Sadzonki muchołówki z pędu kwiatowego

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Sadzonki muchołówki z pędu kwiatowego

Postprzez Blaha » 03 lut 2012 14:31

Czytałem o tym, że można rozmnażać muchołówki z kawałków pędu kwiatowego i trzeba je naciąć lekko wzdłuż i wsadzić do ziemi. Nie było tam jednak informacji czy wsadzać je nacięciem w górę czy w dół. Wydaje mi się, że w dół, ale wolę się upewnić.
Blaha

Re: Sadzonki muchołówki z pędu kwiatowego

Postprzez szamanka » 03 lut 2012 15:56

W dół
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez krystian311996 » 03 lut 2012 23:02

a jak pęd kwiatowy przekwitnie to można sadzić tnąc go?? bo czytałem że zanim zakwitnie ,póki jest mały, ale nic nie było o takim po kwitnięciu;) ocb
krystian311996

Postprzez szamanka » 03 lut 2012 23:31

Można, tylko jest to mniej skuteczne. Świeże tkanki są po prostu lepsze.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez pokerface » 03 lut 2012 23:31

jest jest pisane ;) możliwe jest tylko z najmłodszych części pędu ,to na samej górze, bo reszta pędu to mało prawdopodobne aby wyrosło cokolwiek.
pokerface

Postprzez krystian311996 » 04 lut 2012 01:08

ok dzieki
krystian311996

Postprzez CountCrowley » 17 lut 2012 16:33

Dzien dobry Owadozercy,

Bardzo miło mi Was wszystkich e-poznać. Mam na imie Dominik i od pewnego czasu jestesm szczesliwym posiadaczem muchołówki.
Drodzy, forumowicze moja muchołówka wypuściła pęd kwiatowy, ma on teraz długość ok 5 cm. chciałbym go przyciąć by nie obciążać roślinki, ale tak naprawdę nie wiem jak to zrobić...czy powinienem uciąć go zaraz przy samej glebie, czy może troszkę wyżej? czy może ktoś opisać tak po chłopsku - na czym polega to przycięcie?

no i druga sprawa, która dotyczy się właśnietego tematu - sadzonki.
przeczytałem na jednej ze stron taką informację:
Sadzonki z pędów kwiatostanowych - od rośliny matecznej odcinamy młody pęd kwiatostanowy i dzielimy go na odcinki długości 1,5 - 2 centymetry. Fragmenty pędu układamy na wilgotnej ligninie i całość umieszczamy w szczelnie zamkniętym przezroczystym naczyniu (np. w pudełku po tik-takach), w temperaturze około 25 stopni C. Sadzonki pędów wytwarzają zgrubienia, a następnie korzenie.

Nie piszą tutaj nic o nacinaniu, oraz wkładaniu pędu w ziemię. Możecie wyjaśnić o co chodzi? czy to są dwie różne metody sadzenia? czy też to co wkleiłem wyżej to pierwszy krok, a następnie wsadzić sadzonkę w ziemię?

dziękuję Wam za odpowiedź,
pozdrawiam

Dominik aka CountCrowley
CountCrowley

Postprzez VanDreyer » 17 lut 2012 17:06

Przycinasz normalnie, jakimś nożykiem, żyletką. Staraj się zrobić to jak najbliżej ziemi.
Tak jak napisane - najlepiej ciąć na 2 cm kawałki. Takie kawałki delikatnie nacinasz wzdłuż i układasz na torf/ligninę/watę - do wyboru :D Na torfie może zapleśnieć, ale mi zawsze lepiej rosną właśnie na nim. Postaraj się by końcówki kawałków były przykryte podłożem ( torfem / watą itd).
http://www.owadozery.pl/mucholowka-rozm ... -ar10.html Tutaj dokładniej opisane :P
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez CountCrowley » 17 lut 2012 17:58

Super. wielkie dzięki za odpowiedź i link.
Dam znać jak poszło :)
CountCrowley

Powrót do Muchołówka