Sarracenia psittacina

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Sarracenia psittacina

Postprzez jarher » 18 sie 2011 22:29

Od jakiegoś czasu zastanawiam się na zakupem jakieś kapturnicy do swojej skromnej kolekcji. Zważywszy na to że, kapturnice to wyjątkowe "światłoluby" a ja nie będę mógł swojej trzymać latem na zewnątrz mój wybór padnie chyba na S. psittacine. Wyczytałem na jej temat iż ma mniejsze wymagania co do ilości światła a w środowisku naturalnym (roślina ma przyziemną rozetę) rośnie wśród gęstej roślinności i otrzymuje mniej słońca niż gatunki. Pytanie brzmi: czy wschodni parapet z delikatnym ukierunkowaniem na południe zapewni jej prawidłowy wzrost.
jarher

Re: Sarracenia psittacina

Postprzez Iskra » 21 sie 2011 22:22

Może nie będzie się wybarwiała tak jak na pełnym słońcu ale myślę, że żyć będzie bez problemu.
Iskra

Postprzez masiol90 » 23 sie 2011 01:17

Skoro nie masz możliwości hodowania kapturnic na południowym oknie albo na dworzu, to ich po prostu nie kupuj.
masiol90

Postprzez Iskra » 23 sie 2011 21:02

Na wschodnim, przynajmniej u mnie, dobrze się wybarwiała i rosła.
Iskra

Postprzez jarher » 23 sie 2011 21:45

masiol90 napisał(a):Skoro nie masz możliwości hodowania kapturnic na południowym oknie albo na dworzu, to ich po prostu nie kupuj.

Chyba lepiej na wschodnim( z kierunkowaniem południowym) niż na "dworzu" (po jakiemu to?) na zachodnio-północnym gdzie słonka tyle co nic - o tej strony mam balkon.
jarher

Powrót do Kapturnica