezimujesz :) zapewnij im oswietlenie ^^

O ile oczywiście uda mi się je wyhodować :)
Standardowo południowy parapet tym maluchom wystarczy (nie doświetlam i z pewnych względów roślin doświetlać nie chcę)? Obecnie doniczka z sadzonkami stoi na podwórku na pełnym słońcu.
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Postprzez owadozer » 10 sie 2011 22:23

Należy też się zastanowic, bo liście są dostępne cały rok, a pędy nie.

Pozdrawiam
mam rośliny na wymianę, w sprawie zainteresowania pisać na gg 25785204
owadozer

Powrót do Muchołówka