Schnące końcówki liści

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Schnące końcówki liści

Postprzez Serbia » 08 maja 2008 20:23

Jedna z moich kapturnic (s. flava), która w zeszłym roku o tej porze roku żwawo wypuszczała zdrowe, duże liście jest w nienajlepszej kondycji. Nowe liście jej rosną i na początku wyglądają zdrowo, ale są płaskie, nie rozwijają się w pułapki i w pewnym momencie zaczynają usychać od końcówki. Do tej pory myślałem, że to wina niedoboru światła, ale od jakiegoś czasu dzień jest już długi, inne moje kapturnice wypuszczają normalne liście i zacząłem się niepokoić. Co może być tego przyczyną? Przyznam że mam parę swoich typów, ale napiszę o nich później, bo nie chciałbym już na początku coś sugerować :)

Na razie nie wrzucam też zdjęcia, ale jeśli uznacie, że by się przydało, to oczywiście wrzuce. Kapturnica stoi obecnie na południowym balkonie, jest często podlewana.
Serbia

Re: Schnące końcówki liści

Postprzez KubuŚ » 08 maja 2008 22:43

U jednej z moich kapturnic dzieje się podobnie a zaczeło się to dopiero na wiosne. Te płaskie liście to liście asymilacyjne i służą tylko do wytwarzania energi a nie do łapania owadów. W moim przypadku te liście sa nawet większe od tych mięsożernych. Wypuszczanie ich prze rośline sygnalizuje niedobór światła a więc co za tym idzie składników odżywczych. Rośliny mięsożerne nigdy nie czerpią składników pokarmowych tylko ze złapanej zdobyczy a tylko nie dużą część, większość energi bieże się z fotosyntezy, więc dla tego roślina z powodu braku odpowiedniej ilości składników woli spożytkować energię na produkcje liści o dużej powierzchni asymilacyjnej które mogą wyrosnąć wysoko w górę ponad np trawy zasłaniające światło. Więc albo sprubuj dokarmić roślinę, lub możesz dosypać do ziemi trochę wolnorozpuszczającego się nawozu w kulkach, kapturnice należą do wytrzymałych rośli a rozsądna dawka nie powinna jej zaszkodzić :)
KubuŚ

Powrót do Kapturnica