przez CountCrowley » 17 lut 2012 16:33
Dzien dobry Owadozercy,
Bardzo miło mi Was wszystkich e-poznać. Mam na imie Dominik i od pewnego czasu jestesm szczesliwym posiadaczem muchołówki.
Drodzy, forumowicze moja muchołówka wypuściła pęd kwiatowy, ma on teraz długość ok 5 cm. chciałbym go przyciąć by nie obciążać roślinki, ale tak naprawdę nie wiem jak to zrobić...czy powinienem uciąć go zaraz przy samej glebie, czy może troszkę wyżej? czy może ktoś opisać tak po chłopsku - na czym polega to przycięcie?
no i druga sprawa, która dotyczy się właśnietego tematu - sadzonki.
przeczytałem na jednej ze stron taką informację:
Sadzonki z pędów kwiatostanowych - od rośliny matecznej odcinamy młody pęd kwiatostanowy i dzielimy go na odcinki długości 1,5 - 2 centymetry. Fragmenty pędu układamy na wilgotnej ligninie i całość umieszczamy w szczelnie zamkniętym przezroczystym naczyniu (np. w pudełku po tik-takach), w temperaturze około 25 stopni C. Sadzonki pędów wytwarzają zgrubienia, a następnie korzenie.
Nie piszą tutaj nic o nacinaniu, oraz wkładaniu pędu w ziemię. Możecie wyjaśnić o co chodzi? czy to są dwie różne metody sadzenia? czy też to co wkleiłem wyżej to pierwszy krok, a następnie wsadzić sadzonkę w ziemię?
dziękuję Wam za odpowiedź,
pozdrawiam
Dominik aka CountCrowley