Schnące liście

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Schnące liście

Postprzez Al_laha » 23 maja 2009 15:01

Witam!
Ostatnio mam problem z moją kapturnicą, otóż od czubka zaczynają usychać liście, w tym momencie praktycznie wszystkie, a wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
Zwykle to dotykało stare liście i zdawało się być dość naturalne, obecnie schną liście, które mają niecały rok, jaki może być tego powód?
Przy okazji jeszcze jedno pytanie: w momencie, gdy chwilowo nie mogę zapewnić mojej kapturnicy owadów, czy mogę stosować substytut w postaci np. suszonych rozwielitek (pokarmu dla ryb akwariowych)?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Al_laha

Re: Schnące liście

Postprzez Tomek333 » 23 maja 2009 15:08

Witaj na forum !
liście mające rok są stare,byłby problem gdyby schły te które dopiero się otworzyły.
a więc to naturalne :)

kapturnic w ogóle nie trzeba dokarmiać :)
Cokolwiek czynisz,czyń mądrze i oczekuj końca
Tomek333

Postprzez szamanka » 23 maja 2009 15:22

Purpurei nie ma sensu dokarmiać bo i tak nie wytwarza enzymów, za owadożerną uznaje się ją tylko dlatego, że wchodzi w symbiozę z mikroorganizmami które trawią za nią.

Btw prawie rok życia liścia to i tak strasznie długo, moje żyją dużo krócej.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Al_laha » 23 maja 2009 15:45

Hm, a powiedzmy jeśli przez miesiąc nie będę miał możliwości zapewnienia jej żadnego pokarmu, to nie obije się to na kondycji nowo powstających liści lub całej rośliny?
Al_laha

Postprzez szamanka » 23 maja 2009 15:49

Nie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez karoc26 » 23 maja 2009 20:23

Nic nie trzeba dokarmiac. Jak sama zlapie cos to bedzie dobrze.

Wyobraz sobie naturalne srodowisko gdzie rosnia ta kapturnica, a wlasciwie nie jedna tylko owiele wiecej. I co myslisz ze ktos bedzie chodzil do wszystkich i wtykal owady/pokarmy dla rybek etc.?
karoc26

Postprzez Rosiczka Capensis » 25 maja 2009 21:14

I co myslisz ze ktos bedzie chodzil do wszystkich i wtykal owady/pokarmy dla rybek etc.?

Bardzo ciekawe rozumowanie :) z drugiej zaś strony na bagnach/torfowiskach jest wiele więcej owadów, tak, że na pewno każda roślina coś "skubnie". My zaś w domach nie przesadzajmy z dokarmianiem, przecież natura obdarzyła rośliny fotosyntezą :)

Raz za czasu muszka (muszka a nie sztuczny pokarm dla ryb) wystarczy :)
Rosiczka Capensis

Powrót do Kapturnica