Sadzonki rosiczka przylądkowa

Forum poświęcone rosiczkom

Sadzonki rosiczka przylądkowa

Postprzez Marcin94 » 06 kwi 2011 17:02

Witam. :-)
ponad 3 miesiące temu położyłem ucięty liść tej rosiczki na torf. Po okresie ok 1.5 miesiąca wzrosło mi z liścia pociętego na 2 części 5 maleństw :-) od tamtego czasu Urosły już trochę mają ok. 2cm każda i chciałem je przesadzić ale obawiam się czy mi one po prostu nie zmarnieją. Jak sądzicie mogę je teraz bez obaw przesadzić czy lepiej poczekać?
Marcin94

Re: Sadzonki rosiczka przylądkowa

Postprzez jan » 06 kwi 2011 20:31

dopóki nie są bardzo blisko to nie ma większej potrzeby.

a jeśli już koniecznie musisz:

jeśli rosną w osobnym pojemniku, zlej podloże do nieprzytomności wodą, wtedy podłoże mocno rozmięknie i mniejsza szansa na uszkodzenie korzeni. przesadzenie powinno nastąpić jak najszybciej ewentualnie położyć rośliny - zwłaszcza korzenie- na mokrej chustce i przykryć drugą mokrą chustką dopóki rośliny nie znajdą się w nowym podłożu

potem ostrożnie obserwuj rośliny, zwiększenie wilgotności zaraz po przesadzeniu na 1-2 dni pomoże roślinom jakoś sensownie przez to przejść
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez jan » 06 kwi 2011 22:36

jeśli chodzi o dwie na dole to maleństwa, u nich powinieneś poczekać z przesadzeniem bo na moje oko mają za mało liści, te dwie na górze są ok i pewnie wytrzelą jak tylko zacznie być słonecznie przez dłuższy okres
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Marcin94 » 06 kwi 2011 22:53

To git :) jutro je przesadzam :)
Marcin94

Powrót do Rosiczka