Sarracenia Floracup

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Re: Sarracenia Floracup

Postprzez szamanka » 20 kwi 2009 07:07

Kapturnice rosną zdecydowanie wolniej, żeby mała roślinka zaczeła wyglądać jak dorosła potrzeba paru lat, w przypadku większości rosiczek jest to rok, a nawet mniej. Oczywiście w optymalnych warunkach.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Nabuhodonozor » 20 kwi 2009 07:18

A ta moja to dorosła roślina??
Nabuhodonozor

Postprzez Azureus » 20 kwi 2009 07:21

Rosiczka??? Masz przeca kapturka :P
Co do podłoża postaw doniczkę na podstawce i nalej tam ok 1 cm wody destylowanej jak wypije znowu (jak ma ziemie suchą to prawdopodobnie będziesz musiał to zrobić jakieś 10 do 15 razy). Po nawodnieniu torfu miej w podstawce zawsze tą wodę ^^ i najlepiej jakoś podtrzymuj dość wysoką wilgotność bo ona to lubi.
Życie jest od lat + 18 ;)
Azureus

Postprzez emilio » 20 kwi 2009 08:53

bzdura...sarracenia to nei dzbanecznik by jej dawać wysoką wilgotność, świetnie będzie rosła na balkonie bez tej wilgotności, jedyne co potrzebuje to 1 cm wody destylowanej w podstawce
emilio

Postprzez Nabuhodonozor » 20 kwi 2009 17:19

emilio napisał(a):bzdura...sarracenia to nei dzbanecznik by jej dawać wysoką wilgotność, świetnie będzie rosła na balkonie bez tej wilgotności, jedyne co potrzebuje to 1 cm wody destylowanej w podstawce

Tak Saracenia to nie dzbanecznik tylko kapturnica

Azureus napisał(a):Rosiczka??? Masz przeca kapturka :P

Rosiczkę też mam
Nabuhodonozor

Postprzez Azureus » 21 kwi 2009 10:42

Spoko co do rosiczki ;)

A co do Ciebie emilio Kapturnica purpurowa jak jej nazwa brzmi potrzebuje ogromnych ilości wody dzięki czemu jej kapturki są wielkie i "żyją" jak będzie miała mało wody to kapturki wyrosną na jakieś 3 no 5 cm i będą takie kurduplowate :P
Wiem bo mam 4 okazy. Na wszystkich właśnie sprawdzałem co i jak z tą wodą bo dużo osób się o to kłóci. Dwie sztuki stały w wodzie i rosły jak oszalałe dwie w tym samym miejscu na parapecie tylko bez wody (codziennie podlewałem jak inne kwiaty) i tej niepodlewanej kapturki nie przekraczały 5 cm :P
Azureus

Postprzez emilio » 21 kwi 2009 17:29

a co ma duża ilość wody w podstawce do wilgotności powietrza?? dużą wilgotność daje się dzbaneczniką, taką 90-100 i trzyma się je w terra, więc nie pisz o wilgotności dla sarraceni bo bajki piszesz, i nie ucz mnie jak je podlewać bo mam ich 7 :P
emilio

Postprzez Azureus » 21 kwi 2009 20:42

xD co za ludzie chyba jak się ma dużo wody w podstawce to jest podłoże mokre i paruje więc automatycznie wilgoć się podnosi i o to tu chodzi. A kapturek jak nie ma wody to nie rośnie taki duży .

PS. Że masz ich "milion pięćset sto dziewięcet" nie znaczy że wiesz o nich wszytko :P u Ciebie rosną na parapecie ok ale u innego mogą mieć problemy.

A tak przy okazji ;)
Roślina rośnie na bagnach, na terenach trawiastych (sawanny) oraz w młodych, niskich lasach. Często przy zbiornikach wodnych i wolno płynących strumieniach, gdzie gleba jest najbardziej mokra.
Azureus

Postprzez emilio » 21 kwi 2009 20:48

to zmierz tym swoim kapturnica wilgotność i napisz ile mają stojąc w tych podstawkach bo wątpie że to jest 80-100 co należy nazwać dużą wilgotnością!!
emilio

Postprzez szamanka » 21 kwi 2009 20:59

Co nie zmienia faktu że większość roślin lubi miec nieco wilgotniej i nie ma o co się wykłócać.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Poprzednia strona

Powrót do Kapturnica